Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОСЛЕДНИ

Увеличиха цените на медицинските дейности и диагностиката





След цяла година интензивни преговори, проведени с различни ръководства на НЗОК, днес 01.09.2023 г., беше финализиран Националния рамков договор за медицинските дейности за 2023 – 2025 г., съобщиха от Българския лекарски съюз.

Няма да има лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.

Средното увеличение за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в специализираната извънболнична помощ (СИМП) – 22%.

Първичният преглед вече ще бъде на цена от 40 лв. или увеличение от 6 лева, а вторничния нараства с 2 лв. и вече ще бъде 15 лв.

Новата цена на първичния преглед при педиатър е 42 лв. Ръст има с 5 лева и на прегледите по диспансерно наблюдение и вторичните прегледи по майчино здравеопазване.

От 1-ви септември влиза в сила увеличението в медико-диагностичните дейности (МДД). Средният му размер е 14 на сто, като например в образната диагностика и клиничната патология нарастването е с 20 на сто. Припомняме, че през септември 2022 г. медико-диагностичните дейности също бяха увеличени средно с 18 на сто.

В Болнична помощ цените остават без промяна. Те бяха увеличени през 2022-ра година на два пъти – средно с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През изминалите три тримесечия е изплащана надлимитна дейност в размер на 120 млн. лв и по този начин предварително е използван ресурс от увеличението на бюджета за болнична помощ.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате