Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: Таксита политат в небето!





От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ, а след това в Обединените арабски емирства и Индия.

„Това, което преди смятахме за научна фантастика, сега е научен факт“, казва Били Нолен, главен директор по безопасността на Archer Aviation, пред АФП на авиошоуто в Дубай.

„Това се случва, то е реално и ще го видите на пазара през 2025 г.“

От години се появяват съобщения за футуристични самолети, които превозват пътници над градовете – и техните задръстени от автомобили пътища – и предизвикват образи от анимационния филм „Джетсън“ от 60-те години на миналия век.

И все пак регулаторното одобрение от Федералната авиационна администрация на САЩ за Midnight на Archer, четириместен самолет с електрическо задвижване за вертикално излитане и кацане (eVTOL), се очаква още през 2025 г.

Това ще доведе до „почти едновременна“ сертификация в ОАЕ, казва Нихил Гоел, главен търговски директор на Archer, сред чиито основни спонсори е Mubadala, емиратски държавен инвестиционен фонд.

Очаква се полетите в ОАЕ да започнат през 2026 г. по два първоначални маршрута: от летище Дубай до елитния квартал Палм и от летище Абу Даби до Корниш в центъра на града.

„Очакваме търсенето да бъде по-голямо, отколкото можем да посрещнем. Цените в началото ще бъдат сравнително високи“, казва Гоел. „Но след това с течение на времето ще разположим стотици самолети в ОАЕ, (което) също ще намали значително цената.“ В същото време ще започнат полети в Ню Делхи, Мумбай и Бангалор, каза Гоел, наричайки Индия „наистина, наистина голям пазар за нас“.

Напълно нулеви емисии

В момента в Калифорния се провеждат изпитателни полети за Midnight на Archer, а конкурентната фирма Joby извърши първите си експериментални пътувания в Ню Йорк.

Midnight има дузина витла – независимо свързани и захранвани, за да се сведе до минимум рискът от „катастрофална“ повреда – и крило, което му позволява да се рее в случай, че вече не може да се задържи във въздуха.

Той ще може да се презарежда напълно за шест или седем минути, които са необходими за смяна на пътниците между пътуванията, а максималният му пробег в момента е около 160 километра при скорост около 240 километра в час.

Управлението на самолета е лесно, каза Гоел, който настоя, че 12-годишно дете в симулатор може да го научи за 20 минути.

Полетите ще се резервират като споделени пътувания и първоначално ще струват около 4-5 долара на пътническа миля, а след около дветри години ще намалеят наполовина, добави Гоел.

Тъй като летящите таксита обслужват съществуващи хеликоптерни маршрути – и теоретично са по-безопасни, по-евтини и по-екологични от хеликоптерите – има значителна възможност за разширяване на дейността, казва компанията.

„Разработихме този бизнес казус за работа в градска среда, например от летището до центъра на града“, каза Голен, главен директор по безопасността. „Той е с напълно нулеви емисии, напълно устойчив, екологичен, има около 100 пъти по-малък шумов подпис от конвенционален хеликоптер. „Така че той е много приятелски настроен и към съседите.“

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

АНАЛИЗИ

„Даваме 48 часа, за да напуснете града“. Оперативна група „Север“ се готви за голям поход Съединените щати възобновиха доставките на оръжие и боеприпаси за...

СВЯТ

Украйна се срива от обикновена диктатура в робовладелска: Нов законопроект ще остави украинците без гащи Нов закон в Украйна ще позволи конфискацията на имуществото...

ПОЛИТИКА

Ердоган се възмути на Запада, че подкрепя неонацизма и каза, кой определя границите на демокрация Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като позор това,...

ИНТРИГИ

Клубът „ПРЕЛЪСТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ“, (КПИ) радушно прие най-новия си член – Марчето Неделчева – Габриел. Най-усърдни в аплаузите и овациите си са били Фидосова,...