Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Германия с все по-мрачно икономическо бъдеще





Преките чуждестранни инвестиции в Германия са намалели с 12% за миналата година, тъй като европейската икономическа сила е привлякла по-малко бизнес възможности за чуждестранни инвеститори за шеста поредна година.

Проучване на професионална одиторска фирма EY установи, че броят на инвестиционните проекти, обявени от международни компании в Германия, е спаднал до едва 733 през 2023 г. – най-ниската цифра от 2013 г. насам.

Икономическият упадък на Германия се доказва от факта, че чуждестранните инвеститори се въздържат да стартират нови възможности в страната. От 2017 г. чуждестранните инвестиционни проекти в Германия са намалели с 35 процента.

Тя остава трета в списъка на европейските държави за привличане на най-много инвестиционни възможности след Франция, която остана начело въпреки спада от 5 процента до 1194 проекта, стартирани през миналата година, и Обединеното кралство, където новите инвестиционни възможности са се увеличили с 6 процента до 985 .

Според проучването на привлекателността на EY в Европа, инвеститорите класират Лондон като най-привлекателния град за инвестиции, а Париж е на второ място.

Председателят на борда на EY, Хенрик Алерс, обвини икономическия и политически пейзаж в Германия като фактор, допринасящ за упадъка.

„В Германия имаме висока данъчна тежест, високи разходи за труд, скъпа енергия и в същото време парализираща бюрокрация. Резултатът: Инвестициите спадат, настроението сред потребителите и компаниите е в сутерена, а икономиката се развива по-слабо, отколкото във всяка друга индустриална страна.

Докато Германия се поколеба, други европейски страни отбелязаха рязък скок на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) миналата година.

Унгария отбеляза най-голямото увеличение от 54% на нови инвестиционни проекти в страната, създавайки общо 11 349 работни места.

Швейцария и Турция са на второ и трето място по процентен ръст, отчитайки съответно 53% и 17% увеличение на чуждестранните инвестиции.

Европейските страни, които претърпяха най-рязък спад на ПЧИ, са Ирландия (-46 процента), Финландия (-31 процента) и Австрия (-21 процента).

Общо проектите за ПЧИ в цяла Европа са намалели с 4 процента миналата година от 5962 на 5694. Най-големите неевропейски страни а инвестиции са Съединените щати с 19%, Китай с 5% и Япония с 3%.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

БАНКЕРЪ

Бари Щернлихт: Скоро започват масови фалити на банки в САЩ заради имотите. По една – две на седмица! Главният изпълнителен директор на базирания в...

АНАЛИЗИ

Майкъл Снайдър: Инфлацията в САЩ излезе извън контрол. Байдън ни води към епичен системен колапс Никога не съм си представял, че някога ще живеем...

АНАЛИЗИ

Пепе Ескобар за „геоикономическата бомба на 2024 г.“: Как Световното мнозинство и БРИКС планират да създадат нова глобална финансова архитектура Пригответе се за това,...

СВЯТ

Не без основание генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че няма смисъл да се възстановява Украйна, ако тя загуби войната. За собствено съжаление...