Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Русия издаде заповед за арест на премиера на Естония





Руските власти издадоха заповеди за арест на естонския премиер Кая Калас и държавния секретар Таймар Петеркоп заради ролята им в разрушаването на съветските мемориали от Втората световна война в балтийската държава. Калас обяви през 2022 г., че естонското правителство е решило да премахне всички съветски символи от обществените зони „възможно най-скоро“.

Естония, както и съседните Латвия и Литва, все по-често се насочват към военни паметници от съветската епоха през последните години, описвайки ги като символи на окупацията. Кампанията се засили от началото на войната между Русия и Украйна през февруари 2022 г.

Образувано е наказателно дело срещу премиера на Естония Кая Калас и държавния секретар Таймар Петеркоп заради разрушаването и повреждането на мемориали на съветски воини, съобщи ТАСС.

Калас твърди през август 2022 г., че стотици останали съветски паметници в Естония служат като напомняне за исторически „рани“ и затова трябва да бъдат премахнати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини естонското правителство, че води „война с общата история“.

„Да се отървем от паметниците е възмутително и не прави никоя нация, включително Естония, да изглежда по-добре“, добави той.

Естония се очерта под ръководството на Калас като един от най-твърдите поддръжници на Украйна, като обеща миналия месец да отпусне 1,2 милиарда евро помощ за Киев до 2027 г.

През януари Естония се присъедини към Латвия и Литва в плановете за създаване на отбранителна линия по границите им с Русия и Беларус. Талин ще построи около 600 бункера като част от предложението.

Калас се сблъска с призиви за оставката й през миналата година, след като местна медия откри, че съпругът й Арво Халик има 25% дял в логистична компания, която предоставя услуги в Русия. Премиерът публично настоя, че „целият бизнес с Русия трябва да спре“, докато конфликтът в Украйна не приключи.

Въпреки натиска на естонския президент и опозицията, тя отказа да се оттегли.

Естония, Лативия и Литва са под контрола на Руската империя през целия 19 век, но обявяват независимост след революцията от 1917 г. Съветският съюз поглъща трите държави с помощта на местните комунисти скоро след началото на Втората световна война. Малко след това териториите са завзети от нацистка Германия. След като съветските сили побеждават Германия в Естония, Латвия и Литва, тогавашните републики стават част от СССР до 1991 г. Това според сегашното правителство на страната не е било освобождение, а е било окупация.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СВЯТ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

СВЯТ

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да съживи севернокорейската икономика“, наскоро...

АНАЛИЗИ

„Даваме 48 часа, за да напуснете града“. Оперативна група „Север“ се готви за голям поход Съединените щати възобновиха доставките на оръжие и боеприпаси за...

СВЯТ

Украйна се срива от обикновена диктатура в робовладелска: Нов законопроект ще остави украинците без гащи Нов закон в Украйна ще позволи конфискацията на имуществото...