Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Терористичната атака в Балтимор предизвиква глобална криза





  • Капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец.
  • Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път за влизане и излизане от пристанището на Балтимор, е на път да предизвика глобална криза във веригата за доставки в Средния Атлантик.
  • Човек на Тръмп: „Не отхвърлям сриването на моста да е терористичен акт“. Размерите на отприщената криза!

Икономически сътресения по Източното крайбрежие на САЩ се разгръщат с потенциално трагични последици за хората, след като контейнеровоз се удари в моста Франсис Скот Кий в Балтимор, изпращайки почти цялата пътна конструкция във водата, пише агенция Bloomberg.

Рухналият мост, блокиращ единствения корабен път за влизане и излизане от пристанището на Балтимор, е на път да предизвика криза във веригата за доставки в Средния Атлантик.

Непосредственият приоритет на спасителите е да открият хора, които може да са били на моста, да работят или да са пътували по него. Корабът, регистриран в Сингапур с името „Дали“, е управляван от чартърната компания Synergy Group и е нает от логистичната компания Maersk за превоз на товари на клиенти на Maersk.

От второстепенно значение през следващите дни ще бъдат трудните въпроси за ефекта върху бизнеса, пътуващите до работното място, пътуващите на почивка и икономиката в региона.

Агенцията отбелязва, че пристанището в Балтимор – най-голямото пристанище за внос и износ на леки и лекотоварни автомобили в САЩ – изглежда ще бъде изключено от експлоатация за неопределено време. Възникналото затруднение може да ускори пренасочването на стоки към пристанищата на Западното крайбрежие на САЩ.

Bloomberg съобщава още, че веригата за доставки на автомобили в САЩ ще бъде прекъсната. Данните показват, че Mazda Motor и Mercedes Benz, Subaru от Америка, Mitsubishi Motors от Северна Америка и Volkswagen Group са били доставяни най-много на това пристанище.

„Можем ли да отхвърлим идеята, че това [срутването на моста в Балтимор] е било терористична атака … абсолютно не можем да го направим“, заявява бившият съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп (и генерал-лейтенант в оставка) Майкъл Флин пред Алекс Джоунс в онлайн интервю.

По отношение на причините за сблъсъка, в некласифициран доклад на Националния оперативен център на Министерството на здравеопазването на САЩ се казва, че контейнеровозът е „загубил двигателната си сила“, преди да се блъсне в моста „Франсис Скот Кий“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Американският телевизионен канал ABC News съобщава, че плаващият под флага на Сингапур контейнеровоз „Дали“ е „изгубил двигателна сила“, когато напуска пристанището на Балтимор точно преди да се блъсне в моста Франсис Скот Кий. „От кораба са уведомили Министерството на транспорта на щата Мериленд (MDOT), че е изгубен контрол над плавателния съд и е възможен сблъсък с моста“, цитира ABC Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност на САЩ.

Същевременно, стана ясно, че морската компания за намиране на работа BalticShipping показва, че капитанът на контейнерния кораб, който се блъска в моста, е украинец.

Настоящият проблем обаче се върти около възникващи смущения във веригите за доставки в Средния Атлантически океан. Основното пристанище на източното крайбрежие вече е парализирано поради повредения мост, блокиращ единствения корабен път за влизане и излизане от пристанището, отбелязва ZeroHedge.

Припомня се, че мостът преминава над река Патапско и превозва около 11,5 милиона превозни средства годишно. При този колапс единственият корабен път за влизане и излизане от пристанището е прекъснат.

Балтимор е най-вътрешното пристанище на Източното крайбрежие на САЩ и е свързано с магистрална мрежа I-95. Тъй като скоро няма да има търговски плавателни съдове, които да влизат и излизат от него, това е катастрофално за пристанищните операции и може да предизвика затруднения във веригата за доставки в Средния Атлантик и Североизтока, пише ZeroHedge.

Според уебсайта на правителството на щата Мериленд миналата година пристанището на Балтимор е обработило над 52 милиона тона международни товари на стойност над 80 милиарда долара, което го нарежда на девето място по натовареност в САЩ. Данните показват, че през 2023 г. пристанището е обслужило 847 158 автомобила и леки камиони, което е най-много от всички пристанища в САЩ. Пристанището обработва също така селскостопански и строителни машини, захар, гипс и въглища.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget