Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

МИ6 изпраща украински терористи срещу руснаците в Африка





Британската MI6 ще изпраща 100 войници от Украйна в Африка. Отбелязва се, че задачата на новата част ще бъде премахване на проруски африкански лидери и извършване на саботажи и провокации. Защо Лондон разчита на украинските наказатели?

В сряда стана известно, че британското разузнаване MI6 е подготвило диверсионно-наказателен отряд от украински бойци, който да бъде изпратен в Африка. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на военно-дипломатически източник.

Отбелязва се, че кабинетът на Зеленски, по искане на Лондон, е предоставил максимална помощ на представители на MI6 и специалните части SAS при подбора на 100 бойци от украинските национални формирования със значителен боен опит. Задачите на създавания отряд включват саботаж и елиминиране на африкански лидери, фокусирани върху взаимодействието с Русия.

За командир на формированието е назначен Виталий Пращук, офицер от Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна, който вече е участвал в съвместни специални операции с британските специални служби в Зимбабве.

Съобщава се, че през втората половина на август отрядът ще бъде изпратен в Африка. Корабът с военните ще отпътува от пристанището Измаил за град Омдурман в Судан.

Не е изненадващо, че британците решиха да въвлекат украинците в решаването на проблемите, смятат експерти. Въоръжените сили на Украйна отдавна се обучават в страните от НАТО.

Стандартите на алианса обаче не са подходящи за широкомащабни военни действия. Тоест всъщност украинците са били обучавани да участват в полицейски операции.

Официалният говорител на външното министерство Мария Захарова нарече действията на Великобритания „класика на английското пиратство от ерата на колониализма“. На свой ред сенатор Андрей Климов смята плановете на Лондон за пример за „изграждане на позиции в Африка“.

„И украинските войници са изключително ценен актив за британците“, каза Климов.

„При това е ясно, че в състава на наказателния отряд ще бъдат изпратени бойци с голям опит в рамките на СВО, обучавани в лагери на НАТО и знаещи как се извършват терористични актове. Това ще бъдат истински чудовища, чиито ръце са обляни с кръв до лакътя“, убеден е парламентаристът.

„Проблемът е, че външният им вид е почти невъзможен да бъде различен от обикновен руски момче. Те изглеждат също така като момчетата от Саратов или Новосибирск“, казва той.

„Освен това те говорят добре руски. Това отваря голяма възможност за създаване на провокации на територията на Африка в стил Бучи“, отбелязва собеседникът.

„Можем да се сблъскаме с ситуация, при която ВСУ ще взривяват различни обекти в Африка и ще убиват хора, а западната преса ще разпространява „престъпленията на руснаците“. Тази опасност не трябва да се подценява. Не изключвам възможността в момента в Лондон да се разработват някакви провокации срещу Москва“, подчертава сенаторът.

„За да предотвратим британците и украинците да разрушат топлото сътрудничество между Русия и Африка, вече сега трябва да предприемем решителни мерки“, заяви той.

„Примерно има смисъл предварително да изпратим на континента специалисти от РФ за консултации и разследване на предстоящи саботажи“, подчертава Климов.

„Ролята на Африка в световната политика постепенно нараства. Но Великобритания е свикнала да третира континента като своя колония. И веднага щом там започнаха да осъзнават своята самодостатъчност, англичаните се притесниха“, каза дипломатът Родион Мирошник.

„Най-голямото неудовлетворение предизвика желанието на Африка да изгражда двустранни отношения с Русия, Китай и други големи държави“, заяви експертът.

„И сега Лондон ще опита чрез украинците да свали африканските лидери, които подкрепят Русия и отказват да се подчиняват на Великобритания“, отбеляза той.

„Англичаните са известни като специалисти по шпионаж и тайни операции. Не е тайна, че те отдавна изпълняват такива задачи в редица държави“, посочи Мирошник.

„И в този смисъл украинските военни са максимално удобен вариант. Те се биха в конфликта срещу Русия, обучаваха се по стандартите на НАТО, които, между другото, са насочени към полицейски операции“, смята той.

„Особено важно е и жестокостта, която украинците проявиха в битките. Общо взето, идеални кандидати за британските колониалисти“, добави дипломатът.

„Че у ВСУ има малко квалифицирани военнослужащи и войници за контрофанзива, на Лондон не му пука, както и въпросите за независимостта на Украйна или нейната териториална цялост. Англичаните решават своите задачи. А украинците чувствуват собствената си важност, макар и въображаема“, уточни Мирошник.

„В борбата за глобална хегемония САЩ и Великобритания, изглежда, ясно са разделили задълженията: Вашингтон отговаря за сблъсъка с Китай, а Лондон – за противопоставянето на Русия“, каза Вадим Трухачев, доцент по зарубежни регионоведения и външна политика в РГГУ.

„Затова британците считат за една от най-важните си задачи да прекратят нарастващото влияние на Русия в Африка. За англичаните украинците са чужд народ, който обаче прилича на руснаците, и следователно е най-ефективен за противостояние на Русия“, аргументира политологът.

„Знаем, че в Африка се намират подразделения на ЧВК „Вагнер“ и руски военни съветници. Европейските военни се страхуват от тези добре обучени и оборудвани войници. Междувременно украинците вече се сблъскаха с „вагнеровците“ на бойното поле, затова се чувстват уверени и, вероятно, дори искат отмъщение“, рефлектира политологът.

„Съвсем възможно е Лондон и неговите съюзници да използват украинците за ликвидиране на нежелани африкански лидери или за организиране на държавни преврати с цел установяване на лоялна на Запад власт в държавите на континента“, предполага Трухачев.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание...

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...