Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Иванов срещу Пеевски, втори рунд: Между Шехерезада, пачавра, ГЕРБ и властта





След обявяването на предложението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ към ГЕРБ с меморандум за управлението на страната втори ден Делян Пеевски от ДПС атакува съпредседателя на коалицията Христо Иванов.

Вчера (22 февруари) Пеевски и Иванов размениха реплики за „турско кафе в скута ми“ и „безвкусни пошлости“, днес кандидатът за лидер на партията на почетния председател Ахмед Доган продължи серията с обиди. Нарече Иванов „малка бъбрива Шехерезада“, а той отвърна, че Пеевски опитва да „въвлече всички в отвратителен кален скандал“.

Най-ядосан обаче Пеевски изглеждаше да бъде на изказването на председателя на „Да, България“, че: „Има дълбока мъдрост в това, че ДПС разбра, че Делян Пеевски не може да бъде единствен неин представител и че ще има и друго представителство.“

Лидерският въпрос в ДПС, или защо се ядоса Пеевски

За утре (24 февруари) е насрочена Национална конференция на ДПС, която се очаква да избере за първи път в историята на партията двама съпредседатели: Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Първоначално единствен кандидат беше санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ за корупция, когото Доган обяви за „феномен в българската политика“. Месец и половина по-късно Доган смени схемата и анонсира двама съпредседатели начело на ДПС.

„България има стратегически огромен интерес българските демократи и електоралният сегмент на българските турци да гледат в една посока. Този интерес съществува от началото на демокрацията. Мисля, че има дълбока мъдрост в това, че ДПС разбра, че Делян Пеевски не може да бъде единствен техен представител“, заяви Христо Иванов.

Посочи, че дадената преди около девет месеца от ДПС заявка, че ще участва в процесите по „промяна, на стандартите, по които се упражнява властта“, с първа стъпка промените в Конституцията, е „нещо, което умни хора в ДПС са разбрали като възможност“.

Господин Пеевски изгаря и тази възможност. Не мисля, че можем да му позволим това.

Христо Иванов,

председател на „Да, България“

„Господин Пеевски просто не може да приеме, че ще има нови правила. Това ще се случи и да отидем на избори. В този смисъл е добре Бойко Борисов да спре да се крие, партия ГЕРБ да отговори на съществените политически предложения, които сме ѝ направили“, каза Христо Иванов.

Малко след това Пеевски излезе за второ изявление пред медиите с обиди към Иванов, определи го като пречка ДПС да бъде с демократичната общност. И се закани, че няма да позволи прокуратурата, регулаторите и антикорупционната комисия да бъдат овладени от Иванов. Преди това Пеевски даде да се разбере, че одобрява начина, по който са избирани и функционират контролните органи в България досега.

Христо Иванов е малък, сладък слуга на българската олигархия, който тича по офиси. Няма собствена воля.

Пеевски се обяви за гласа на ДПС, а партията – за освободител на България от олигархията. „Болката им е, че ДПС има ясен глас и изразява това, което искат нашите хора. Затова съм тук, за да бъде чуван високо гласът на хората от ДПС. Така ще бъде“, каза Пеевски.

А ГЕРБ накъде

Още при сформирането на управлението формално то е между ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“. Двете формации имат необходимото мнозинство за прокарване на повечето решения в Народното събрание, но за промените в Конституцията се изискваха поне 160 депутати от всички 240. Затова се присъедини и ДПС, но съгласуването на общи действия с нея далеч надмина промените в основния закон.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов вече е отправял покана през медиите към ДПС да се включи в правителството, но Пеевски я отхвърли. Лидерът на ГЕРБ е казвал и че не може без ДПС. Днес (23 февруари) Пеевски също придаде основополагащо значение на формацията си, като каза, че без партията му мнозинство не може да съществува.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ обаче обяснява, че още от началото преговорите са основно между нея и ГЕРБ: „Искаме да се разберем с ГЕРБ за условията, при които ще бъде излъчено правителство с премиер Мария Габриел, и да сложим ред, по който всички формации, включително ДПС, когато отговарят на стандарти, да могат да участват в решенията и номинациите“, каза Христо Иванов.

За Шехерезада, пачавра и неправителствените организации

След като сутринта пред Българското национално радио (БНР) Христо Иванов заяви, че Пеевски е нервен, тъй като не получава „пай от управлението“, кандидатът за съпредседател на ДПС излезе с първа порция обиди към Иванов.

Нарече го комплексиран човек, тъй като не е успял да обедини и в последствие оглави „Да, България“ и ДСБ (на Атанас Атанасов), а Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ е повече лидер от него. Каза, че Антикорупционният фонд – организацията, която стои зад разкритията около схемите на „Осемте джуджета“ и „Нотариуса“ – е „негово дете и рожба, с който се рекетират хора“.

„Всичко се поръчва от Христо Иванов: БИПИ („Български институт за правни инициативи“ – бел. авт.), Мипи, Джипи, всичко е на Христо Иванов. През тези NGO-та той рекетира държавата“, каза Пеевски.

Попитан дали се водят разговори за продължаване на управлението, Пеевски заключи: „Всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда.“ В отговор председателят на „Да, България“ посочи, че тактиката на Пеевски е проста и цели да въвлича всички в скандали, така че да направи разбирателството невъзможно: „По логиката, че пачавра (кърпа или непотребно парче плат – бел. авт.) леке не хваща, а него това не го притеснява, започва да цитира измислици, полуизмислици, подбрани полуистини.“

На атаката на Пеевски към предложения меморандум, с който би се въвел механизъм за издигане, обсъждане и гласуване на назначенията в регулаторите и съдебната система, като включва неправителствените организации,

Иванов отговори:

„Неслучайно атакува гражданския сектор: защото е ясно, че е единственото място, откъдето биха могли да дадат някакви неутрални предложения за хора, които не са партийно зависими.

Неотдавна вече бившият председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова огласи концепция, според която ДПС ръководи една трета от регулаторите. „Продължаваме промяната – Демократична България“ отказва да има парцелиране на позициите между формациите, настоява да не се издигат ярки политически фигури и процесът да показва политическата подкрепа зад кандидатурите.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

СВЯТ

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да съживи севернокорейската икономика“, наскоро...

АНАЛИЗИ

„Даваме 48 часа, за да напуснете града“. Оперативна група „Север“ се готви за голям поход Съединените щати възобновиха доставките на оръжие и боеприпаси за...

СВЯТ

Украйна се срива от обикновена диктатура в робовладелска: Нов законопроект ще остави украинците без гащи Нов закон в Украйна ще позволи конфискацията на имуществото...