Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ЗДРАВЕ

Инфекционист: С варианта Омикрон COVID-19 най-вероятно ще се самоунищожи





Факт е, че този коронавирус се държи доста странно в сравнение с всички останали вирусни и бактериални заболявания. Обикновено едно респираторно заболяване засяга най-вече децата, докато в началото COVID-19 засегна възрастните хора. Това заяви в интервю инфекционистът проф. Георги Попов.

Той обясни, че новият вариант Омикрон, освен че се разпространява по-бързо, по-бързо и заразява. Той все пак заяви, че е оптимист, защото изглежда, че чрез Омикрон COVID-19 е започнал да се самоунищожава.

Това е самоунищожението на вируса, тъй като протича с доста леки симптоми. Основният симптом при него е главоболието и общата отпадналост. Даже при него може и да не вдигнем температура. Ако мутира в едно леко заболяване, това ще бъде облекчение за цялото човечество, коментира проф. Попов.

На въпрос защо в България починаха толкова много хора от COVID-19, той изказа три основни причини.

На първо място българското население боледува доста често, т.е. ние сме болнава нация и тази пандемия ни свари в трудна ситуация. Втората причина е, че много хора не се ваксинират и населението ни застарява и всички тези възрастни хора със заболявания и късното им явяване в болница също води до много висока смъртност. Третата причина е, че у нас работят много млади лекари, което е хубаво, но все пак е важен и опитът, смята той.

Инфекционистът прогнозира, че за разлика от миналата година, тази зима има очакване за активна грипна вълна.

По темата с огнището менингит в столична детска градина специалистът разкри, че няма нищо страшно в менингита, а вероятно децата и учителите ще го изкарат безсимптомно.

Човек не трябва да се ваксинира, когато има опасност от развиване на болестта. Има ваксина, но тя не се прилага повсеместно, а е препоръчителна. Лекува се с антибиотици, сподели той.

По думите му менингитът протича в безсимптомна форма или като обикновена хрема при 80% от хората.







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Каквото искат да правят и Главчев, и Радев, разяри се водачът на ГЕРБ заради съпротивата срещу Даниел Митов Вбесен от съпротивата на президента Румен...

БЪЛГАРИЯ

Даваме до 25 лв. на седмица за алкохол Българинът е готов да отдели до 25 лв. на седмица за алкохол. Това показва проучване на...

ЗДРАВЕ

Като цяло, ефектите й са преувеличени, но и кой знае какви вреди няма Ако вие не пиете вода с лимон, то със сигурност някой...

ЗДРАВЕ

Дори някои от най-често използваните без рецепта лекарства, могат да провокират фалшив резултат при тестване, което ще доведе до конфискуване на колата ви В...