Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Горчивата реалност: В България вече ще се работи докато пукнеш





Пенсионната възраст и средната продължителност на живота в страната все повече се приближат.

Българите ще работят до гроб като роби с постепенното увеличаване на пенсионната възраст. Идеята на дълбоката държава е и мъже, и жени да се пенсионират на 65 години, а в средната възраст, на която умират мъжете у нас е 68 години, а жените живеят средно до 74 години.

Уcлoвията зa пeнcиoниpaнe през 2024 г. ca 62 гoдини и 2 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 36 гoдини и 6 мeceцa ocигypитeлeн cтaж зa жeнитe и 64 гoдини и 7 мeceцa нaвъpшeнa възpacт и 39 гoдини и 6 мeceцa cтaж зa мъжeтe. През следващите години изискваните стаж и възраст ще нарастват.

“Лицата, които не отговарят на горните условия, през 2024 г. придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при навършване на 67 години за жените и мъжете, ако имат най-малко 15 години действителен осигурителен стаж”, обясняват от НОИ. Тоест пенсионната възраст и средната за смъртност се доближават все повече.

За хората, работещи при тежки, вредни или специфични условия на труд, също има увеличаване на възрастта за получаване на пенсия за стаж и възраст. Условията през 2024 г. за придобиване право на пенсия за стаж и възраст при условията на първа категория труд за жените са 10 години стаж от първа категория труд, навършени 50 години и 8 месеца и сбор от осигурителен стаж и възраст 94.

Условията за мъжете са 10 години стаж от първа категория труд, възраст 54 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените се покачва с четири месеца, за мъжете с два месеца, а останалите условия не се променят.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

За работещите при условията на втора категория труд, условията за придобиване право на пенсия за стаж и възраст, на които трябва да отговарят жените, са 15 години стаж при условията на втора категория труд, навършени 55 години и 8 месеца и сбор от стаж и възраст 94. Условията за мъжете са 15 години стаж от втора категория труд, възраст 59 години и 2 месеца и сбор от стаж и възраст 100. Спрямо 2023 г. възрастта за жените нараства с четири месеца, а за мъжете – с два месеца.

За военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други специални ведомства от 1 януари 2024 г. възрастта нараства и за двата пола с два месеца. Условията, на които трябва да отговарят за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст, са навършени 54 години и 2 месеца и общ осигурителен стаж 27 години, “от които две трети трябва да са действително изслужени като военнослужещи или като държавни служители в специалните ведомства”.

Този човек е на 68, какво и как да работи?

През 2024 г. се увеличава и възрастта на учителите за придобиване право на пенсия за стаж и възраст за ранно пенсиониране от Учителския пенсионен фонд. За жените възрастта нараства с два месеца, а за мъжете с един. Изискваният учителски стаж не се увеличава, подчертават от НОИ. Жените учители придобиват право на ранна пенсия за стаж и възраст при навършени 59 години и 2 месеца и 25 години и 8 месеца учителски стаж, а за мъжете изискването е 61 години и 7 месеца и 30 години и 8 месеца учителски стаж.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ИНТРИГИ

Клубът „ПРЕЛЪСТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ“, (КПИ) радушно прие най-новия си член – Марчето Неделчева – Габриел. Най-усърдни в аплаузите и овациите си са били Фидосова,...

СКАНДАЛ

Главчев и министри си отмениха безобразно лобистко решение по тъмни доби. Здравният министър ще се обяснява Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна...

СВЯТ

„Така Путин се обърна към обикновените американци“: Дугин предизвика „земетресение“ в САЩ Емблематичният разговор между двама консерватори беше разгласен в най-популярните платформи. Това е...

ВОЙНА

Киевския режим хвърля жените да разминират по-активно мините. В името на равенството на половете Захарова за предложението жените в Украйна да разминират: Новини от...