Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ИНТРИГИ

Братя найденови го закъсаха … опукаха парите





  • Букмейкърите режат драстичино спонсорството за българския спорт
  • Спомоществователят на над 450 клуба и федерации „Ефбет“ рязко свива бюджета си за тях, а същото се очаква и от другите компании

Тежки времена се очертават за голяма част от българския спорт заради приетото в края на миналата година драстично завишение на таксите, които държавата събира от организаторите на хазартни игри. Целта му бе да се съберат 200 млн. лв. допълнително, за да се финансират допълнителни разходи в държавния бюджет.

Още тогава букмейкърските компании изразиха недоволството си и дори поискаха отсрочване на решението, за да бъдат събрани таксите в по-реалистичен срок, а не в края на февруари. В мотивите си Асоциацията на игралната индустрия в България посочи, че може да се стигне до фалити на част от хазартните оператори.

Дали ще има такива предстои да се види. Но доста по-вероятно е да се стигне до тежки затруднения, а някъде и фалити, в друга сфера – спорта.

Причината е проста. През последните години букмейкърските компании навлязоха рязко най-вече в българския футбол, но и в други спортове. При това не просто като рекламодатели, а и със спонсорски договори. По неофициални данни става въпрос за инвестиране в спорта в размер общо над 20 млн. лв. годишно. И то най-често с имиджова или дори благотворителна цел, тъй като продуктът „български футбол“, а и спортът ни като цяло, са много слабо развити, за да се говори за реална възвръщаемост.

Някои от бетинг компаниите дори са приели това рекламиране по-скоро като кауза за запазване на съответните клубове или спортове, които изпитват огромен финансов недоимък. И на немалко места спонсорските пари са практически основна част от бюджета на съответния клуб.

При предстоящото съкращаване на бюджетите при организаторите на хазартни игри чувствително ще пострада именно перото за рекламиране и спонсорства. И това ще засегне много сериозно немалко отбори и спортове, още повече че до момента няма нито едно официално изявление на ръководен фактор в държавата как евентуално ще бъдат компенсирани тези загубени средства от спонсорските договори.

Първите тревожни симптоми вече се виждат

в някои клубове, спонсорирани от „Ефбет“. Именно тази компания най-напред от всички в бранша се принуди да започне „голямото орязване“. Собственикът на „Ефбет“ Цветомир Найденов, който чрез компанията си е генерален спонсор на футболния „ЦСКА 1948“, вече предприе някои непопулярни мерки дори в любимия си клуб.

Освободени бяха ръководни фактори – оперативният директор Стойчо Младенов, спортният – Кирил Котев, главният методист проф. Бисер Цолов и отговорникът за детско-юношеската школа Методи Деянов. Отделно започна разпродажба на футболисти – националът Георги Русев бе трансфериран в швейцарския „Сион“ (за сума между 530 000 и 700 000 евро, по неофициална информация). Друг национал – Симеон Петров, бе пратен под наем в полския „Шльонск“ (Вроцлав) с опция за закупуване. Този клуб обмисля и закупуването на още един играч от „ЦСКА 1948“ – Росен Божинов. След това камерунецът Рууни Ева бе продаден на китайския „Мейджоу Хака“, а бразилецът Елитон – на турския втородивизионен „Гьозтепе“, чийто треньор е Станимир Стоилов. Подготвя се продажба на вратаря Даниел Наумов, на Стив Фуртадо, а „на тезгяха“ е дори и звездата на отбора Ивайло Чочев.

С цел съкращаване на фонд „Работна заплата“ бяха освободени бразилецът Тиаго Барбоса и исландецът Видар Йорн Кяртансон. Много е вероятно в края на сезона да бъде закрит дублиращият отбор във Втора лига и да се разчита на доста по-евтин вариант – третия отбор, който играе в Трета лига и е съставен почти изцяло от юноши.

Заедно с това „Ефбет“ най-вероятно ще свие присъствието си навсякъде, където рекламира. Във футболния елит компанията дава пари още на „Лудогорец“, „Берое“, „Арда“ и „Хебър“. Лесно е да се досетим, че по-чувствително орязването ще се усети при старозагорци и в клуба от Пазарджик, който и без това в момента изпитва много сериозни затруднения.

Това е само върхът на айсберга

„Ефбет“ подкрепяше досега много отбори – 11 във Втора лига, 40 в Трета лига и 396 в окръжните групи! Общо над 450, както посочва самият букмейкър. Даже футболният ни шампионат формално се нарича „Ефбет лига“ и не е ясно дали договорът с БФС ще остане със същите параметри за следващия сезон 2024/25. А също стои неизвестна и около националния отбор, с който компанията също има спонсорски договор.

