Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗДРАВЕ

Невролог предупреди хората, които са се възстановили от коронавируса Омикрон, да не пият кафе





Игор Мацокин препоръчва след вируса да се сведе до минимум ефектът на стимулантите върху тялото

Невролог предупреди хората, които са се възстановили от коронавируса Омикрон, да не пият кафе за борба със сънливостта.

В интервю лекарят обясни, че тази напитка влияе върху метаболитния процес и представлява опасност за сърдечно-съдовата система.

Игор Мацокин, невролог в мрежата на клиниките Atlas, препоръчва след вируса да се сведе до минимум ефектът на стимулантите върху тялото, един от които е кофеинът.

Възстановените пациенти често изпитват сънливост и намалена работоспособност, казва той, и се борят с тези симптоми с големи количества кафе и напитки с кофеин.

Специалистът каза, че кофеинът изчерпва запасите от аденозинтрифосфорна киселина в организма. И е от голямо значение в процеса на енергийния и субстанционен метаболизъм в организма, които вече са силно намалени след коронавируса.

Неврологът отбеляза, че кофеинът причинява дехидратация, което води до повишаване на съсирването на кръвта, както и до намаляване на кръвните нива на различни микроелементи, включително калий. Това се отразява негативно на функционирането на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Игор Мацокин препоръча възстановените хора да се върнат към пиенето на кафе постепенно. Като алтернатива той предложи слаб зелен и бял чай.







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Каквото искат да правят и Главчев, и Радев, разяри се водачът на ГЕРБ заради съпротивата срещу Даниел Митов Вбесен от съпротивата на президента Румен...

БЪЛГАРИЯ

Даваме до 25 лв. на седмица за алкохол Българинът е готов да отдели до 25 лв. на седмица за алкохол. Това показва проучване на...

ЗДРАВЕ

Като цяло, ефектите й са преувеличени, но и кой знае какви вреди няма Ако вие не пиете вода с лимон, то със сигурност някой...

ЗДРАВЕ

Дори някои от най-често използваните без рецепта лекарства, могат да провокират фалшив резултат при тестване, което ще доведе до конфискуване на колата ви В...