Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета и направи комисия, която да го проверява за корупция





Народното събрание забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг, до назначаване на служебно правителство. Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев. Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано светкавично въпреки съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота. Решението е мотивирано от тревогата, че в последните дни правителството раздавало необосновани суми.

Асен Василев похарчи 2.2 млрд. лева за два дни и раздаде по 7500 лв. ДМС на антуража

Проекторешението бе озаглавено „за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България“. С него освен незабавно преустановяване на разходите по консолидираната фискална програма, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи от 4 до 10 април включително. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Малко след полунощ на 4 април Народното събрание одобри създаването на анкетна комисия, която да провери за корупция в митниците и „евентуална роля“ на министъра на финансите в оставка Асен Василев в нея.

Формулировката беше на „Има такъв народ“ и единствено „Продължаваме промяната – Демократична България“, чийто представител в изпълнителната власт е Василев, не я подкрепи. Групата заяви, че подкрепя идеята за анкетна комисия, но не и формулировката, включваща името на финансовия министър.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков определи като „идиотия и пълна глупост“ идеята, формулирана в деня на акция в агенция „Митници“.

За председател на комисията останалите политически сили определиха Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. А членове са Теменужка Петкова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Венеция Ангова и Константин Бачийски от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Климент Шопов и Димо Дренчев от „Възраждане“, Румен Гечев и Кристиан Вигенин от „БСП за България“, както и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Тя ще работи един месец.

Пак посред нощ парламентът създаде още временни комисии. Първата ще разследва случая с изчезналата пътна карта за изграждането на газопровода „Балкански поток“, част от трасето „Турски поток“, построен при управлението на ГЕРБ, а втората ще нищи дерогацията на “Лукойл“ и икономическите последствия върху страната ни от това решение.

За това кой да оглави комисията за пътната карта бяха получени две предложения – Венко Сабрутев от ПП-ДБ и Коста Стоянов от „Възраждане“. Нито един от тях обаче не получи нужния брой гласове и затова беше решено преди всяко заседание председателят на парламента да посочи кой да води комисията.

В хода на дебата за “Турски поток“ дойде предложение да се създаде и още една временна комисия, която да установи обстоятелствата, свързани с дерогацията на „Лукойл“. Инетересен факт е, че предложението за тази комисия е на ПП-ДБ.

Преди началото на пленарното заседание в сряда съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че в замяна на подкрепа за създаването на комисията за пътната карта на “Турски поток“ Движението ще поиска в рамките ѝ да се разследва и дерогацията на “Лукойл“. „Дължим истината на хората по всеки един проект – какво е спечелено и какво е загубено“, заяви съпредседателят на Движението Делян Пеевски. От ПП-ДБ обаче не се съгласиха двете теми да се слеят в една комисия.

Опозицията веднага захапа ПП-ДБ, че съставянето на комисията за “Турски поток“ не е безкористно дело, а е част от предизборна кампания. „Къде бяхте девет месеца? Сега, малко преди изборите, след като (ГЕРБ – бел. ред. ) ви би шута?“, попита риторично зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Депутатът от дясното обединение Искрен Арабаджиев върна лентата до кабинета „Петков“, в който ПП и ДБ управляваха заедно с БСП и ИТН. „Гражданите си дават сметка, че ние от ПП-ДБ бутаме влака на държавата и нямаме проблем да работим и с колегите от БСП, и с ИТН, докато политиките, които подкрепят гражданите, работят“, заяви Арабаджиев. И допълни, че всичко е пропаднало, след като сценаристите на Слави Трифонов свалиха доверието от кабинета.

Процедура по напомпване на електоратите на различните партии, така Искра Михайлова от “Възраждане“ определи създаването на комисията. Тя заяви, че националистите ще подкрепят създаването на комисията, но ако бъде оглавена от техен кадър.

Депутатът от БСП Атанас Зефиров призна, че комисията е добра идея, но изрази съмнение в ефективността ѝ, тъй като, до думите му, парламентът ще работи активно още поне месец.

Сутринта водачът на ГЕРБ Бойко Борисов излезе с контрапредложение – партията му би подкрепила спиране или приватизиране на “Турски поток“. Борисов уточни, че първо ще изчака ПП-ДБ да внесат такова предложение. Не стана обаче ясно дали ГЕРБ ще подкрепят съставянето на комисията. Пред журналисти Борисов се впусна яростно да защитава газопровода: “Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие като „Балкански поток“, което да носи толкова пари на българите – 1,309 млрд. чиста печалба. Ако колегите ( ПП-ДБ – бел. ред.) считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадат интересите на България в полза на Гърция, може още днес да внесат решение и да спрат „Балкански поток“, каза Борисов.

В края на март ПП-ДБ поискаха парламентът да се захване с разследване на газовата тръба “Балкански поток“, която пренася основно руски газ към Сърбия, Австрия, Унгария и др. европейски страни. „Пътната карта“, описваща етапите на проекта, подписана от кабинета „Борисов“ през 2017 г. , мистериозно изчезна. Наскоро бе огласена кореспонденция от хакната поща на Евгений Зобнин – помощник на руския политик Александър Бабаков, заедно с документ, който прилича на апокрифната пътна карта на „Балкански поток“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

Плачи, Клоун човекоядец, дадоха ти пари Клоуна Зеленски се превърна в смъртна присъда за собствената си страна. Камарата на представителите на САЩ гласува да...

ВОЙНА

Конфликтът в Украйна се превърна в сериозен стимул за разработването на нови видове оръжия и еволюцията на вече познатите. И почти веднага тези изобретения,...

СКАНДАЛ

Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем,...

ВОЙНА

Планът за новото настъпление на ВСУ е съставен: 300 хиляди войници ще щурмуват Авдеевка и Белгород Въпреки факта, че руската армия натиска в редица...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget