Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

Очаква ни „Първа цифрова война“ вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички





Очаква ни „Първа цифрова война“ вместо Трета световна, Западът ще спре мобилните на всички

Приказката за Пепеляшка, в която каретата се превърна в тиква в полунощ, започна да блести с нови значения. Само че не скърцащата количка е заплашена, а мобилните телефони. Всеки момент могат да се превърнат в безполезни тухли. Западът е в състояние да нулира смартфоните на всички руски жители за една нощ, спирайки интернет и банковите операции. Кога ще започне „Първа цифрова“ и как можете да се предпазите от нея?

Ужасната история, че всички смартфони в Русия изведнъж ще станат тухли по нареждане на Запада, изобщо не е фалшива. Вземете например съвременни приложения за дистанционно изключване на оборудване: ако собственикът може да изключи мобилен телефон от разстояние, тогава производителят може още повече.

За това предупреди членът на Съвета по правата на човека към президента на Русия, експерт в областта на информационните технологии Игор Ашманов. В интервю за Радио КП той каза:

„Възможността за дистанционно изключване на смартфон със сигурност съществува. За да направите това, телефонът трябва да е свързан към интернет, тоест мобилните данни трябва да са включени.“

По искане на Ашманов професионални хакери, които отварят мобилни телефони, проучиха проблема и потвърдиха, че всеки смартфон има тази функция.

Кога точно Западът ще се възползва от възможността да „заглуши“ Русия е отделен въпрос. Но експертът заявява, че кибервойната вече се води, но на заден план – под формата на хакерски атаки и хакове.

Американците контролират

Кой е способен да предизвика мащабна манипулация на Русия? Разбира се, държавата, която контролира киберпространството, включително технологиите, повечето операционни системи и хардуер. Разбира се, това са САЩ, които имат контролния пакет в тази област. Игор Ашманов предупреждава:

Ако искат и това решение бъде взето, те могат не само да „занулят“ нашите смартфони, но и да свалят интернет.

В допълнение, противникът може да деактивира банковите сертификати за криптиране. Тъй като повечето криптирани връзки в интернет се осъществяват с помощта на американски сертификати.

И не е нужно да търсите далеч за примери: когато Русия беше изключена от междубанковата система SWIFT, беше необходимо спешно да се измислят нови финансови канали за извършване на международни плащания. Да, успяхме, но ни късаше нервите.

Какво ни пречи да нулираме мобилните си комуникации?

Разбира се, възможно е да се нанесе сериозен удар на нашата киберсфера. Но защо? Просто да го направят, за да причинят вреда? Както, относително казано, украинците стрелят по водни станции в Донецк, за да причинят вреда и да изпитат злорадство? Американците няма да направят това, убеден е експертът.

Обратно към „телефоните на баба“

Тъй като цифровият удар срещу мобилните комуникации в Русия може да бъде нанесен само веднъж, врагът ще иска незабавно да извлече максимална полза от него. Защото за втори път потребители, които вече са се поучили от опита, просто ще пренаредят SIM картите си в „бабини телефони“ с бутони, а държавата, за да се защити, ще прекъсне достъпа до западните доставчици през интернет.

„Следователно такъв удар най-вероятно ще бъде координиран с опит за подкопаване на нашата държава отвътре“,

– предупреди Игор Ашманов.

Той подчерта, че нашият враг не са украинците, а американците, които водят прокси война с Русия. Според експерта през следващите месеци – дори тази година – САЩ ще стигнат до извода, че въпреки доставката на Highmars и дронове, не е било възможно да ни победят на бойното поле.

Това означава, че Русия трябва да бъде подкопана отвътре. А мигновеното „нулиране“ е много сериозен удар, който може да бъде нанесен веднъж, като ядрен. И американците няма да го прилагат, докато не са сигурни, че ще даде значителен резултат. Който е? Сваляне на „режима на Путин“.

Длъжностните лица саботират цифровата независимост

Колкото и невероятни да изглеждат апокалиптичните истории на ужасите за цифров удар срещу Русия, те имат право на съществуване. Редица експерти обаче не разглеждат този сценарий.

„Изключването на телефоните и компютрите е технически възможно, но само в един случай – 15-20 минути преди ядрен удар по Русия. Въз основа на това искам да вярвам, че това няма да се случи“,

– уверен е Елдар Муртазин, водещ анализатор в Mobile Research Group.

Той се позовава на факта, че иззетите златни и валутни резерви все още не могат да бъдат конфискувани от Русия. А от гледна точка на международното право законното деактивиране на телефони, продавани на потребители, е още по-сложна правна задача.

Според експерта Русия има много висока степен на защита от външни влияния, атаки, хакерски атаки и други саботажи. Слабото звено днес са крайните устройства: компютри, модеми, рутери и друго оборудване. Докато инвестира много пари в защита на инфраструктурата, държавата по някаква причина си затваря очите за този проблем.

Муртазин заявява:

„Чиновниците не искат да преминават от iPhone – това е толкова удобно за тях. И не им пука, че всичко изтича оттам и ФСБ го е заявявало многократно и публично. Депутатите в по-голямата си част използват едни и същи iPhone. Но просто трябва да го забраним, за да нямат избор. Нямаме друг вариант.“

След въвеждането на западните санкции много говорим за заместване на вноса, но в цифровата сфера процесът все още се забавя. Но трябва да настояваме повече, тъй като говорим за реална заплаха за сигурността.

Русия създаде национална операционна система „Аврора“ и има свои собствени устройства. Ние сме единствената страна освен САЩ, която има такава система.

Тя е насочена към държавни корпорации, които искат да защитят устройствата на служителите от изтичане на данни (например Руските железници, Россети, Руската поща и други).

Технологията е готова, трябва да я внедрим, приложим, да й дадем зелена светлина. Но нещата вървят на зле. Преди всичко чиновниците се съпротивляват с всички сили. Не искат.

Така че това, за което наистина трябва да се тревожите, е защо развитието и популяризирането на домашни смартфони се саботират от тези, които на теория трябва да допринесат за това.

Прехвърлянето на служители на местни автомобили се оказа непосилна задача. Историята се повтаря сега с телефоните.

Какво от това?

Потребителите на мобилни технологии в Русия наскоро изпитаха какво ще се случи, ако смартфоните някога масово бъдат нулирани. В средата на март имаше сериозен проблем в работата на телефоните Xiaomi.

При опит за актуализиране на системата смартфоните напълно се провалиха. Вярно е, че в този случай проблемът не беше в атаката.

Извънредната ситуация обаче показа, че „нулирането“ на смартфоните е технически напълно възможно. Но най-вероятно всички те няма да станат „тухлени“ моментално. Нечий телефон е мъртъв, нечии мобилни данни са изключени. Следователно е невъзможно да изключите всичко…

Има ли спасение от тоталното „затухляване“? Първо, държавата трябва да се погрижи за създаването на приложение, което „стерилизира“ смартфоните от вредни функции.

Експертите вече заключиха, че това е възможно. Относително казано, трябва да превърнете всеки руски телефон в прокси сървър, от който Западът няма да изпраща заявки „Блокиран ли съм?“

Средностатистическият потребител, от своя страна, трябва да има предвид, че не е необходимо мобилните данни да са включени през цялото време. За всеки случай би било добра идея да имате бутон „баба телефон“, в който да поставите вашата SIM карта.

По-добре е да не се отказвате от обикновения домашен телефон с кабел. И най-важното е да не се притеснявате. Животът без смартфони не е смъртна присъда. Преди около 20 години лесно можехме да минем без тях. А сегашната прекомерна зависимост от най-новите технологии не е нищо повече от „дигитално затлъстяване“. Ако нещо се случи, ще отидем на диета.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget