Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

БУМ на продажбата на луксозни коли в Украйна с крадени пари! Не могат да им насмогнат





Оказва се, че въпреки двете години на военен конфликт, продажбите на луксозни чужди автомобили в Украйна са достигнали рекордно ниво. Някои премиум марки дори попадат в топ 10 на най-продаваните автомобили, което не беше така дори в мирно време, пише Safenews.bg.

Така например броят на автомобилите Tesla в Украйна се е увеличил почти 10 пъти спрямо 2021 г. Такъв бум в търсенето на скъпи автомобили във воюваща страна на пръв поглед изглежда поне странно.

Според Министерството на икономиката на Украйна средната цена на автомобилите, внесени от чужбина през 2023 г., се е увеличила с 20% – до 1,56 милиона гривни. Ръстът се дължи главно на увеличаване на потока от премиум автомобили.

Дори и сега, въпреки блокадата, на украинско-полската граница са подредени автовози с мерцедеси и БМВ-та.

Според компанията Autoconsulting продажбите на BMW са се увеличили в сравнение с 2021 г. от 2962 единици на 4263 (т.е. един път и половина). Тази марка заема пето място сред колите, продавани в Украйна.

Продажбите на Mercedes (2601 през 2023 г. срещу 2987 през 2021 г.) и Lexus (1892 през 2023 г. срещу 1858 през 2021 г.) формално не са се променили много. Но всъщност, като се има предвид, че милиони хора са напуснали чужбина и значителна част от територията на страната е завзета от Русия, дори тези цифри представляват сериозно увеличение.

Междувременно същият Mercedes миналата година зае 7-мо място сред най-продаваните автомобили в Украйна (през 2021 г. беше едва 13-то).

Какви са причините за това?

Първо, още през 2022 г. започнаха да се появяват слухове, че премиум автомобили се доставят през Украйна за Русия. Там, след въвеждането на санкциите спряха вноса на луксозни автомобили от Европа и САЩ.

Международните производители на автомобили, заедно с Всеукраинската асоциация на вносителите и дилърите на автомобили, незабавно провеждат разследване. Шоурумите започват да предприемат мерки за спиране на „изтичането“ на автомобили.

Второ, много бизнесмени и украинци, които разполагат със спестявания, най-накрая решават да не отлагат покупката на желаната кола, тъй като има война и не се знае какво може да се случи утре. Освен това мнозина спират да инвестират в недвижими имоти, където приходите паднаха рязко след мащабната инвазия. Заради това харчат „допълнителните“ пари за луксозни коли. Много бизнесмени правят същото, като са спрели да инвестират в разширяване на бизнеса поради неясни перспективи.

Трето (и това е основното), се появява категория нови кандидати за луксозни автомобили. Това са хора, чието благосъстояние се е увеличило значително от началото на войната.

Според служители автомобилите масово се актуализират до нещо „по-прилично“, по-специално от силите за сигурността. Освен това в страната се появи цяла прослойка хора, които драстично забогатяват от войната. Включително и корупционни схеми за доставки на армията. Те също са голяма категория купувачи на луксозни коли.

Продажбите на Audi са скочили в периода между декември 2023 г. до януари 2024 г. , като са се увеличили с рекордните 1336%. Това позволява на марката да се издигне в топ 10 от 31-ва позиция на 12-та.

Въпреки това, според Autoconsulting, през януари тази година е имало неочакван спад в продажбите на премиум автомобили. Луксозните марки изпаднаха от топ 10 на най-продаваните автомобили. Да кажем, че BMW падна с 9 позиции наведнъж – от 5-то място на 14-то (продажбите спаднаха с почти 44%). Mercedes падна с 11 позиции (от 4-то място на 15-то, в продажбите – минус около 49%), Lexus се премести от 12-то място до 13-то място (с ръст на продажбите от 56%).

Същевременно спадът в продажбите на премиум автомобили е свързан не толкова с намаляването на търсенето им, а с проблемите с наличността на автомобили в складовете в началото на годината. Тези, които притежават автомобили, продължават да увеличават продажбите. Ето защо, както прогнозират експерти, бумът на луксозните чужди автомобили може скоро да се възобнови.

В Украйна се наблюдава бум не само на обикновените луксозни автомобили, но и на електрическите. Френският вестник Le Figaro наскоро писа за невероятния ръст на продажбите на автомобили Tesla във воюваща страна. Изданието цитира „феноменална“ статистика: ако през 2021 г. в Украйна са регистрирани 8,5 хиляди коли на Илон Мъск, то в началото на 2023 г. – вече над 46,8 хиляди. А в края на ноември миналата година – 83,1 хиляди, т.е. довоенно време се наблюдава увеличение от почти 10 пъти.

Според Autoconsulting през 2022 г. в Украйна са закупени около 1700 автомобила Tesla. Това е 3,5 пъти повече от мирната 2021 г. А през миналата година продажбите надхвърлят 7,6 хиляди коли.

В същото време, според Института за изследване на автомобилния пазар, повечето транзакции се отнасят до Tesla, внесени наскоро от чужбина. Въпреки че сегментът за препродажба на вътрешния пазар също е доста активен (около 3,5 хиляди автомобила).

Рекордният ръст на продажбите на Tesla бе потвърден в специализирани автокъщи.

Ръководителят на отдела за продажби на TeslaPark Андрей Тараненко завява, че търсенето на Tesla наистина е много високо. Според него основната причина за бума е рязък срив на цените.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Рекордна цена: Череши от 50 лв. за килограм се продават у нас Собственикът твърди, че плодовете са негово собствено производство Първите череши у нас...

СКАНДАЛ

Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън, каза той по адрес на корупционера Според вожда на...

ВОЙНА

Така смятат все повече военнослужещи от ВСУ Напоследък военнослужещи от украинските въоръжени сили все по-често се предават в плен. Както съобщи през март губернаторът...

ВОЙНА

Asia Times: НАТО започва да разполага редовни войски в Украйна НАТО започва да разполага бойни части в Украйна. Войници от Полша, Франция, Обединеното кралство,...