Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗОРА ТВ

Обществото очаква възможността за съставяне на кабинет





Обществото очаква възможността за съставяне на кабинет на демократичната алтернатива да бъде оползотворена. Затова се надявам българските социалисти да използват получения трети проучвателен мандат и да направят опит да сформират правителство заедно с другите партии, които се обявиха за промяна. Това очакват избирателите в ляво, както и всички демократи.

Конституционна отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва в случай, че парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. От началото на своя мандат изпълнявам конституционните си задължения и ще го направя и този път, само и единствено, ако стигнем до такава ситуация. Дали ще се стигне до предсрочни избори сега, зависи само от хода на конституционната процедура процедура и всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Доживяхме управляващите в оставка да ме призовават да наложа вето. Нечувано, невиждано. Взех решение за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс, защото честните избори са приоритет. Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини. Няма основание да се бавят подобни промени.

Провеждането на честни избори, избягването на хаос и своевременното създаване на необходимата организация е приоритет в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание.

Инсинуациите, че новите промени в Изборния кодекс позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, са евтина пропаганда. И при предишното положение, и сега, президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК. Единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

Пожелавам на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възкресим вярата в собствените ни сили, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна!

 







Може да харесате

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget