Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗДРАВЕ

Колко полезно е да пием модната лимонена вода





Като цяло, ефектите й са преувеличени, но и кой знае какви вреди няма

Ако вие не пиете вода с лимон, то със сигурност някой от вашите приятели го прави или най-малкото сте чували, че много знаменитости се кълнат в това начало на деня. В социалните мрежи ще прочетете за какви ли не ползи от пиенето на вода с лимон – детокс, отслабване, pH баланс на тялото и т.н.

Какво обаче казва медицината по отношение на тази мода? „Водата с лимон няма да ви навреди, но чак чудодейно питие не е“, обобщава пред „Гардиън“ д-р Деби Фетър, преподавател в катедрата по хранене на Калифорнийския университет. Фетър казва, че основната полза от водата с лимон е… хидратацията, т.е. съвсем същото като обикновената вода. Сутрин човек е дехидратиран, тъй че не е лошо да приеме някакви течности със ставането от сън (кафето също дехидратира). Някои хора не понасят сутрин вкуса на обикновената вода, тъй че за тях лимонът може да е приятна добавка.

Ако се чудите към коя школа да се присъедините и как да го пиете – студено или топло, то разлика няма, уточнява специалистката. Трябва да се има предвид обаче, че прекалено горещите напитки не са полезни за гърлото, освен това високите температури унищожават витамин С в лимона. Що се отнася до твърдението за pH баланса, Фетър пояснява, че няма храна или напитка, която да може да му влияе.

Лимонената вода е идеален пример как една мода в здравословния живот може да преувеличи значението на нещо до невъобразими граници. Лимонът например е богат на витамин С и това е безспорно, богат е на антиоксиданти и е полезен за доброто здраве на клетките. Но, разбира се, една чаша вода с лимон не може нито да преобрази кожата ви, нито тялото ви или общия ви тонус.

Препоръчителният прием на витамин С е 90 мг за мъжете дневно и 75 за жените. Сокът на един лимон дава около 18,6 мг витамин С – не е незначително, но не е достатъчно да покрие дневните нужди. Все пак лимонената вода допринася за набавянето на витамини и антиоксиданти, но трябва да я съчетаем с други полезни храни и здравословен начин на живот. Принципите на здравословното хранене са известни – фокус върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите и бобовите храни, полезните протеини без тежки мазнини и вредни добавки като нитрити, достатъчно вода. С други думи, ако вече спазвате тези принципи и приемате достатъчно полезни калории, лимонената вода може да бъде само гарнитура към тях.

Има ли водата с лимон и неприятни страни? Не бива да се забравя, че тя е кисела, а това е вредно за емайла на зъбите. Важно е да не се мият зъбите веднага след пиене на вода с лимон или пък други цитрусови напитки, защото тогава емайлът е най-уязвим на щети. С това изключение обаче други вреди трудно могат да се изолират. По-философският проблем е, че напоследък винаги се търси едно вълшебно решение за добро здраве. То обаче, както вече стана дума, е много по-комплексен въпрос и цялостен начин на живот.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget