Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БАНКЕРЪ

През септември банките трябва да предлагат сметка без такси





Още през септември всички банки трябва да предлагат сметка без такси, по която гражданите да получават заплати, стипендии и пенсии. Условието е в тези сметки да няма други преводи, обясниха от Финансовото Министерство. „Според евродирективата всички банки трябва да предлагат базова сметка“, допълни той.

Според приетите разпоредби на бюджета за 2023 г. фирмите с над 100 служители задължително трябва да плащат на служителите си по банков път. При дебатите бяха изразени опасения, че така ще бъдат натоварени с такси хората с най-ниски доходи. От министерството обясних, че е разговаряно с ръководствата на банките и им е наредено да бъдат поставени банкомати във всички населени места и при тегленето на минимална заплата да не се начисляват такси.

Финансистите отбелязаха, че инициативата за таксите е била „подета от самите банки“. Затова депутатите приеха и поправка в Закона за платежните услуги и системи. Сметката за основни операции се обслужва безплатно, когато по нея постъпват и се съхраняват заплати, но разпоредбата няма да се прилага за теглене на суми чрез банкомат и ПОС терминал, различни от обслужващата банка.

Откакто лихвите паднаха на нулеви нива, банките започнаха да печелят основно от такси. По официални данни на БНБ банките събират около 100 вида такси.

„Правителството е заложило 2,5 милиарда повече данъци, отколкото е бил заложил служебният кабинет, при същия растеж и същата макрорамка. Но това е съвсем реалистично за изпълнение“, казаха още от Министерството. Според него това не е бюджет тип „затягане на коланите”, а всяка сфера е достатъчно финансирана.

„Парламентът реши за редица заплати. Общо около 250 милиона има допълнително за заплати. Важно е какво получаваме насреща. Например вдигаме заплатите в МВР – какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери по селата, патрули, по-добре опазване на сигурността? На тези въпроси не беше отговорено, затова в проекта на бюджет не фигурираха тези средства. Парламентът е решил, че е готов да даде допълнително средства на МВР”, може би … ама друг път.

„Бюджетът е в рамките на 3%, заложени са всички основни политика – 8 милиарда разходи за развитие, капиталови разходи, подкрепени са всички сфери, в това число и сферата на културата”. Категорично било, че бюджетът за култура на е намален, а напротив – увеличен.„2021 г. бюджетът за култура беше 240 милиона, за 2022 им дадохме 340 милиона.

Драстично увеличени!

Не успяха да се използват, върнаха 47 милиона обратно. Тази година са 357 млн. Повече и от миналата година са с идеята тези 47, които не усвоиха, плюс тези 17 милиона тази година да успеят да ги усвоят. Но, както винаги е говорено – „Пари в торба не се дават”. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват”.
КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АКТУАЛНО

“Фашистите използва тактиката на хилядите драскотини и терора”, типичен почерк на британските служби.  Вече няма резерви, усеща се умора отпред, американските “Ейбрамс” са пратени...

БЪЛГАРИЯ

След близо час скандали в пленарната зала парламентът прие с пълно единодушие на първо четене промени в Закона за хазарта. Те предвиждат хазартни зали...

СЕНЗАЦИЯ

Живко Коцев отдъхвал в най-скъпия курорт на Малдивите с Николина Ангелкова и контрабандиста Ярата Подарили му часовника за 50 бона на летището в Дубай...

ПОЛИТИКА

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget