Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИМОТИ

Под наем в София, вече боли – цените са пълна лудост





  • Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства
  • Наемът за апартамент в София с две спални от луксозния сегмент от пазара най-често е между 1000 евро и 1300 евро, а за къща – над 2150 евро.

В София жилищата от висок и средно-висок клас на пазара са над 15 хил., а в процес на изграждане са още няколко хиляди, посочват консултантите.

Средните офертни цени в столицата за продажба на апартамент с две спални от висок и средно-висок клас най-често са между 180 хил. и 230 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти, пише „Труд“.

Цените за луксозна къща от редови тип (в комплекс от няколко еднакви къщи) са между 320 хил. и 450 хил. евро, а за самостоятелна къща – над 486 хил. евро.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Интересът към луксозните имоти е стабилен, казват брокери. Купувачи на луксозни имоти са хора с високи доходи или такива, които имат налични средства, които искат да вложат в имот, за да ги спасят от инфлацията, или за да повишат стандарта на живот на семейството си.

За тези хора не е от съществено значение повишаването на разходите за живот, а съответно желанието им и възможностите им да придобият нов дом не намаляват.

Освен наемите на жилища, нарастват и наемите на магазини. Наемите на търговски площи в моловете се увеличават на 40 евро/кв.м за месец. Същата тенденция се наблюдава и при главните търговски улици в София, където наемът достига 56 евро/кв.м.

Ритейл парковете, при които магазини от различни марки предлагат общ паркинг на клиентите, запазват наемите си на 10 евро/кв.м на месец.

Не се планират нови проекти в сегмента на търговските центрове, а при ритейл парковете има нови няколко хиляди кв. метра в процес на строеж. Делът на свободните площи намалява, като при шопинг моловете той е 3,6%, при главните търговски улици е 1%, а при ритейл парковете е под 1%.

В сегмента на офис площите средните наемни нива в столицата се запазват. Те са 14 евро на кв.м на месец за офиси клас А и 10 евро на кв.м на месец за клас Б.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При гъвкавите офиси в София средният наем на фиксирано бюро е 180 евро на кв.м на месец, а на споделено – 150 евро на кв.м на месец. Удобството при гъвкавите офис площи е, че наемателите плащат само месечен наем, в който влиза и ползването на всички консумативи, като например ток и вода.

Операторите на гъвкави работни пространства предлагат общо над 8650 работни места. Общият фонд на флекс сегмента, съпоставен към този на стандартните офиси клас А и Б, е 3,5%.

При складовете има ръст на наемите в столицата, с което те достигат 5,25 евро/кв.м на месец за имоти клас А и 3 евро/кв.м за клас Б.







Може да харесате

TV

Тя заяви, че не се притеснява от проверка, но никой не я търси По повод журналистическото разследване на сайта „Биволъ“, което твърди, че Лена...

СКАНДАЛ

В тази „ротация“ се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението „Да запазим Корал“ Лена Бориславова пази обясненията за „Корал“ за съда, отказва...

СКАНДАЛ

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за фалшифицирани документи от Лена...

СКАНДАЛ

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен от Лена Бориславова, един...