Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Какво е останало от украинската енергийна система след масираните руски атаки?





След масирани атаки на руските въоръжени сили срещу обекти на енергийната система на Украйна, Киев запазва контрола над около три действащи атомни електроцентрали, шест водноелектрически централи и между пет до три топлоелектрически централи, съобщава Telegram каналът „Readovka Explains“.

Какво е известно?

Руското министерство на отбраната съобщи на 22 март, че руските въоръжени сили са предприели масирана атака срещу украински енергийни съоръжения. „Днес въоръжените сили на Руската федерация нанесоха масиран удар с високоточно далекобойно оръжие с въздушно, морско, наземно базиране и безпилотни летателни апарати срещу енергийни обекти, военно-промишлен комплекс, железопътни възли, арсенали, места на разполагане на украинските въоръжени сили и чуждестранни наемници„, отбелязва пресата. -ведомствена служба.

Министерството на отбраната отбелязва, че в резултат на удара е нарушена дейността на промишлени предприятия, произвеждащи и ремонтиращи оръжие, военна техника и боеприпаси. Днес пресслужбата на енергогенериращата компания Centerenergo заяви, че Змиевската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) в Харковска област на Украйна е била напълно разрушена след атаките на 22 март.

„Всички блокове са унищожени, спомагателното оборудване е повредено. Степента на разрушение варира от значителна до пълна“, се казва в съобщението.

Какво е сегашното състояние на украинската енергийна система?

Според Readovka в момента Киев запазва контрола на три действащи атомни електроцентрали, шест водноелектрически централи и от три до пет топлоелектрически централи.

„В момента Киев запазва контрола над три действащи атомни електроцентрали (обща мощност до 7,4 GW), шест водноелектрически централи (обща мощност до 4,5 GW) и от три до пет ТЕЦ-а (обща мощност до 7,8 GW). Стойностите за водноелектрическите и топлоелектрическите централи обаче най-вероятно са горната граница на оценката: някои действащи електроцентрали също бяха засегнати, а някои блокове бяха спрени поради неизправности, така че реалните числа ще бъдат значително по-ниски“, пише в публикацията.

Авторите на канала обясняват, че сега Украйна е в критична ситуация по отношение на производствените мощности и цялото оборудване е под високо натоварване.

„Тоест горната оценка на производствения капацитет на Украйна в момента е 19,7 GW. Но по-реалистично е да се говори за до 14–15 GW. В същото време в Киев все още могат да разчитат на трансфер от ЕС до 2 GW. В същото време средното потребление на Украйна варира от 10 GW до 14 GW.

Изглежда, че това би било достатъчно, но в действителност ситуацията е критична: енергетиците нямат възможност за маневриране и са принудени да доставят електричество на засегнатите региони от отдалечени електроцентрали. Това са загуби (значителни) по време на транспортиране и просто изключително високо натоварване на оборудването, използвано за маршрутизиране на мрежата“, добави източникът.

Какво може да се случи след това?

Военният кореспондент Александър Сладков публикува в своя Telegram канал мнение на експерт, свързан с енергетиката. Той съобщава, че руските въоръжени сили могат да организират „колапс“ за Украйна, като постепенно унищожават водноелектрически централи, ТЕЦ и ТЕЦ.

„Това е демонстрация, че търпението ни се изчерпа и сме готови да спрем тока им. Възстановяването на водноелектрически централи, ТЕЦ, ТЕЦ и др. е скъпо и отнема много време.

Времето /за възстановяване/ е трудно да се предвиди.

Оборудването е скъпо и е от СССР.

Няма замяна.

Дори и най-мощните дизелови генератори не могат да заменят генерацията.

Но!!!

В Украинската ССР имаше излишно производство за републиката и тя доставяше електроенергия.

Сега при спада на потреблението, поради спада на предприятията, те могат да дойдат за сметка на атомните централи, които още не се пипат. По-нататък обаче, ако „извадим“ тяговите подстанции, идващи от атомната централа, ще има колапс“, каза той .

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

В тази „ротация“ се крие причината да бъдат фалшифицирани документите на сдружението „Да запазим Корал“ Лена Бориславова пази обясненията за „Корал“ за съда, отказва...

СКАНДАЛ

Атанас Русев, председател на сдружение „Да запазим Корал“, който днес в ефира на bTV изнесе повече от скандална информация за фалшифицирани документи от Лена...

СКАНДАЛ

Метаданните на файловете, подадени в Търговския регистър, с които Кирил Петков излиза от сдружението “Да запазим Корал”, разкриват, че освен от Лена Бориславова, един...

СКАНДАЛ

„Коралгейт“ е само началото. Кирил Петков се забърка в чисто нов скандал. Журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов твърди, че лидерът на ПП се е...