Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Да правиш телевизия не е за неграмотни хора





  • БСП закрива партийната си телевизия
  • Обсъжда се вестник „Дума“ да стане седмичник заради липсата на финансиране

Българска свободна телевизия (БСТВ) – партийната телевизия на БСП, окончателно прекратява своята дейност след само 5 години в ефир. Малцината останали служители са били привикани преди десетина дни и са информирани да си търсят работа.

Телевизията бе създадена през 2019 г. по лична инициатива на лидера на БСП Корнелия Нинова и имаше амбицията да отразява на живо всички важни събития, свързани с партията, да прави собствени предавания, да анализира събитията „без цензура“. В последвалия период Нинова неколкократно изтъкваше създаването на БСТВ като голямо постижение и изпълнено свое обещание.

Но телевизията гълташе милиони левове от партийния бюджет. Тя спря да излъчва още през април 2023 г., когато започнаха и спекулациите, че има сериозен проблем с финансирането и бъдещето ѝ. Тогава от БСП отхвърлиха слуховете за закриване и обявиха, че спират телевизията само временно, „поради преместване на студиата и техниката в друга сграда“, а екипът излиза в платен отпуск.

Последваха опити дейността на БСТВ да бъде възобновена, но вече липсваха „живи“ предавания и със закъснение се пускаха клипове в YouTube. Бяха направени опити за преместването ѝ в помещенията на „Позитано“ 20, от които бе изгонен вестник „Земя“. Още преди да бъде завършен ремонтът обаче специалисти предупреждаваха, че ТВ нуждите изискват специални студия и техника.

Паралелно с това в БСП се възобновява и друга идея – партийният вестник „Дума“ да бъде преобразуван от всекидневник в седмичник, или направо да е само сайт. Дори се говори, че субсидията за вестника е орязана тройно, което автоматично поставя под въпрос съществуването му. А и екипът постоянно намалява – за последните 3 години от „Дума“ си тръгнаха, или бяха пенсионирани близо 50% от работещите, които и без това са на минимални възнаграждения. „Уволниха ме“, похвали се през почивните дни и карикатуристът Анатолий Станкулов.

На последния пленум на БСП тази събота Нинова и бюрото на партията обявиха и друга рокада – Георги Пирински вече няма да е главен редактор на сп.“Ново време“. Дългогодишният парламентарист е един от изявените критици на Нинова, а дъщеря му Ана бе сред 13-те изключени от партията на февруарския конгрес през 2023 г.

Пирински ще бъде заменен от журналиста Александър Симов, който бе водещ в БСТВ дори в кратките си мандати като депутат.

А сред авторите на „Ново време“ са професорите Андрей Пантев, Искра Баева, журналистката Велислава Дърева.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ИНТРИГИ

Клубът „ПРЕЛЪСТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ“, (КПИ) радушно прие най-новия си член – Марчето Неделчева – Габриел. Най-усърдни в аплаузите и овациите си са били Фидосова,...

СКАНДАЛ

Главчев и министри си отмениха безобразно лобистко решение по тъмни доби. Здравният министър ще се обяснява Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна...

СВЯТ

„Така Путин се обърна към обикновените американци“: Дугин предизвика „земетресение“ в САЩ Емблематичният разговор между двама консерватори беше разгласен в най-популярните платформи. Това е...

ВОЙНА

Киевския режим хвърля жените да разминират по-активно мините. В името на равенството на половете Захарова за предложението жените в Украйна да разминират: Новини от...