Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Милиони американци остават скоро без интернет?





Партийните лидери в САЩ са подложени на натиск да намерят милиарди за удължаване на срока на действие на Програмата за достъпна свързаност, която помага на 22 милиона домакинства в Америка да плащат сметките си за интернет, пише Politico.

Федералната субсидия, която поддържа широколентовия достъп до интернет, се очаква да приключи до април. И поради уникалното си стартиране – първоначално като извънредна помощ за борба с пандемията от Ковид, подписана от бившия президент Доналд Тръмп, а по-късно кодифицирана в закона за инфраструктурата на Байдън – това е мащабна социална помощ, която не разполага с механизъм за дългосрочно финансиране, отбелязват от изданието.

Ако Конгресът не успее да намери начин да финансира програмата до пролетта, федералното правителство ще трябва бързо да я прекрати.

Провалът може да доведе и до политически последици в критичен момент през 2024 г., като разочарова избирателите в колебаещите се щати от политиците, които спират помощта, се казва в материала на Политико.

От началото на проекта досега са изразходвани голяма част от първоначално отпуснатите от Конгреса 17,4 млрд. долара, включително 14,2 млрд. долара от закона за инфраструктурата за 2021 г. и 3,2 млрд. долара от извънредния му предишен вариант.

Политиката около него също се промени през трите години от стартирането му. Широколентовият достъп е до голяма степен двупартийно действие, създаващо икономически възможности в селските райони на републикнаските щати и демократическите вътрешни градове. Въпреки че Тръмп подписа първоначалния закон за подпомагане при пандемията, много от бенефициентите на който живеят в дълбоко републикански райони, сега субсидиите се разглеждат като инициатива на демократите. А видни членове на Републиканската партия предупреждават, че програмата може да бъде разточително разширяване на правителството, подчертава Politico.

Mного щатски правителства разработват свои собствени планове, които разчитат на финансиране от Програмата за достъпна свързаност. Министерството на търговията скоро ще отпусне 42,5 млрд. долара на щатите за изграждане на по-голяма широколентова инфраструктура, а администрацията на Байдън изисква от тях да включат достъпна широколентова връзка като условие за получаване на безвъзмездни средства.

Тъй като програмата е в процес на постоянно изменение, е все по-неясно как щатите, чиито окончателни предложения за разходи трябваше да бъдат представени на федералното правителство на 27 декември, ще се справят с тези изисквания за отпускане на безвъзмездни средства. Депутатите от Демократическата партия предупреждават за тежки последици, които трябва да предизвикат по-голяма неотложност.

В края на октомври Белият дом отправи официално искане за 6 млрд. долара, за да може програмата да функционира до 2024 г. Много републиканци твърдят, че са скептични към отпускането на още милиарди за програмата без по-добра информираност за начина, по който тя се администрира, и за степента, в която е помогнала за увеличаване на броя на потребителите на интернет в страната.

Притесненията на републиканците могат да доведат до решение чрез преговори, при което законодателите да ограничат критериите за допустимост или размера на субсидиите в замяна на допълнително финансиране, въпреки че вероятно ще има много противоречия относно промените, които да се направят, ако има такива. А в момента изобщо не се наблюдава двупартийна дискусия, пише изданието.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

АНАЛИЗИ

В света има огромно търсене на американски оръжия. Стойността на доставките миналата година беше 80 милиарда долара. Сред основните клиенти е Полша, която закупи...

АНАЛИЗИ

Като цяло решението на ПАСЕ е много сериозно. Европа ни обяви война. Европа вече направи това при Наполеон и Хитлер, по време на Кримската...

СВЯТ

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно не успя да се...

СВЯТ

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт на американския елит. Това...