Нещата съвсем не приключват дотук.

Масираната инвазия на „Ефбет“ включваше генерално спонсорство за баскетболния ЦСКА, както и пари за волейболния ЦСКА. Президентът и треньор на „червените“ волейболисти Александър Попов вече алармира пред „Спортал“:

„Трябва да бия една камбана, но ще бъда първи. Бетинг компаниите, които спонсорират българския спорт, са на път да намалят драстично финансирането на спорта, не на ЦСКА, а на българския спорт като цяло. Компаниите, които според мен дават около 70-80% от финансирането на спорта, поради една или друга причина, не съм техен адвокат, но ще се приеме закон, според който ще намалят спонсорството и рекламата в спорта. Но това ще породи една катастрофа в българския спорт на всяко едно ниво и във всеки един спорт. И това, че аз го казвам с изпреварващо време, вие ще видите в най-скоро време какво ще стане с редица футболни отбори, с редица баскетболни отбори, индивидуални спортове и т.н.“

И как няма да е така?! Само „Ефбет“ спонсорира и ред федерации – боксовата, баскетболната, волейболната, хандбалната, тези по фехтовка, колоездене и тенис на маса… Логично е и там да очакваме проблеми.

Няма как да не очакваме подобни мерки и при другия голям оператор – „Уинбет“, който пък дава сериозни суми във футбола на „ЦСКА-София“, „Локомотив“ (Пд), „Ботев“ (Пд), „Ботев“ (Вр) и „Етър“. А също и на федерацията по ръгби, на различни баскетболни клубове и т.н.

„Левски“, чийто генерален спонсор е „Палмс бет“, е обвързан с него чрез различни договори за подпомагане и управление, така че там не е ясно дали може да се очаква някакъв срив.

Иначе и други отбори разчитат на пари от букмейкъри: „Пирин“ – от 8888.bg, „Локомотив 1929“ (Сф) – от „Бетано“, а „Славия“ получава рекламни приходи от Bet365.

Дали ще последват разпродажба на играчи в засегнатите клубове, дали ще се стигне просто до разтрогване на договори, но очертаващата се картина не е обнадеждаваща.

 

„Без помощта на тези компании (б.р. – букмейкърските), има опасност много клубове да затворят врати, а много деца да останат без възможност да практикуват футбол. Дори УЕФА промени подхода си към този важен отрасъл, неделима част от футбола. Призовавам политиците да не приемат закони, които могат да засегнат целия български спорт, без да са чули мнението на всички потребители в този сектор“, коментира специалистът по спортно право Георги Градев, който е и сред кандидатите за президент на БФС.

Интересно е, че до момента глас срещу вдигането на таксите на букмейкърите са надигнали само Попов и Градев. Вероятно в следващите дни и други ще ги последват. Това обаче не може да се мери с организираната кампания в началото на 2023 г., когато се готвеха промени, засягащи рекламирането на бетинг компании в България. Тогава почти всички отбори и много от спортните федерации въстанаха в един глас срещу това.

ПОЗИЦИЯТА НА БУКМЕЙКЪРИТЕ

Тогава не се стигна до въпросните последствия и всичко утихна. Сега декларации няма, а и да се появят, вече е късно, защото отчисленията от операторите на хазартни игри вече бяха приети и са заложени в държавния бюджет.

От компаниите за хазартни игри за момента не са излезли с единна позиция по въпроса. Неофициално обаче букмейкърите са на мнение, че въпросното решение, гласувано от парламента по празниците, ги е заварило абсолютно неподготвени, още повече че повечето им разчети са направени с години напред.

Дори и преди рязкото увеличение на таксите бетинг компаниите вече са обмисляли съкращаване на бюджетите заради друго взето решение през м.г. – уязвими към хазарт лица да бъдат вписвани в регистър и да не бъдат допускани до игрални зали и игри, които се организират от лицензираните оператори. Това е довело до драстичен спад на приходите на тези компании, защото в регистъра вече има над 20 000 лица към края на м.г., като това са най-вече хора в активна възраст. Сега те не са допускани до залите, но за сметка на това безпрепятствено играят в нелицензирани компании от т.нар. „сив сектор“, където се насочват и техните финанси.

И докато това решение е означавало загуба на доста пари за легалния хазартен сектор, последното (от края на декември) – за увеличаването на таксите, може и да се окаже много по-неблагоприятно за целия бизнес.

В момента тече преразглеждане на всички договори, като някъде се очертава орязване, но другаде – директно прекратяване.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget