Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОСЛЕДНИ

Русия се готви за борба със западните танкове в Украйна





„Нашите най-добри противотанкови части ще бъдат изпратени там, където се очаква използването на най-модерните вражески танкове“. С тези думи военни експерти коментират изявленията на Министерството на отбраната за създаването на специални групи за борба с бронираната техника на страните от НАТО, доставяна на Украйна. Как и с какви оръжия ще действат тези групи?

Руското министерство на отбраната обяви създаването на групи за борба със западните танкове. Отбелязва се, че съответната задача е поставена по указание на заместник-министъра на отбраната на Русия генерал-полковник Юнус-Бек Евкуров.

Ръководителят на Центъра за бойна подготовка на въоръжените сили на Русия Евгений Арифулин в ефира на телевизионния канал „Звезда“ каза, че Главното управление на бойната подготовка е разработило методически препоръки и е организирало методика за тяхното изпълнение, и Центърът за бойна подготовка е осъществил и приложил това. Както отбеляза Арифулин, създаването на такива групи е голяма държавна системна работа.

В началото на април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че първите танкове „Леопард“ и „Чаланджър-2“ са вече в Украйна. Агенция ТАСС е изчислила, че към началото на април Украйна е получила едва 19% от всички обещани от Запада танкове. Киев получи 57 танка от 293 обявени, като 43 машини „Леопард“ бяха прехвърлени от Германия, Дания, Холандия, Полша, Норвегия и Португалия, а 14 „Чаланджър-2“ бяха изпратени от Великобритания.

Анализирайки предимствата и недостатъците на танковете на НАТО, Lenta.ru отбеляза, че американският M1A2 „Ейбрамс“ британският „Чаланжджър-2“ и германският „Леопард-2“ са сериозни бойни машини. Те са оборудвани с модерни системи за наблюдение и управление на огъня, имат впечатляваща броня, висока мобилност и издръжливост.

В същото време западните машини вече са успели да придобият не най-добрата репутация. Така че използването им от Турция в Сирия послужи като антиреклама на „Леопард“. Първите съобщения за загуби сред тези танкове започнаха да пристигат само няколко дни след началото на официалното им използване.

На свой ред Съединените щати загубиха повече от 80 от своите танкове „Ейбрамс“ през двете години на войната в Ирак. Освен това американските танкове са по-скъпи от немските, трудни за ремонт и поддръжка, а също така консумират много гориво. Що се отнася до британските танкове „Чаланджър-2“, те са значително по-бавни от немските и американските аналози. Това е и най-тежкият танк на НАТО, в зависимост от модификацията теглото му може да достигне 75 тона, което не всеки мост може да издържи.

Военният наблюдател на „Комсомолска правда“ Виктор Баранец изброи сред недостатъците на германските танкове „Леопард“ големите им размери, което ги прави по-лесни за откриване и поразяване. В допълнение, „друг недостатък е общата конструкция.“ „Корпусът е най-уязвим, а най-силното място е лявата страна на челото на купола“, твърди той. Сред недостатъците на „Ейбрамс“ Баранец отбелязва страните със слаба броня, които са уязвими дори за стари гранатомети. „А задната част на танка се пробива дори от оръдия на БМП“, посочва той. Говорейки за характеристиките на британския „Чаланджър-2“, Баранец посочва ниската надеждност на машината, неудобството на екипажа и архаичната система за управление на огъня.

„Има много разновидности и модификации на танкове, които страните от НАТО прехвърлят в Украйна. Те имат както традиционно слаби места – например горната част на купола, двигателния отсек или коловозите, така и нюансите на конкретни модели. Всичко това вече е в полезрението на нашите специалисти, за да може руската армия да даде уверен отпор. Именно на това, според мен, се основаваше решението за създаване на групи за борба със западните танкове ”, казва военният анализатор Михаил Онуфриенко.

В отговор на решението на страните-членки на НАТО да прехвърлят своите танкове в Украйна, руският военно-промишлен комплекс се готви да произведе 1500 бронирани машини тази година и по този начин да представи мощен брониран юмрук на Запада. Увеличаването на производството на руски танкове е важна, но не единствена задача на въоръжените сили на РФ по отношение на противодействието на танковете на страните от НАТО в Украйна. Също толкова важно е да се засили работата на противотанковите части въз основа на информация за уязвимостите и предимствата на западните машини.

„Предполагам, че създадените в Министерството на отбраната групи за борба със западните танкове ще включват най-оборудваните подразделения с най-съвременни видове противотанкови оръжия. Най-добрите ни противотанкови части ще бъдат изпратени там, където се очаква използването на най-модерните танкове на противника. Освен това те ще бъдат допълнително обучени да се борят със съвременни танкове от страните от НАТО, като се вземат предвид техните конструкции и тактики на използване“, каза Василий Кашин, директор на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Висшата школа по икономика.

„В момента ВСУ получават едновременно няколко вида западни танкове. Някои от тях може да са относително остарели, като „Леопард-2A4“, докато други са доста модерни и надминават всичко, което врагът е имал преди. Освен това често те дори могат да бъдат по-добри от това, което се използва на фронта от нашите войски“, каза той.

„Ако говорим за предимствата на западните бронирани машини, тогава най-модерните от тях по отношение на съветските модели имат превъзходство в челната броня, а също така са оборудвани с по-модерни средства за насочване и управление на огъня. Мисля, че тези и други фактори бяха взети предвид при разработването на нова тактика за работа на нашите противотанкови групи “, каза Кашин.

„От друга страна, преди западните танкове се използваха главно в Близкия изток. Там теренът дава възможност за по-голяма бойна дистанция, така че предимствата на тези превозни средства бяха напълно разгърнати. Предстои да разберем как ще се държат в Украйна“, смята той.

„Руското министерство на отбраната възприема западните технологии като реална заплаха и според мен използва абсолютно правилни методологични, до известна степен дори научни подходи. Предполагам, че новите звена ще се превърнат в своеобразен методически център за изучаване и анализиране на наличните данни за западните танкове, както и за обобщаване на вече получената от практиката информация “, коментира Вадим Козюлин, ръководител на Центъра за глобални изследвания и международни отношения на Института по актуални международни проблеми на Дипломатическата академия на Министерството на външните работи на Руската федерация.

„Що се отнася до средствата, които ще се използват за противодействие на западните танкове, мисля, че тук няма да измислят нищо ново. Днес най-ефективни от тях са ПТРК и дроновете, които позволяват нанасяне на удари отгоре, където защитата на танка е по-слаба. Освен това е важно да се свържат ударните средства в работата с разузнаването, за да се получат координати за местоположението на обектите “, каза той.

На свой ред експертът от Центъра за анализ, стратегии и технологии Сергей Денисенцев, говорейки за възможните средства, които ще бъдат използвани срещу танковете на НАТО, отбеляза, че „като цяло те са универсални, независимо от вида на бронираната машина“. Така, според него, най-ефективните противотанкови оръжия са мините, както и артилерията, която поразява бронирани машини, докато са в зоната на съсредоточаване и когато стоят на място.

„Освен това, противотанковите управляеми ракети, предимно авиационни, безбройни боеприпаси, пехотни противотанкови оръжия и самите танкове показват висока ефективност“, отбеляза той.

„За да се спре настъпление с масирано използване на бронирани превозни средства, всички изброени средства трябва да се използват в комбинация, като част от организирана отбранителна система, използваща противотанкови препятствия“, добави източникът.

Както многократно е заявявано, ВСУ подготвят мащабно настъпление срещу позициите на руските войски в Запорожка и Херсонска област. Решаваща роля в тази офанзива трябва да играят танковете, които от около сто години са основната ударна сила на сухопътните сили на всяка страна. Украинското ръководство многократно е заявявало необходимостта от създаване на големи бронирани групи от стотици машини. Може да се предположи, че именно за борба с тази заплаха на първо място се създават новите специални части на руската армия.

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

СВЯТ

“Какво пушите там?”. По цяла Европа безмозъчни нацисти се обиждат един друг и ловят “руски агенти” По столиците на запад бродят „руски агенти“ и...

ФОКУС

Продуцентът Харви Вайнщайн, с чийто арест последваха поредица от разкрития за серийни изнасилвачи в американския елит, беше спешно хоспитализиран, след като съдът отмени присъдата...

АНАЛИЗИ

„Такава нежна дума“. Небензя заплаши САЩ с отговор за взрива на „Северните потоци“ Китай призова за започване на международно разследване на саботажа на „Северен...

СКАНДАЛ

Той е изготвил един от най-фрапантните по своята видимост фалшиви файлове – Декларацията на председателя Атанас Русев за истиността на заявените за вписване обстоятелства...