Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

БЪЛГАРИЯ

Вътрешният министър: Ние няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни





Ние няма и не можем да приемем бежанци, за които не сме отговорни, каза вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия в отговор на въпрос във връзка с приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода.

Стоянов отбеляза, че поетият от страната ни ангажимент е да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на т.нар. вторични движения, в изпълнение на европейското законодателство. „Това включва стриктно прилагане на Дъблинското споразумение и приемане обратно на лица, които са регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна“, добави той, като уточни, че ангажиментът между трите държави е да има засилено сътрудничество с възможно най-малко формалности.

Министърът посочи, че връщанията на бежанци по Дъблинското споразумение работят от десет години. И допълни, че за 2023 г. заявените трансфери от Австрия към България са 193, като реално са осъществени 113.

Изключително малък е процентът на нелегалните мигранти в Западна Европа, които твърдят, че са минали през България, каза Калин Стоянов. Ако системата за предоставяне на убежище на България се окаже под натиск, страната ни може да поиска солидарност от ЕС, нито една от държавите няма да бъде натоварена и да се справя сама, каза още Калин Стоянов.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Министър Калин Стоянов съобщи пред народните представители, че се очаква на 1 февруари на посещение у нас да пристигне вътрешният министър на Турция и отбеляза, че действията на българските и турските власти по границата във връзка с мигрантския натиск дават резултат и потокът е намалял.

Ако премиерът и вицепремиерът, съгласувано с лидерите на политическите партии, които подкрепят правителството, преценят, че следва да остана като министър и след ротацията, аз съм готов да довърша започнатото, каза още вътрешният министър Калин Стоянов. Той определи обучението на служителите на МВР за това как да действат при определени ситуации като един от основните приоритети на ведомството. Той добави, че полицаите изпадат в ситуации, от които е видимо, че обучението трябва да се завиши и коментира, че то трябва да бъде системно и периодично. На въпрос кои са другите приоритети на МВР за 2024 г. Калин Стоянов каза, че те са много и са заложени в управленската програмата. Той допълни, че министерството има много проблеми за решаване и се работи по тях.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ИНТРИГИ

Клубът „ПРЕЛЪСТЕНИ И ИЗОСТАВЕНИ“, (КПИ) радушно прие най-новия си член – Марчето Неделчева – Габриел. Най-усърдни в аплаузите и овациите си са били Фидосова,...

СКАНДАЛ

Главчев и министри си отмениха безобразно лобистко решение по тъмни доби. Здравният министър ще се обяснява Министерският съвет отмени решението за създаване на „Многопрофилна...

СВЯТ

„Така Путин се обърна към обикновените американци“: Дугин предизвика „земетресение“ в САЩ Емблематичният разговор между двама консерватори беше разгласен в най-популярните платформи. Това е...

ВОЙНА

Киевския режим хвърля жените да разминират по-активно мините. В името на равенството на половете Захарова за предложението жените в Украйна да разминират: Новини от...