Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗАКОН

Начело на тази кална поредица е самата съдебна власт





  • Тайните клубове на съдебната власт
  • Известните до момента брокери са Красьо Черния, Пепи Еврото и Мартин Нотариуса
  • Начело на тази кална поредица е самата съдебна власт, която толкова години не може да се очисти от гнилите си ябълки
  • Трима от преките свидетели на опустошителния ефект на задкулисието върху българската съдебна система проговарят.

Разговаряхме с бившия шеф на Върховния административен съд и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев, бившия министъра на МВР Бойко Рашков и бившия съдебен шеф в София Методи Лалов. Те говориха за Красьо Черния и магистратските чалга клубове, както и защо Петьо Еврото и Марто Нотарисуа са станали възможни.

Всеки един от тримата дадоха рецептите си как системата може да бъде изчистена. Повече вижте във видеото:

Не държава, а организирана престъпна група

Ако съдебната власт не разнищи клуб SS, значи цялата членува в него

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса на 31 януари отприщи неприятния разговор за зависимостите в съда и прокуратурата. Но и за другите власти, без чиято благословия всъщност кръговете на влияние, места за сладки срещи като SS клуб и „Осемте джуджета“ нямаше да съществуват. Те обаче имат интерес от клубове, ресторанти и бели покривки. Защото зависимите магистрати са силно оръжие за правене на бизнес и политика.

Оказа се, че в ГДБОП може да работи някой, на когото е отказан достъп до класифицирана информация, защото е ненадежден, просто защото той не може да бъде уволнен. Справка – последната съпруга на убития на 31 януари Мартин Божанов – Нотариуса. Тя печели конкурс в дирекцията за борба с организираната престъпност, но при проучване ѝ е отказан допуск до тайни. Съдът потвърждава това, но пък после на две инстанции решава, че тя е неправилно уволнена. И г-жа Божанова е непоклатима, ще бори организираната престъпност. Можем да сме спокойни за организираната престъпност.

На ръководен пост в НАП стои човек, който е в тежък конфликт на интереси,

използващ служебното си положение за лични цели. Справка – данъчната шефка от историята на гръцките инвеститори, които разказаха за странния си сблъсък с правосъдието, покрай скандала „Нотариуса“. Първата инстанция потвърждава, че служителката на НАП е в конфликт на интереси, но втората казва, че не е. Възползвала се е от служебно известната ѝ информация, но това не е проблем – общо взето така приема съдът.

Адвокатурата, която на думи опитва да е коректив на порочните явления в съдебната власт, всъщност пази в редиците си бивши компрометирани магистрати. Веднъж станеш ли адвокат, и с топ не могат да те поместят. Давността за наказанията е твърде кратка, нарушенията твърде скрити. Затова и всеки, изхвърлен от съдебната власт със скандал, финишира като адвокат. Дори уволненият Иван Гешев без малко да се впише, но около молбата му се разшумя и това попречи.

Мартин Божанов – Нотариуса от години е известен на цялата система, сменя си ЕГН ей така, свободно влиза в прокурорски кабинети, ходи на прокурорски банкети, колата му е със синя лампа и свободен достъп до спецсъда, съдии разказват публично как ги е притискал и шантажирал. И нищо.

Все едно цялата държавна машина е зад гърба му

Същото е и с Пепи Еврото. А помните ли историята на един друг адвокат, чест гост в кабинета на една бивша председателка на Софийския градски съд. И там нищо не последва. Вероятно има и други съдебни брокери, за които не подозираме и които въртят бизнеса си под носа ни, докато ние си мислим, че се правораздава „в името на народа“. Всъщност нищо от това нямаше да е възможно, ако системата не беше напълно прогнила.

