Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БАНКЕРЪ

ЕС се приближава към почти мигновените банкови преводи





След споразумение между Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия 10-секундните банкови преводи в целия съюз може да станат реалност, съобщава информационният портал ИкономХ.

През 2022 г. еврокомисарят по финансовите услуги Мейрад Макгинес предложи нови закони, които да направят услугата задължителна. По онова време Европейската комисия твърдеше, че този ход ще освободи милиарди евро, които нито хората, нито предприятията могат да похарчат в даден момент.

Според изявленията на институциите сега споразумението между евродепутатите, Европейската комисия и Съвета на ЕС проправя пътя към регламент за бързите плащания, съобщава Euronews.

„Според новите планове банките ще трябва да предоставят услугата на своите клиенти без допълнителни разходи и в строго определени срокове“, заяви холандският евродепутат Михиел Хугевеен. В отделно изявление на Съвета на ЕС се казва, че страните извън еврозоната, като България, Швеция и Полша, ще имат по-дълъг срок за преминаване към еврото.

Макар че основните очертания на закона са договорени от представителите на Съвета на ЕС и Европейския парламент, той все още трябва да бъде подписан от двете институции на ЕС. В предишни проектозакони се посочваше, че той ще влезе в сила между шест и 36 месеца след финализирането му.

Агустин Рейна, правен и икономически директор на групата на потребителите в ЕС, казва, че това е добра новина за европейците. „Потребителите ще могат да изпращат и получават незабавни преводи на същата цена като обикновените преводи, които в повечето случаи са безплатни.“

Но банките, които в наши дни понякога предлагат незабавни плащания като премиум продукт, не са склонни да загубят свободата си на действие. „Пазарът трябва да бъде оставен да решава дали да предлага незабавни плащания“, заяви Европейската банкова федерация в изявление от януари по проектозакона.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СЕНЗАЦИЯ

Живко Коцев отдъхвал в най-скъпия курорт на Малдивите с Николина Ангелкова и контрабандиста Ярата Подарили му часовника за 50 бона на летището в Дубай...

ПОЛИТИКА

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който...

СКАНДАЛ

ПП-ДБ са жертва на неговата ОПГ, която с медии, МВР, служби и парламентарни комисии ги мачка и очерня, само да не вземат много на...

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget