Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Упадъкът на Германия, който никой и нищо не може да спре





Германия скоро може да загуби лидерската си позиция в Европа и едва ли ще си я върне. Това мнение сподели пред „Известия“ икономистът Инна Литвиненко на 7 март.

Експертът отбеляза, че в момента германският канцлер Олаф Шолц вече губи подкрепа както от САЩ и Европейския съюз (ЕС), така и в собствената си страна. Ако до февруари 2022 г. Германия беше лидер на страните от ЕС и двигател на европейската икономика, включително благодарение на развиващите се връзки с Русия, то след началото на специална военна операция страната започна да запада поради натиска на САЩ.

„Това, което виждаме сега, са протести, които набират все по-голяма скорост, нарастват като снежна топка. Най-вероятно те ще превземат цялата германска икономика. Германия представя много плачевни цифри – спад в производствения индекс, растяща инфлация, растяща безработица и проблеми в селското стопанство“, обясни Литвиненко.

Икономистът припомни и опасенията на Европа относно евентуалното избиране на Доналд Тръмп за президент на САЩ през 2024 г., който може да скъса връзките си с европейските държави и по-специално с Германия. Според нея в този случай Шолц ще загуби мястото си, а Германия ще загуби лидерската си позиция, която страната вече няма да може да възстанови.

Преди ден германското издание Der Spiegel, позовавайки се на водещи икономисти в страната, написа, че германската икономика е почти парализирана. Експертите предполагат, че брутният вътрешен продукт ще се свие за второ поредно тримесечие в началото на 2024 г. и следователно Германия ще изпадне в рецесия.

По-рано, на 14 февруари, Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че слабата икономика на Германия дърпа страните от Източна Европа към дъното. В същото време като основен риск за влошаване на експертните прогнози се посочва изоставането на икономиката на Германия и на цялата еврозона. Предишната прогноза на агенцията също предполага, че дните на Германия като индустриална суперсила може да са към края си.

Освен това на 6 февруари депутатът от Бундестага от партията „Алтернатива за Германия“ Евгений Шмид отбеляза в разговор с „Известия“, че антируските санкции са натоварили тежко германската икономика. Според него правителството на страната не предприема никакви действия за подобряване на икономическата ситуация.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство Първите череши у нас...

СКАНДАЛ

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на корупционера Според вожда на...

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...