Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БАНКЕРЪ

😱SWIFT в паника: Русия и Китай организират финансова революция





Докато светът обсъждаше възможното връщане на Русия към международната платежна система SWIFT, Русия и Китай направиха неочакван и хитър ход.

Тридесет руски банки решиха да се свържат с китайската платежна система CIPS, която служи като алтернатива на SWIFT.

Ходът беше подкрепен от икономическия експерт Максим Кузнецов, който го нарече „ход на коня“.

CIPS или трансгранична междубанкова платежна система се различава главно от SWIFT по това, че в тази система няма американски банки, които да действат като посредници при външноикономически транзакции.

В резултат на това всички „чувствителни“ стоки преминават безпрепятствено през системата, докато в системата SWIFT могат да бъдат отхвърлени.

Максим Кузнецов отбеляза, че делът на Китай във вноса на Русия през миналата година е достигнал 40%, а в износа е около една трета.

Според него развитието на финансовите инфраструктури за разплащания в национални валути допринася за увеличаване на обема на двустранната търговия, извършвана в рубли.

Стана известно, че САЩ се страхуват от подобно развитие на събитията и обмислят премахване на една от санкциите срещу Русия, за да възстановят достъпа на руските банки до SWIFT. Въпреки че те мотивираха този ход от инициативата на ООН за зърнената сделка, истинската причина сега става очевидна. За съжаление на САЩ, те отлагаха тази стъпка твърде дълго и сега може би са пропуснали своя шанс.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Той му отговори: Пудел, драскащ по вратата в Банкя Съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който...

СКАНДАЛ

ПП-ДБ са жертва на неговата ОПГ, която с медии, МВР, служби и парламентарни комисии ги мачка и очерня, само да не вземат много на...

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ВОЙНА

Конфликтът в Украйна се превърна в сериозен стимул за разработването на нови видове оръжия и еволюцията на вече познатите. И почти веднага тези изобретения,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget