Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Цените на дизела се очаква да се повишат рязко през 2024 г.





Глобалните запаси от дизел и други средни дестилати са под нормалното и цените може да започнат да се покачват бързо, ако индустриалните икономики на Северна Америка и Западна Европа излязат от продължаващата си рецесия през 2024 г.

Запасите от дизелово гориво, мазут и газьол бяха под предходната десетгодишна сезонна средна стойност в Северна Америка, Европа и Сингапур през януари, което започна да оказва натиск върху цените на горивата.

Дизелът и другите дестилатни горива са движещата сила на промишлената икономика, широко използвани в производството, товарния транспорт и строителството и следователно най-чувствителните горива към условията на бизнес цикъла.

Последните данни потвърдиха, че производителите в Съединените щати са готови да се върнат към растеж след продължителен, макар и малък цикличен спад през 2022/23 г.

Европейските производители претърпяха още по-дълъг и много по-дълбок спад, причинен от скока на цените на енергията след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Но в Европа също има признаци, че най-лошото от спада вече е приключило и секторът ще се върне към растеж преди края на годината.

Трейдърите очакват както Федералният резерв на САЩ, така и Европейската централна банка да намалят лихвените проценти тази година, което би засилило цикличния подем. В резултат на това глобалните запаси от дестилат вероятно ще останат под средните и лесно биха могли да се стегнат още повече, засилвайки натиска върху цените.

Не е имало устойчиво натрупване на запаси в САЩ, Европа и Сингапур, въпреки понижената промишлена активност през последната година.

Доставките на дестилат бяха прекъснати от украинските атаки с дронове срещу петролни рафинерии в Русия и от атаките на хусите срещу корабоплаването в Червено море и Аденския залив, които прекъснаха потоците изток-запад.

Досега въздействието върху крайните потребители е заглушено, тъй като цените на суровия петрол, които представляват по-голямата част от общите разходи, са сравнително стабилни от началото на годината.

Но ако запасите от газьол се свият още повече с продължаването на цикличния подем и Саудитска Арабия и нейните съюзници от ОПЕК⁺ най-накрая получат известно влияние върху запасите и цените на суровия петрол, има потенциал за рязко покачване на цените на дизела през 2024 г.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

„Така Путин се обърна към обикновените американци“: Дугин предизвика „земетресение“ в САЩ Емблематичният разговор между двама консерватори беше разгласен в най-популярните платформи. Това е...

ВОЙНА

Киевския режим хвърля жените да разминират по-активно мините. В името на равенството на половете Захарова за предложението жените в Украйна да разминират: Новини от...

SPORTS

Основното състезание на Олимпиадата в Париж ще е по шизофрения Докато почти милиард и половина евро, които бяха отпуснати за почистване на Парижка Сена...

ВОЙНА

Напоследък в света се отвориха много прозорци на Овертон, дори ядреният Армагедон се обсъжда като нещо познато. Но въпреки това темите табу все още...