Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Мандатът на Зеленски за президент приключва на 20 май





Кабинетът на украинския президент Владимир Зеленски е подготвил жалба до Конституционния съд на страната, в която пита дали държавният глава може да се счита за легитимен след 20 май, когато изтича мандатът му. Това съобщава изданието „Зеркало недели“.

„Канцеларията на президента е подготвила текста на жалба до Конституционния съд относно легитимността на мандата на Владимир Зеленски като президент на Украйна, като се има предвид, че на 20 май 2024 г. изтича петгодишният период, определен от Конституцията на Украйна от датата на встъпване в длъжност изтича„, пише медията, цитирана от Лента.ру.

Отбелязва се, че администрацията иска да разбере дали е възможно да се проведат президентски избори по време на военно положение и дали украинският лидер ще запази легитимност и след края на своя мандат.

В същото време изданието пише, че все още не се знае целесъобразността на обжалването пред Конституционния съд.

Украинското разузнаване пък говори за предстоящ опит за подкопаване на властта на Зеленски

Комитетът по разузнаване към президента на Украйна заяви, че Русия се готви да подкопае легитимността на президента на страната Владимир Зеленски след 20 май, когато изтича неговият мандат.

Специалната операция Майдан-3 ще достигне своята кулминация в периода март-май 2024 г.; „през следващите седмици ще бъдат положени максимални усилия за разпространяване на разрушителни за глобалната сигурност наративи и опити за разпалване на конфликти – както в Украйна, така и в други части на света, където има ефективна подкрепа за Украйна“, пише Комитетът по разузнаването към президента на Украйна

По-рано ръководителят на службата за външно разузнаване на Украйна Александър Литвиненко също говори за съществуването на плана Майдан-3. Според него Русия е планирала да подкопае социалното единство, като подклажда амбициите на военните като единствената сила, способна да въведе ред в страната, и на опозицията.

Редица украински политици говорят за загуба на легитимност на президента след очакваната дата на изборите. Бившият премиер на Украйна Микола Азаров смята, че правомощията на Зеленски приключват след 21 май 2024 г. Той отбеляза, че конституцията на страната не предвижда отмяна на президентските избори поради въвеждането на военно положение.

Политикът изрази увереност, че решението на Зеленски да отложи изборите се дължи на страха да не загуби мястото си.

„Можете да се позовавате на всичко: военно положение, война. Между другото, той не е обявил война. Формално, официално война няма. Тогава защо отложихте изборите? Само поради едно – страх от загуба на тези избори„, категоричен е Азаров.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

СКАНДАЛ

Социалната мрежа масово премахва неудобни публикации за дясната коалиция Приятел във ФБ ми пише, че новина от Критично, която е публикувал на 30 април,...

СЕНЗАЦИЯ

Как киро и Лена излъгаха държавата, а Венеция стана…Кирил В рамките на няколко дни през май 2021 г. Кирил Петков е прехвърлил на Мартин...

ИМОТИ

Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Заради високите цени на имотите много хора са готови да купят жилище...

СВЯТ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...