Разбира се, начело на тази кална поредица е самата съдебна власт, която толкова години не може да се очисти от гнилите си ябълки, които стават все повече и повече. Да вземем бившата районна прокурорка на София Невена Зартова, подала оставка покрай сагата „Нотариуса“ и станала твърде словоохотлива след това. Г-жа Зартова сега ни разказва, например, за кръга на Петьо Петров – Еврото в съдебната система, но явно години наред е пазила информацията за „семейството“ само за себе си. Сигурно Зартова ще каже, че само под нейно ръководство районната прокуратура се е осмелила да образува разследване срещу Еврото, което после е било смачкано от градската прокуратура. Да не забравяме обаче, че това се случи в разгара на войната между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов и че целта на това разследване в районната прокуратура е по-скоро Сарафов, отколкото Еврото.

Между другото,

Зартова представя Мартин Божанов на коледния банкет

на Софийската районна прокуратура в Банско през 2021 г. За това има свидетелски показания, както писа „Сега“. По това време той вече е осветен като съдебен брокер във филма на Антикорупционния фонд… Всъщност, това разследване продължава и сега, макар и да е образувано по доста странен и съмнителен начин от Софийската районна прокуратура (само да вземем как се избира четвърти наблюдаващ прокурор на случаен през нощта, като в избора участва само той, или как първо се задържа някой, а после се пише постановлението за това). Зартова явно трябва да е основен свидетел по това дело, може би дори защитен, и да говори. И за Нотариуса, и за Еврото. Стига да няма опасения в прокуратурата какво може да каже…

Затова и въпросът държава ли си имаме или организирана престъпна група може да е само риторичен. Спецсъдът и спецпрокуратурата вече ги няма, но представителите ѝ са пръснати из цялата съдебна власт.

Сега пластовете в съдебната власт се разместват.

Това съвпада и с разместването на пластовете в изпълнителната власт. Две силни групировки се опитват да вземат надмощие. Която и от тях да спечели обаче, правосъдието ще е на загуба. Единственият шанс е взаимно да се изобличат и унищожат, за да започне системата най-сетне на чисто. Другата вероятност е мръсната пяна, която сега е изплувала на повърхността, в даден момент отново да се разтвори и да стане незабележима с просто око.

Човек няма как да не си задава тези въпроси, гледайки развитието по скандалите около кръговете Мартин Божанов – Нотариуса и „Осемте джуджета“ на бившия следовател, а сега адвокат в неизвестност Петьо Петров – Еврото. Изглежда, че доскоро тези кръгове са съжителствали необезпокоявани, всеки със своите лостове за влияние и мишени. В тази държава мишени да искаш. Има достатъчно бизнесмени в сивия сектор за всички, очевидно има и достатъчно магистрати, които да изпълняват поръчки. Преди години един прокурор на ръководна позиция се хвалеше извън протокола, че във всеки джоб има постановление – едно за прекратяване на делото, и друго – за повдигане на обвинение. Като слушаме какво разказват хората, имали досег с групите на двамата, изглежда, че това с постановленията, е най-безобидния номер на прокуратурата.

Сега двете колегии на Висшия съдебен съвет си играят на разследващи

и опитват да разнищят обвързаностите в съдебната власт. При положение, че самите членове на съвета са продукт на такива обвързаности и че са тотално дискредитирани. В парламента също има специална комисия, която проучва Нотариуса.

Истинската власт по случая обаче е в прокуратурата. И тя е институцията, която трябва да се очисти отвътре. И то да го направи максимално публично, без да пести информация на обществото. Разследванията за Нотариуса и Еврото трябва да приключат максимално бързо. И когато приключат прокуратурата трябва максимално открито и аргументирано да обясни защо е решила това или онова, от кого и за какво ще търси отговорност, колко дълбоко тези кръгове са проникнали в институциите. Или пък защо не се е справила да разнищи тези кръгове за влияние. Крайно време е, ако са останали честни и свестни съдии и прокурори, да се разгневят. И да изринат другите.

Иначе просто трябва да закриваме държавата и да я правим наново. Ако изобщо това е възможно.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget