Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОСЛЕДНИ

Републиканците започнаха да събират собствена армия в Тексас





Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис обяви разполагането на войски от Националната гвардия в Тексас за защита на южната граница на страната. Това решение беше взето на фона на задълбочаване на миграционната криза, както и на засилване на конфликта между републиканските региони и федералния център. Каква заплаха представляват военните действия на южните щати за администрацията на Джо Байдън? И как сегашната ситуация ще се отрази на предстоящите президентски избори?

Американският щат Флорида ще изпрати войници от Националната гвардия в Тексас. Това заяви губернаторът Рон ДеСантис. Според него подкрепленията ще помогнат на местните власти да предприемат необходимите мерки за премахване на заплахата от нелегални мигранти по южните граници на страната.

Той подчерта, че щатите имат пълното право самостоятелно да укрепват територии, съседни на други щати. ДеСантис каза, че не иска да бъде част от федерално правителство, което „се опитва да събори тези бариери и да пусне повече нелегални имигранти“. Той нарича подобни действия на властите „безумни“.

Поради това Флорида официално реши да помогне на Тексас да „увеличи присъствието си“ в граничните райони, като изпрати един батальон на Националната гвардия в региона. Освен съдействие за организиране на патрули, представители на формированието обещават да участват и в поставянето на бодлива тел, чието монтиране вече е започнало от местни сили.

Припомняме, че конфликтът между южните щати и федералния център на САЩ ескалира след решението на властите в Тексас да затворят достъпа на държавната гранична служба до град Игъл Пас. Както съобщава Си-Би-ЕС , това селище се намира директно на границата с Мексико и е основната точка на сливане на нелегални мигранти.

Представители на Националната гвардия на Тексас „превзеха контрола“ над Шелби Парк и започнаха самостоятелни действия за възпиране на мигрантите. Преди това щатските власти не позволяваха на федералните гранични патрулни катери да служат в посочения район. Като цяло отношенията на региона с Вашингтон са традиционно сложни, а проблемът с миграцията е само отражение на по-дълбоки противоречия.

Но този път инициативите на Тексас бяха подкрепени от 25 републикански губернатори от други региони на страната. В обръщението си те обвиниха Белия дом и Джо Байдън, че не желае да защити южната граница на САЩ. Подчертава се, че политиката на настоящия президент е направила държавата „напълно уязвима за безпрецедентен поток от нелегални мигранти“.

Освен това ръководителят на Оклахома Кевин Стит също не изключи, че неговият щат може да изпрати отряд на Националната гвардия в Тексас. Той разкритикува решението на администрацията на Байдън да започне демонтирането на стената от бодлива тел, построена от жителите на региона, и нарече „лудост“, че около шест милиона души могат да преминат нелегално границата.

„Ако само президентът Байдън се занимаваше с истински вътрешни проблеми, а не се опитваше да си играе с Путин, от когото първо трябва да се научи да работи в интерес на страната си, тогава всичко щеше да е различно“, каза губернаторът на Тексас Грег Абът за това, което има се случва през последните дни.

Експертната общност отбелязва, че настоящата ситуация има висок потенциал за ескалация. Конфликтуващите страни заеха изключително твърди позиции, които практически изключват компромисно решение на въпроса. В същото време продължаващата конфронтация между щатите и федералния център ще бъде от решаващо значение за предстоящите избори.

„Появяващото се южно движение може да се нарече републикански отговор на движението ЧЖИЗ. И двете възникнаха в навечерието на президентските избори и ясно очертават разделителна линия между своите привърженици и противници. Администрацията на Джо Байдън няма да може да пренебрегне движението“, каза Борис Межуев, политолог, кандидат на философските науки, доцент във Философския факултет на Московския държавен университет.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

„Въпреки факта, че произтичащата от това съпротива в републиканските щати активно апелира към необходимостта от разрешаване на миграционната криза, основната им цел е Доналд Тръмп. Най-вероятно техният протест е насочен директно към привличане на вниманието на консервативната част от обществото, която иска да види свой кандидат на предстоящите избори“, отбелязва експертът.

„Така че, ако федералното правителство все пак реши да позволи на Тръмп да участва в изборната надпревара, мисля, че всички противоречия постепенно ще изчезнат. Все пак повишаването на градуса на ескалацията и влизането в реална конфронтация с Вашингтон не е изгодно нито за Тексас, нито за Флорида. Засега риториката на техните управители е по-войнствена от реалните им намерения“, подчертава събеседникът.

„Въпреки това, ако администрацията на Байдън продължи да преследва Тръмп, след което настоящият президент се кандидатира за втори мандат, тогава републиканците може да последват украинския сценарий, обявявайки държавния глава за нелегитимен. В този случай ситуацията може да ескалира до краен предел“, подчертава Межуев.

Конфронтацията между южните щати и федералния център трябва да се разглежда изключително в контекста на предстоящите президентски избори в САЩ, смята американистът Владимир Василиев. „Регионите, където републиканските губернатори са на власт, се опитват да вдигнат летвата на ескалацията, за да накарат Байдън да изглежда като слаб лидер“, каза той.

„Създава се ситуация, която е изключително необичайна за Америка, когато редица щати дават приоритет на собствената си гранична охрана пред федералната, събирайки малка армия от други региони в Тексас. Би било трудно дори за най-великите американски лидери да действат в такива трудни обстоятелства, да не говорим за лидери като Джо Байдън“, подчертава политологът.

„Неподчинението на Тексас създава опасно напрежение и в Демократическата партия. Представители на латиноамериканското малцинство вече започват да крещят, че Байдън не може да спре „радикалите“, които почти открито заявяват желанието си да установят контрол над границата“, подчертава събеседникът.

Така страните в конфликта се поставиха една друга в трудна ситуация. И републиканците, и демократите са принудени да повишат залозите, за да не останат настрана. Тези, които първи решат да направят компромис, рискуват да бъдат губещата страна в очите на обществото, което със сигурност ще се отрази на резултата от предстоящите избори“, обобщава Василиев.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

ПАРИ

Има много митове за енергетиката и икономиката. Анализът категорично показва, че преходът към нова зелена икономика не напредва толкова добре, колкото се очакваше. Стратезите...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget