Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм, заплахата е огромна





От 1600 години не се е случвала такава аномалия с течението Гълфстрийм. CNN показа доклад, изготвен от експерти на Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, според който става ясно, че едно от най-големите топли океански течения на планетата в Северния Атлантик сега отслабва до безпрецедентно ниво през последните 1600 години.

Гълфстрийм, чиято ширина варира от 70 до 90 километра, е част от атлантическия меридиански кръгов поток, който носи топли води от Мексиканския залив по крайбрежието на САЩ до Северния Атлантик. Там то затопля атмосферата и след това се оттегля и се връща на юг от Атлантическия океан до Антарктида, където отново започва да се движи на север.

Според експертите от Американския океанографски институт в Woods Hole и London University College, които са изследвали долните седименти в Атлантическия океан, процесът на отслабване започва през 1800 година, а през последните 150 години той е загубил от 15 до 20% от силите.

Това може да доведе до значителни климатични промени в Северна Америка. По-специално броят на наводненията ще се увеличи, засушаването ще стане по-честа, предупреждават експертите.

„Процесът на отслабване в Персийския залив в близко бъдеще няма да спре“, предупреди ръководителят на изследователския екип Дейвид Торнели.

Според него процесът “ще продължи и в бъдеще във връзка с продължаващото изпускане на големи количества въглероден диоксид в атмосферата“.







Може да харесате

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...