Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

SPORTS

Георги Аврамчев за успехите българския плувен спорт





Не можем да се насладим на триумфа заради постоянните атаки

Президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев даде обширно интервю пред БЛИЦ Live, в което говорихме не само за големите успехи през 2023 година, а и по доста теми, включително за скандалите с Антъни Иванов.

Бизнесменът съобщи пред камерата ни, че е предприел мерки и е завел дело срещу наказания състезател.

Аврамчев върна лентата назад, говорейки за добрия си приятел и бивш съдружник – Емил Кюлев, който беше убит 2005 г.

Шефът на плуването ни разкри също, че е левскар, въпреки, че навремето 21 години се е състезавал за Славия. Приятел е с Наско Сираков.

„Тази година е изключително успешна, една от най-успешните за българското плуване след промените 90-та година. За първи път имаме световен рекордьор и световен шампион в лицето на Петър Мицин. Спечелихме 14 медала на големи първенства, имаме много качествена генерация плувци, които са между 18 и 22-23 години, развиват се много добре. Много съм радостен съм, че подготовката и усилията, която ние федерацията и треньорите правим, с обезпечаването на нашите плувци води до такива добри резултати. Имаме един изключителен талант – Мицин, който показа, че вече може да се съревновава с най-добрите. Очаквахме успехите му, той е много трудолюбив, много съвестен. Пожелавам му все така да продължава да се труди и да доразвива огромния потенциал, който Господ му е дал“, коментира Аврамчев.

„Не искам да натоварваме състезателите ни с големи очаквания за Олимпиадата в Париж, тъй като Мицин е на крехка възраст. Освен него, имаме четири покрити норматива за участие. Още 5-6 състезатели са много близо – Диана Петкова, Габриела Георгиева, Любчо Епитропов, Калоян Левтеров, Калоян Братанов. Убеден съм, че на Олимпиадата в Париж ще бъдем представени от по-голям брой състезатели от предишната. Надявам се и на призови класирания. Те вече си повярваха, плуват с големите. Доскоро нашите състезатели плуваха само сутрин на големите шампионати, не достигаха до следобедните сесии. Плуването върви в много добра посока, това е плод както на треньорите по клубовете, така и на щаба на националния тим. Всички много сериозно си изпълняват задълженията. С колегите ми от Управителния съвет на федерацията сме създали много добра организация. Благодарен съм и на спортното министерството – на Димитър Илиев и на предишния министър Весела Лечева, които оказват пълна подкрепа и със средствата, които сме защитили, можем да водим много добра и пълноценна подготовка“, обясни шефът на родното плуване. (1:40 мин.)

„Голямата ми болка е материалната база. В София няма достатъчно басейни и една от мечтите ми е да бъде възстановен плувния комплекс „Червено знаме“. Българското плуване, София и държавата ни заслужава модерно съоръжение, за да може да кандидатстваме и за международни състезания. „Червено знаме“ няма възстановяване, водили сме специалисти, които правиха изследвания. Казаха, че всичко трябва да се събори и да се строи от нулата. Смятам, че с държавата в лицето на спортното министерство ще намерим необходимите средства. Политиците ни са длъжници на българския спорт като цяло“ (5:10 мин.)

„Страшно много деца желаят да тренират плуване, даже басейните не достигат. Между тях ще бъдат новите Таня Богомилова, Петър Стойчев, Петър Мицин. Определено и фурорът на Мицин ги запалва още повече. Плуването е прекрасен спорт, който развива цялото тяло. Всяко дете е добре да може да плува. Спортът е бъдещето на нацията“ (7:33 мин.)

„50-100 милиона не мисля, че е проблем за държавата. Трябва да се намерят средства за плувен комплекс“ (8:50 мин.)

„От 2009 година оглавявам федерацията по плуване. Бюджетът ни за 2022 година беше 1,4 милиона лева, надявам се за новата да бъде завишен, тъй като имаме необходимите резултати. Никога не сме си позволявали да искаме повече пари. Винаги сме с много добри отношения със спортното министерство, работил съм с повече от десет спортни министри. Преди осем месеца на изборното събрание почти единодушно ме избраха за нов мандат. Не се притеснявам за поста си. Минал съм по цялата стълбичка. На 64 години съм, 55-56 г. вече съм край басейна. През 2009 година наследих брата на моя съдружник Емил Кюлев – Юлий и довърших мандата му. С Емил Кюлев бяхме заедно от деца. Бях национален състезател, треньор също, бях и национален състезател по модерен петобой. Бях и треньор в Гърция“ (11 мин.)

„2009 година нещата не се случиха на шега, помолиха ме да оглавя плуването, имах готовност. Емил Кюлев, Бог да го прости, много помагаше, а аз основно се занимавах с доста от нещата. С удоволствие приех поканата, смятам, че досега се представям успешно“ (13:50 мин.)

Какво каза още Аврамчев за много близкия си Емил Кюлев и за убийството му? (14:10 мин.)

Шефът на родното плуване говори и за бизнеса си (15:45 мин.)

„21 години бях състезател на Славия. По плуване симпатизирам на този клуб, а иначе Левски ми е много на сърцето. Подкрепям футболния Левски. Аз съм може би един от малкото български мъже, който не разбира достатъчно този спорт. Заради това не искам да коментирам ситуацията в Левски. Посещавам футболния мачове, приятел съм с Наско Сираков и много футболисти, вълнувам се като запалянко. Нека футболните хора да си решават футболните въпроси. Наско обича много Левски, но се случват се неприятни неща“ (15:50 мин.)

„Успехите в плуването ни са много тази година, но винаги има съпътстващи негативни явления, които пречат и някак си не можем да се насладим напълно на успехите ни“ (16:50 мин.)

Аврамчев коментира в детайли и драмите с Антъни Иванов, който от месеци насам остро го критикува. „До ден-днешен не мога да разбера кой го настрои да се обърне срещу мен. Аз не съм имал личностен конфликт с него. Помагал съм му много като председател на федерацията. Нямам обяснение защо се получи това ожесточение лично срещу мен. Той не приема загубите. Но единствено сам си е виновен да се стигне до това положение. Той се обърна срещу мен, срещу част от федерацията, което донякъде го приемам, но чашата преля, когато започна откровено да разпростанява в публичното пространство лъжи и да напада съотборниците си – Мицин, Йосиф Миладинов, Калоян Левтеров. Скочи дори и срещу треньора си Николай Вакареев, който го направи плувец, който го направи разпознаваем в световното плуване“ (17:10 мин.)

„Имало непозволени средства, които сме давали на състезателите. Всичко това е в теорията на някаква фантазия. Плувците сме най-проверяваните за допинг. Всеки месец ни правят проби, досега нямаме нито една положителна“ (19:12 мин.)

„Антъни направи една глупост, една нелепа ситуация, и сам си е виновен“, каза Аврамчев и обясни какво се е случило, за да се стигне до наказанието на плувеца. (19:30 мин.)

„Той хвърля петно върху българското плуване, върху българския спорт. Позволи си и да иска оставката на Стефка Костадинова. Всички знаем коя е тя – икона на българския спорт. Срещу Весела Лечева, срещу мен, срещу всички е, а единствено само той е виновен. Загуби и делото в КАС в Лозана, което е показателно. Г-н Градев се оказа, че не му е адвокат, а юридически съветник. При последната ни среща пролетта Антъни постави много условия – да му даваме пари да се подготвя, където иска, да водим по състезанията американския му треньор, баща му като личен треньор, но той няма лиценз и няма как да влезе в националния отбор. Няма как да се изпълнят условията му. Последните две години кариерата му тръгна надолу. Само той може да каже на какво се дължи това“ (20:50 мин.)

„Неразбираемо е да не поздрави съотборника си Петър Мицин за световния му рекорд и световната титла. Може би не можа да го приеме това. Един голям спортист, какъвто беше Антъни, няма да си изкривя душата – той направи много за българското плуване 2019 и 2020 г., винаги е бил уважаван, трябваше да подтисне егото си и да си помисли дали пък той не е сбъркал някъде. Най-лесно е да плюеш, да хвърляш измислени истории и лъжи, неща от научната фантастика. Ако има доказателство – да го извади. Ако мисли, че съм корумпиран – да пусне сигнал. Постоянно ни проверяват – данъчните, сметната палата… Досега няма установено нарушение. Няма източване на средства от федерацията. Всичко при нас е прозрачно“ (23:10 мин.)

Аврамчев говори и за часовника си, който, по думите на Антъни Иванов, струва 100 бона (25 мин.)

Шефът на плуването обяви първо пред БЛИЦ Live какви мерки е предприел спрямо атаките на Антъни Иванов. „Предприех мерки, заведох дело срещу Антъни Иванов в наказателния съд. Не го съдя за пари. Градев каза, че съдят федерацията за 100 хиляди. Аз не го съдя за пари. Вярвам в българския съд, искам да кажат кой е крив и кой прав. Не е нормално да излиза Антъни и да хвърля неверни твърдения в публичното пространство – „дават им забранени средства“, „крадци“, и как утре един родител ще доведе детето си и ще го запише да плува. Като си седнеш на дивана и да даваш указания и да стоиш е лесно, в басейна е по-трудно“ (26 мин.)

Има ли вариант състезаващият се за Гърция Кристиян Голомеев да защитава българския трибагреник? „Историята с него е много интересна. С баща му Цветан Голомеев, Бог да го прости, бяхме много близки приятели, работихме заедно в Гърция. Почина от тежка болест, когато Кристиян беше на 15 години. Леля му го гледаше, тъй като майката на Кристиян почина при раждането му. Ужасно нещо… Живееха в остров Крит, говорихме дали да не го вземем в България, но нямаше как да дойде тук без родители, без надзор, тъй като леля му трябваше да остане в Крит, където Голомееви имаха клуб и басейн, който тя започна да управлява. Вариантът да се състезава за България не е изключен. Ще видим след Олимпиадата в Париж. Но при смяна на държавата трябва да спре спорта за 1 година, такова е изискването. Баща му беше сред най-големите ни плувци, ако Кристиян реши, ние сме отворени, бихме му помогнали винаги“ (28:40 мин.)

„Реално е Петър Мицин да бъде избран за Спортист на България за 2023 година“, каза още Аврамчев (32:30 мин.)

„Като състезател никога не съм взимал допинг. Докато съм президент на федерацията никога няма да давам допинг. Ние взимаме витамини и хранителни добавки от най-реномираните фирми, които са по-скъпи от нормалните цени, за да сме 100% сигурни, че това, което пише на опаковката, е вътре и да не имаме неприятни изненади“ (36:30 мин.)

Kaкво разказа за грандиозния допинг скандал с нашите плувци през 2021 година? (37:20 мин.)

„Бях на кантар да се откажа от плуването. Сега след тези истории с Антъни се питам дали си заслужава да си хабя нервите, но любовта към плувния спорт и както ние казваме „който е дишал малко хлорна вар – му остава завинаги в кръвта“ (38:54 мин.)

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти...

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget