Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

AGRO

Фермерските пазари отворят отново





Все още обаче има ограничения за продажбата на яйца, птиче месо и живи птици

Българската агенция по безопасност на храните актуализира мерките за контрол на предлаганите на територията на пазарите в страната живи животни и храни. Разрешава се организирането и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици, включително и екзотични птици. Разрешава се продажбата на храни от животински произход, но остава забраната за продажба на яйца, месо от птици и живи птици.

Това става, след като преди два дни фермерските пазари бяха затворени заради епидемията от птичи грип, което предизвика недоволството на фермерите. Сега млечните продукти отново могат да се предлагат по пазарите, разрешена е и продажбата на термично преработени продукти от птиче месо, предназначени за директна консумация.

Продължава засиленият контрол на пазарите за спазване на наложените мерки, като при констатиране на нарушения на забраните инспекторите на БАБХ ще предприемат административни мерки, предвидени в националното законодателство, предупреждава агенцията. При промяна на епизоотичната обстановка в страната мерките ще бъдат актуализирани своевременно.

„Облекчихме мерките за продажба на храни от животински произход на фермерските пазари. За всички, които участват на фермерските пазари беше „адски“ неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на специализираното изложение „Дунавски овощари“ 2023 г. в Русе, в което се представят производители на плодове, зеленчуци, мед, ядки, вино и др. Той обясни, че решението за облекчаване на мерките е взето след консултации с всички епидемиолози в страната и след направени над 300 хил. проби с отрицателен резултат.

Министърът припомни, че в рамките на 20 дни възникнаха 7 огнища на инфлуенцата по птиците в страната. “Вирусът не е опасен за хората, но има потенциал за пренасяне“, каза той и поясни, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за това, тъй като от един заразен човек всички стават преносители. Под забрана за продажба на фермерските пазари остават живи птици, вкл. екзотични, птичи продукти и свине.

Министър Вътев обясни, че със забраната се е създало напрежение в сектора. „Има много хора, които живеят точно от тази дейност. Те си произвеждат продукцията и я реализират на фермерските пазари”, каза още той.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget