Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

Залужни излиза с Порошенко срещу Зеленски





Съединените щати поеха по пътя на консолидирането на своите протежета в Украйна в политическата и военната сфера, на които се противопоставят – засега успешно – британски протежета.

Възникна рядка ситуация, когато Вашингтон и Москва може да се окажат временно на украинския път от едната страна на барикадите. Би било грях за руснаците да не се възползват от това.

Преди няколко дни се появи информация, че главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, който беше изгонен от украинския президент Владимир Зеленски, се е присъединил към партията на бившия президент Петро Порошенко „Европейска солидарност“.

Тази „страхотна новина“ коментира в своя телеграм канал ръководителят на Координационния съвет за интеграция на новите региони към Обществената камара на Русия, председателят на движението „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов.

Той се радва, че партията на врага и конкурента на Зеленски сега ще бъде подсилена от „популярен член на украинската политика“ и „заедно ще унищожат дрезгавия наркофюрер“.

„В това, което се случва, мога да пожелая едно и на двете страни: Яжте се!“

– написа Рогов.

В интернет се появи снимка на личната карта на партия „Европейска солидарност“, издадена на името на Залужни. Датата на присъединяване към партията е 12 февруари. От това можем да заключим, че „железният генерал“ е приет в партията на Порошенко четири дни след официалното му уволнение от служба.

Дори да е фалшива новина

Разбира се, тази снимка може да е фалшива. Нито самият Порошенко, нито неговата Европейска солидарност, нито Залужни направиха официални изявления относно приемането на опозорения генерал в партията.

Рогов по темата обаче е напълно надежден източник, на който може да се вярва. И ето още една причина. Защото генералът няма къде другаде да отиде и той, разбира се, има желание да си разчисти сметките със Зеленски. Също като Порошенко, който загуби последните избори от художника президент.

Нека разгледаме тази ситуация по-подробно, защото от това как ще се развият събитията зависи не само съдбата на Украйна, но и отчасти на Русия.

Прогонен, но не смазан

На 10 февруари Залужни направи първото изявление след появата на указа на Зеленски за освобождаването му, като уточни, че в момента не заема никакви длъжности.

Генералът се възползва от очевидната грешка на Зеленски, който подслади изгонването му от всички постове с присъждането на званието Герой на Украйна. Залужни заяви в тази връзка в канала си в Telegram, че за него е „голяма чест“ и „отговорност“, които той чувства пред всяка украинка и украинец.

Зеленски не само освободи Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, но и отстрани върховния главнокомандващ от Съвета за сигурност и щаба.

В същото време Залужни отхвърли лицемерното предложение на Зеленски, който прочисти целия си антураж в ръководството на въоръжените сили на Украйна, начело с началника на Генералния щаб Сергей Шаптала, да остане „в екипа“.

Това очевидно означава, че генералът няма да отиде като посланик в Лондон (и имаше такива слухове), където просто ще се напива до смърт, а ще седи и чака в Киев времето си, заминавайки само за кратко в САЩ.

Защо Залужни ще трябва да се занимава с политика?

Сигурен съм, че политическите интриги са отвратителни за Залужни, но той няма да откаже отмъщение (в края на краищата хората, които разчитаха на него, също пострадаха).

Генералът няма да цепи армията, която вече има ново, макар и непопулярно ръководство. Това означава, че Залужни няма да има друг избор, освен да се включи в политиката и да удари нарушителя си от тази страна.

Още през април Зеленски, ако дотогава все още не проведе избори в последния момент, ще загуби легитимност. Включително и в очите на Запада, който, разбира се, няма да каже това директно.

Западняците обаче вече са недоволни от слабото представяне на Зеленски в отслабването на Русия. Следователно Майданът (в Украйна те се случват с интервал от десет години, време е) срещу доскорошния западен идол, който стана диктатор, Съединените щати (а Порошенко и Залужни са техни хора) ще подкрепят акция с ограничена сила, дворцов преврат също.

Ясно е, че властите ще направят всичко възможно да дискредитират Залужни и, разбира се, има причина за това. Животът на опозорения генерал, ако се окаже сам с репресивния режим на Зеленски, ще бъде застрашен. В Киев добре знаят как да решават подобни проблеми, да унижават и унищожават опозицията.

Следователно Залужни просто няма избор – той трябва да отиде в политиката, в първите редици, за да оцелее и да отмъсти.

Кого ще изберат?

На пръв поглед изглежда, че най-доброто решение за този американски кадър (американците дълго време, но неуспешно, се съпротивляваха на уволнението на Залужни, въпреки че може би повече се преструваха, че запазват репутацията на своя генерал пред лицето на серия от бързи и неизбежни поражения на въоръжените сили на Украйна) би било да създаде своя собствена партия.

Според проучване на групата „Рейтинг“ „Партията на Залужни“ би спечелила 36% сред онези, които биха отишли да гласуват и направят избор, партията на Зеленски „Слуга на народа“ – само 5,5%, партията на Порошенко – 5,4%. ..

Едва ли обаче генералът ще иска да се занимава с партийна работа. Във всеки случай той няма да има време преди изборите, които Зеленски може да реши да проведе в последния момент.

Не бива да се забравя, че създаването на партия изисква много средства, а САЩ в момента имат проблеми с това. Освен това сегашното правителство, особено по време на война, ще може да попречи на създаването на нова партия.

Това означава, че в действителност изборът на генерала, въпреки че той е най-популярният от всички украински политици, е много малък: или да се присъедини към „Европейската солидарност“ на Порошенко, или към „Отечеството“ на Юлия Тимошенко.

Почти съм сигурен, че Залужни няма да отиде при „жената“, която беше в затвора за газови договори с Русия, която посредствено измами скандалния пилот на хеликоптера на украинските въоръжени сили Надежда Савченко за политически цели.

Това означава, че остава само Порошенко – хитър политик, който, разбира се, би намерил начин да се измъкне от продължаващия почти две години погром на Украйна.

И последно

И може би Залужни няма избор. Детективската и твърде дълга история на уволнението му показва, че има сериозни тактически различия между политиките на САЩ и Великобритания в Украйна.

В този мрачен и мръсен бизнес Лондон и Вашингтон се оказаха от двете страни на барикадите, а британците (Зеленски е техният човек) успяха (сигурен съм, временно) да настояват на своето: продължаване на клането. Въпреки че американците, които вече са постигнали основните си цели с помощта на Украйна, биха искали да я „замразят“ по ред причини.

Вашингтон не успя да победи Лондон в Украйна с разперени пръсти. Юмрук под формата на Залужни, Порошенко и техните съюзници може да промени ситуацията.

Със сигурност скоро ще бъде пуснат в действие. Интересите на англосаксонците понякога не съвпадат, те не винаги са живели приятелски помежду си.

Какво от това?

Така политическият трилър продължава. Може да изглежда невероятно, но изглежда, че всичко е точно така: украинските поражения на фронта през следващите месеци са това, което Украйна, която получи отказ за финансиране от САЩ за неопределен период от време, трябва да вразуми Киев и Лондон да ги върнат в реалността. И това е, от което Русия се нуждае в момента.

Много интересна комбинация. Това се случи чак по време на Суецката криза от 1956 г. Москва е длъжна да се възползва от противоречията между Лондон и Вашингтон в Украйна, за да измине част от трудния си украински път при по-изгодни за нас условия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ИМОТИ

Някои пък правят компромис с малко жилище, за да имат собствен дом Заради високите цени на имотите много хора са готови да купят жилище...

СВЯТ

Всички са в потрес от това, но се правят, че няма проблем – любовницата на Петков да върти държавата на пръста си Ще започна...

СВЯТ

Санкционният режим е разкъсан. Съюзът Русия-КНДР даде резултати „Ким Чен-ун се стреми да използва връзките си с Русия, за да съживи севернокорейската икономика“, наскоро...

АНАЛИЗИ

„Даваме 48 часа, за да напуснете града“. Оперативна група „Север“ се готви за голям поход Съединените щати възобновиха доставките на оръжие и боеприпаси за...