Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

Учени прогнозират страховити катастрофи на Земята





През следващите години

повишената слънчева активност може да доведе до катастрофални събития на Земята.

Например, според експерти, възможната вреда за американската икономика може да възлезе на около 40 милиарда долара.

През 2020 г. Слънцето навлезе в 11-годишен цикъл на дейност. Пикът на активност ще бъде през 2025 година.

Според Bloomberg магнитните бури могат да причинят спътникови неизправности и прекъсване на електрозахранването на цялата планета.

Авиацията може да пострада първата, чиято работа пряко зависи от състоянието на спътниците в околоземна орбита.

Хората страдат

и от слънчеви изригвания. Например от 2015 до 2017 г. силната слънчева активност провокира спонтанни аборти при жени пилоти, докато мъжете пилоти показват признаци на катаракта.

Според изследователите в близко бъдеще щетите от слънчевите бури само ще се увеличат.

По-рано специалният помощник на президента на САЩ Кейтлин Дуркович заяви, че слънчевите изригвания изобщо не са „холивудска фантастика“, а съвсем реална заплаха.

Това се случва сега

Безпрецедентните слънчеви изригвания тези дни само за 24 часа предизвикаха масивни радиопрекъсвания в Северна Америка и Югоизточна Азия.

На 22 май 2021 г. слънчеви петна AR2824 задействаха поредица от мощни изригвания, които не са наблюдавани от учените от много години.

Само за 24 часа обсерваторията за слънчева динамика на НАСА регистрира 12 мощни изригвания.

Сигналът от Слънцето

е бил толкова интензивен, че дори радио учени в Арктика го чуват в полунощ, въпреки че такива радио „изблици“ могат да бъдат локализирани само през деня.

И още едно доказателство. Йонизационните вълни, пътуващи през горните слоеве на Земята, причиниха късовълнова радиосмущения над Югоизточна Азия на 22 май и Северна Америка на 21 май.







Може да харесате

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...