Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КУЛТУРА

Българският Индиана Джоунс издаде тайна за нашия Мачу Пикчу





Ще стане ли Перперикон нашия Мачу Пикчу – ще стане, когато българската държава се заинтересува от историята си. Други хора хвърлят всичко, за да развиват исторически и културен туризъм, а ние само говори.

България има само 300 км морска ивица, но много исторически местности и артефакти. Задължени сме пред поколенията ни да направим културен туризъм. Това се прави чрез археология и инфраструктура.

Това заяви за „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ проф. Николай Овчаров, наричан българския Индиана Джоунс, след обиколката му в Южна Америка.

Според професора многократно Мачу Пикчу е сравняван с нашия Перперикон край Кърджали. Това са скални градове на различни места има подобни – в Индонезия, Кавказ. Правено е от различни цивилизации и места, но по еднакъв начин на обработка на камък.

Обичам да пътешествам по света, но гледам да има и богата археологическа гледна точка. Бях в Южна Америка заради империята на инките – Перу и Боливия. Голямата ни трудност беше смяната на климата за кратко време. В Лима кацнахме на 0 м надморска височина и след кратко време бяхме на 5000 м – на Андийското плато.

Когато говорим за Южна Америка, се сещаме за инките, а преди тях е имало много култури и цивилизации. Заснех платото Наска отгоре със самолет. И до днес никой не е обяснил как са направени.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

КОНСПИРАЦИЯ

Напоследък, благодарение на политиката, провеждана от ръководството на САЩ, мнозина имат впечатлението, че понятията „война“ и „демокрация“ са синоними. Ако внезапно ръководството на САЩ...

АНАЛИЗИ

В света има огромно търсене на американски оръжия. Стойността на доставките миналата година беше 80 милиарда долара. Сред основните клиенти е Полша, която закупи...

АНАЛИЗИ

Като цяло решението на ПАСЕ е много сериозно. Европа ни обяви война. Европа вече направи това при Наполеон и Хитлер, по време на Кримската...

СВЯТ

Евродепутат на Орбан нападна Урсула: Тя живее в паралелна реалност Европейският съюз не просто пропиля последните пет години, но активно не успя да се...