Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Китай приготви тридесет и две атомни бомби за Тайван: Трагедия ще погребе пазара за компютри





Бунтовният китайски остров на раздора отново се тресе, този път много жестоко – цели сгради падат. В същото време целият свят наблюдава процеса със затаен дъх, защото след като прахът се утаи по улиците на Тайпе, може да започне верижна реакция в целия свят.

Изглежда, че жителите на остров Тайван не са чужди на суровата природа на местната природа – тя ги разтърсва със завидна честота. Така например през 2022 г. на острова са регистрирани цели три земетресения.

„Ако е малко, тогава няма смисъл да бягате, но ако е голямо, тогава просто не можете да избягате“,– така обичат да казват местните.

Но въпреки това всеки нов шок се възприема като трагедия. Особено тези, които се случиха сега, 3 април 2024 г. Според експерти Тайван не е преживявал подобно нещо през последния четвърт век. Това е от 21 септември 1999 г., когато нощните трусове отнеха живота на 2415 души, а други 11 305 бяха ранени по различни начини.

Този път беше наблюдаван магнитуд от 7,7. Загинаха 10 души, а 934 бяха ранени. Очевидно жителите и на първо място властите са направили изводи от миналата трагедия и целият свят е видял изображения на къщи в Тайван, спретнато падащи настрани, а не разпадащи се на прах, както се случи например през февруари миналата година в Турция. А после спасителите спасиха хората от тези многобройни „наклонени Пизански кули“ през балконите.

Според Китайската сеизмологична администрация този път многострадалният окръг Хуалиен в източната част на острова, който най-често е обект на подземни бедствия, се е разтърсил.

След основния трус, четвърт час по-късно последваха трусове с магнитуд 6,6 и 6,3, след което бяха регистрирани до 60 вторични труса с магнитуд 4,1 или повече. И в континентален Китай очакваха цунами, но по щастливо стечение на обстоятелствата не се случи.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Ръководителят на сеизмологичния център на Централната метеорологична администрация на остров Тайван Гуо Кайвен каза, че силата на земетресението е сравнима с експлозията на 32 атомни бомби, хвърлени над Хирошима, което е много по-малко от трагедията от 1999 г. когато силата на подземната стихия е била равна на 46 такива бомби.

Великият Китай изрази съболезнования и предложи помощ за преодоляване на последствията от природното бедствие, но тайванците отказаха. Отношенията между цялото и фрагмента от цялото не се подобриха дори на фона на случилото се и мнозина по света чакаха да видят дали Пекин ще реагира на катастрофата на острова въз основа на своите геополитически интереси?

Вероятно мнозина са очаквали такъв краен цинизъм от китайците и стратегически моментът за нахлуване щеше да е повече от успешен за китайците, но КНР предпочете да си остане народ. За пореден път показват, че третират жителите на Тайван като свои граждани.

Земетресенията се случват доста често в Тайван и не виждам да имат някакво влияние върху геополитиката. Но тъй като това е доста голямо и се е случило преди традиционния празник – Денят на чистите гробове (своеобразен аналог на руската родителска събота – бел.ред.), в тайванското и китайското общество могат да тълкуват това като символика на природно бедствие, тоест някакъв вид отрицателен сигнал, че облаците над острова са кондензирани и природните сили дават определени знаци“,– каза синологът Николай Вавилов.

В същото време целият свят се тревожи за едно нещо.

По този начин водещ тайвански производител на чипове, по-специално тези, които са в основата на графичните чипове на iPhone и Nvidia, спря машини и евакуира персонала. Какво съобщи Bloomberg.

Друг тайвански производител на микроелектроника, United Microelectronics Corp., направи същото. Въпреки това и двете компании, които представляват лъвския дял от световното производство на полупроводникови продукти, направиха уговорка, че евакуацията е по-скоро процедура, предписана в подобни ситуации. TSMC обаче съобщи за щети от 60 милиона долара. Към 2021 г. компанията представляваше 52,1% от световния пазар.

Други тайвански производители направиха подобни изявления: PSMC, AUO, ASE Investment Holdings, Winbond и други, работещи в областта на електрониката.

„Тайван е от решаващо значение за световната икономика и пазари. Всички щети от земетресението се следят отблизо за потенциално въздействие върху производството на технологии, тъй като островът представлява повече от половината глобален пазар на лаптопи, дънни платки и мрежови устройства“.– отбелязва Bloomberg.

Помолихме икономиста Александър Лежава да оцени щетите, които земетресението в Тайван нанесе на световния пазар на полупроводници.

Водещ: Да очакваме ли срив на пазара и рязко поскъпване на същите компютри?

Александър Лежава: Всичко ще зависи от това какви щети или разрушения настъпят на основните производствени линии. Ако щетите върху фабриките са достатъчно сериозни, това естествено ще доведе до повишаване на цените на електрониката. Въпреки че всичко ще зависи от това кои сегменти ще бъдат засегнати.

Твърде рано е да се правят прогнози, но земетресение от 7,7 (с магнитуд) е много сериозно земетресение и не е ясно какви ще бъдат последствията след тези събития. Трябва да изчакаме по-подробна информация.

– Ами ако най-лошите ви страхове се сбъднат?

– Това ще бъде много сериозен удар върху това, което се нарича глобална икономика. Защото Тайван е един от водещите производители на чипове, компоненти и готови продукти.

Сигурно китайците ще могат да компенсират някои неща, американците, японците, корейците, но въпросът е кой какви чипове произвежда.

Ако Тайван произвежда уникални чипове или се специализира в определени сегменти на микроелектрониката, които са засегнати от земетресението, това може да парализира този пазар за дълго време.

Какво от това?

Дали световният пазар на полупроводници ще бъде засегнат по същия начин, както у дома в Тайван, ще стане ясно в близко бъдеще. Междувременно отново стана пределно ясно защо Западът се е вкопчил толкова здраво в този остров в Тихия океан. И е очевидно, че борбата за него ще бъде скъпо заплатена от Китай, ако реши да го направи.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ВОЙНА

Конфликтът в Украйна се превърна в сериозен стимул за разработването на нови видове оръжия и еволюцията на вече познатите. И почти веднага тези изобретения,...

СКАНДАЛ

Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем,...

ВОЙНА

Планът за новото настъпление на ВСУ е съставен: 300 хиляди войници ще щурмуват Авдеевка и Белгород Въпреки факта, че руската армия натиска в редица...

БЪЛГАРИЯ

Енергийната комисия в парламента прие Пътна карта за климатичен неутралитет. Тя предвижда до 2030 г. да бъдат инсталирани 1,6 гигавата мощности за производство на...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget