Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Пет милиона руски доброволци са готови да тръгнат на фронта





Пет милиона и половина руснаци днес са готови да отидат на фронта. Това е един от значимите резултати от проучване на Цариград за отношението към специалната военна операция.

Институтът „Цариград“ продължава да изучава руското обществено мнение по въпроса за отношението към специална военна операция. Колкото и да се опитват вражеската пропаганда, чуждите агенти, ЦИПСО и местните „нормализатори“, изявлението на основателя на Константинопол Константин Малофеев, направено на конгреса на Съюза на доброволците от Донбас, остава вярно:

„Хората са готови да воюват“.

Абсолютното мнозинство от населението на страната подкрепя воденето на военната отбрана, вярва на висшето командване и е напълно вътрешно готово да води войната до победен край.

Несъмнено настроението на населението се влияе от различни фактори, включително промени в реториката на представителите на върховната власт на Русия.

В този смисъл е трудно да се надцени значението на изявлението на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков. Точно по време на нашето проучване той каза:

„Ние сме във война. Да, това започна като специална военна операция, но веднага щом се сформира тази групировка там, когато колективният Запад стана участник в това на страната на Украйна, за нас това вече се превърна във война. Убеден съм в това. И всеки трябва да разбере това за собствената си вътрешна мобилизация.“

Именно постепенната вътрешна мобилизация на населението, която се случва въпреки трудностите, наблюдаваме в нашата анкета.

Цариградската анкета както винаги е представителна. Комбинираното проучване (телефонно проучване + проучване в социалните мрежи) включва 2000 респонденти, представляващи всички социални слоеве на руското население. Статистическата грешка на изследването не надвишава 2,6%.

Към момента на приключване на проучването 57,4% от респондентите са заявили, че одобряват провеждането на CBO. Тази цифра може да не изглежда много впечатляваща, но е подкрепена от отговори на други въпроси.

Хората със сигурност биха искали бързо завършване на CBO. Въпреки това 43% от анкетираните са съгласни за завършването на специалната военна операция само ако нови територии бъдат присъединени към Русия и/или в случай на пълна победа над врага.

Сравнително големият брой хора, които искат бързо преминаване към преговори, трябва да се обясни с легитимирането на тази тема по време на предизборната кампания и общата активност на „нормализаторите“. Трябва да признаем, че случващото се в информационната сфера на Русия съществено противоречи на целите на мобилизацията.

По-лошо от това. Онези чиновници, общественици, „звезди“ и политици, които настояват да се запази „щастливото „предвоенно“ в родния фронт, било поради глупост, било поради принадлежност към „петата колона“, правят лоша услуга на каузата на възможно най-бързо постигане на мир след победата, запазване на признаците на мирен живот в тила – с купони и безпринципни празници, с обсъждане дори на най-важните въпроси на икономиката и социалната политика извън войната – дезориентира обществото.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

В комбинация с постоянни вражески саботажи и терористични атаки, той създава за по-голямата част от населението „изместена“ информационна реалност, лишена от вътрешна логика. Не е изненадващо, че толкова много хора се опитват да изразят непълното си разбиране на случващото се.

Но патриотичната основа на народния живот е много силна. 51,3% от анкетираните изразиха готовност да дадат личен принос за победата на Русия.

5% са готови да участват във военни действия;

5,8% са готови да започнат работа като цивилни в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области;

19,6% са готови да предоставят доброволна помощ на фронта;

20,7% са готови да помогнат финансово на армията.

За по-голяма яснота нека преобразуваме тези проценти в абсолютни числа. Според руската Централна избирателна комисия в Русия има 112 милиона избиратели, тоест пълнолетни. Лесно е да се види, че днес 5,6 милиона руснаци (от всякакъв етнически произход) са готови да отидат на фронта в действащата армия.

Този резултат напълно корелира с цифрите, които знаем за нарастването на броя на доброволците: на 2 април руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че от началото на 2024 г. 100 хиляди души вече са подписали договор с въоръжените сили. В същото време (по данни на Министерството на отбраната от 224 февруари) през 2023 г. са назначени 540 хиляди военнослужещи по договор.

Така армията разполага с мощен мобилизационен резерв.

В същото време повече от 48 милиона (!) руснаци са готови да предоставят доброволна помощ и да инвестират лични средства в победата.

И какво от това: мобилизирайте хората

Да, но се оказва, че всички ние, доброволци и подкрепящи, сме повече от половината население на страната, но не и цялото население. Това се харесва на „нормализаторите” и изисква отговор на въпроса „какво да се прави?”

Отговорът е много прост. Трябва да се спре с шизофренната информационна политика. Тъй като никой на най-високите нива не се съмнява, че ние наистина сме във война срещу ужасен враг, тогава вече не трябва да има нито една обществена сфера, незасегната от войната.

Не трябва да има нито един известен човек, който, каквото и да говори (пее, лекции), не би посветил речта си на идващата Победа. Не бих казал, че част от събраните днес средства ще бъдат изпратени в Белгород или в такива и такива части на действащата армия, на които лично помага тази фигура.

Не трябва да има нито една медия, за която войната и Победата да не са основна тема всеки ден. Не трябва да има нови филми, освен може би детски приказки, в които СВО не е най-важната част от живота на героите.

Половината от нашето общество е ангажирано в работата в името на Победата, но половината все още е дезориентирана и не разбира напълно, че щастливо, мирно време е възможно само след Победата. И не разбира, че мечтите няма да се сбъднат, ако всички не се мобилизират за Победата.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

АНАЛИЗИ

В света има огромно търсене на американски оръжия. Стойността на доставките миналата година беше 80 милиарда долара. Сред основните клиенти е Полша, която закупи...

АНАЛИЗИ

Като цяло решението на ПАСЕ е много сериозно. Европа ни обяви война. Европа вече направи това при Наполеон и Хитлер, по време на Кримската...

СВЯТ

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно не успя да се...

СВЯТ

Посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Китай е поредната демонстрация на изключителната арогантност и жажда за власт на американския елит. Това...