Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

КОСМОС

В гените на гениите





Ако приемем, че най-свидното в живота на човек са детските му години, и ако приемем, че каквото и да преживее до старостта, човек се връща към тези спомени със сходно умиление, то какви биха били спомените на гениите, на чиито интелектуални способности се възхищаваме? Дали са били така блестящи и като малки?

Задача с много неизвестни си постави „Изотопия”, вдъхновена от историческа стогодишнина. През 2021-ва се навършва точно столетие, откакто Алберт Айнщайн получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на Закона за фотоелектричния ефект, припомня БНР. Към тези сто години и начина, по който Айнщайн ги променя, добавихме още красиви умове и оставени следи. Защото стъпките на големите, дори когато са малки, наистина остават. В радиото отекват, а ако са описани в книга, стават съвсем видими:

„По-малкият син най-много обичаше приказките Правда и кривда, Какво сънува дяволът, когато се преструва на добър и Чиракът на магьосника. В последната Дяволът пита чирака дали е научил нещо, а той му отговаря:

„Нищо не на учих, забравих и онуй, което знаех преди”. Никола обичаше приказките, защото в тях глупакът, най-малкият брат, беше винаги истинският главен герой.”

Това е част от описанието на Джука, майката на изобретателя, физик и инженер Никола Тесла, в художествена интерпретация на един от големите съвременни сръбски писатели Владимир Пищало в книгата му „Тесла, портрет сред маските”. С нея се потапяме във вълненията на малкото момче, винаги засенчвано от по-големия си брат Дане, което обичало природата и не било съвсем като другите деца. Дане обаче загива трагично, а след това Никола започва да има видения. За последен път от страниците ще видим смъртния образ на Дане в дълбокото синьо – привижда се на Никола, докато плава за първи път към САЩ, изпълнен с мечти, надежди и страх.

Бащата на Никола иска да го направи свещеник, но вече единственият му син се увлича по природните и точните науки. През 1873 година заболява от холера и е прикован на легло. Баща му обещава най-свидното, ако се справи с болестта – инженерно образование в добър университет. Речено – сторено. Таткото си удържа на думата, а Никола Тесла покорява света с постиженията си в сферата най-вече на променливия ток и електроснабдяването. Но не само.

Животът му дава твърде много поводи да си кажем, че просто е роден в грешното време. Малък пример: искал е безплатно и безжично електричество за всички…

Без повече печал, защото – както е казал Алберт Айнщайн – има два начина да изживеем живота си. Единият е все едно нищо не е чудо, другият – все едно всичко е чудо. Така се гмуркаме в живота на германския учен от еврейски произход. На 14 март 1879 година в Улм се ражда Алберт, все още не толкова рошав, колкото в последните си години. Въпреки че като всяко бебе проплаква с първите глътки въздух, проговаря чак на 3.

На 5 Алберт получава компас от баща си и е изумен как стрелките се влияят като че ли от нищото, с което осъзнава, че на света съществуват физични закони, които не могат да бъдат видени с просто око.

Малкият гений е отличен ученик, има любови, премеждия и също като Тесла търси щастие и признание в САЩ. За него с право вече е казано и написано много.

Аплодисменти и за малкия Карл Фридрих Гаус!

Веднъж учител по математика иска да си осигури спокойствие и дава на съвсем малките ученици задача, която сам не може да реши.

На черната дъска той изписва 1+2+3 и така до 100. Учениците трябва да изчислят сбора на всички числа. Вдига се една ръка. Край на покоя.

Карл забелязва, че ако съберем 1+100, получаваме 101. Същият е резултатът при сбора 2+99, 3+98 и 4+97. Тоест всички сборни двойки правят по 101, умножаваме по 50, колкото са получените двойки и ето – 5050. Задачата е решена!

Преди няколко години Гугъл почете Гаус като направи кратко филмче за него, което пусна в САЩ и някои други страни. За да стане „Принцът на математиката” по-познат на света.

Гаус е роден на 30 април 1977 г. и сам изчислява рождената си дата. Майка му не я записва, а само помни, че е сряда и е на определен брой дни отстояние от Великден. Години по-късно математикът разработва метод, по който може да се изчисли кога е бил Великден в определена година, съответно сам открива рождения си ден.

За съжаление в детските години Карл не е имал нито яснота кога е роден, нито торта и подаръци, защото се ражда в бедно семейство. За разлика от математика, физик и религиозен философ Блез Паскал.

Блез бързо си спечелва прозвището на дете чудо, тъй като напредва във всички науки. Баща му решава да го въведе в математиката, чак когато е на 15 години, защото мисли, че науката е твърде сложна за сина му. Още като тийнейджър обаче Блез изобретява първата сметачна машина, известна като Колелото на Паскал.

И не само. На 16 издава „Есе за коничните сечения”. Годината, в която умира бащата Етиен Паскал, е преломна за младия гений, а в най-късните си години той се отдава на религията и прекратява светския си живот.

Черешката на тортата за Карл, пък и не само, е невероятната съдба на Мери Анинг. Тя е сред най-великите палеонтолози, считана е за основател на тази наука. Бащата на Мери е мебелист, а след работа обикаля морския бряг и търси красиви мидички и камъни, които продава на туристите. Мери често е с него.

Веднъж бурното море отнася кучето й. И това не е последната беда, а само началото. Баща й си отива без време. Къщата, в която бедното й семейство живее, е отнесена от високите морски води. Когато е на 15, по време на излет в гората търси подслон заедно с други деца и бавачката под едно дърво. Оказва се, че след горското преживяване Мери е единствената оцеляла.

И нейният живот, започнал през 1799-а, е белязан от драматична любов, бедност и сила. Макар и никога да не посещава училище, тя успява да изучи различни дисциплини и да се занимава с голямата си страст – фосилите. Намира множество от тях, включително скелет на цял динозавър.

На основната снимка: 3-годишният Алберт Айнщайн, 1882 г.








Може да харесате

КОСМОС

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки...

ХОРОСКОП

Астролозите не губят време и вече са готови със своите прогнози за това какво очаква всяка зодия през новата година Новата 2024 година вече...

КОСМОС

Трябва да има гаранции, че правата и свободите се уважават, убедени са юристите Колко застрашени са човешките права от изкуствения интелект? Ще повтори ли...

ТЕХНОЛОГИИ

От десетилетия летящите таксита са част от научната фантастика, но един оператор твърди, че те най-накрая са близо до реалността – първо в САЩ,...