Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СВЯТ

🌍Африканско „буре с барут“: Нигер може да бъде искрата на голям военен конфликт – адмирал от ВМС на САЩ





На хоризонта на африканския континент се задава облак, който предвещава възможна въоръжена конфронтация, избухнала в буря.

Бившият старши адмирал на ВМС на САЩ и командващ силите на НАТО в Европа Джеймс Ставридис изрази сериозна загриженост относно ситуацията в Нигер, която според него може да се превърне в източник на пълномащабен военен конфликт на континента.

В социалната мрежа X (известна преди като Twitter) Ставридис коментира текущите събития: „Ако погледнете какво се случва в Нигер, става ясно, че има потенциал за пълномащабен военен конфликт в Африка.

И това може стане наистина мащабно и разрушително бедствие“.

За тези, които са изгубили нишката на събитията: на 26 юли в Нигер избухна държавен преврат.

Президентът Мохамед Базум беше арестуван от собствените си гвардейци. Военното ръководство на страната застана на страната на президентската гвардия, която обвини Базум в корупция и, както беше посочено, в предателство на националните интереси.

Изолацията на президента достигна своя връх, когато генерал Абдурахман Чиани, командир на гвардията, се обяви за ръководител на Националния съвет за защита на отечеството по телевизията на живо по държавната телевизия на Нигер.

Междувременно регионалната организация на ECOWAS определи кратък срок, давайки на Нигер една седмица да върне президента Базум на власт.

В противен случай те са готови да се намесят, използвайки военна сила за възстановяване на конституционния ред в страната.

В света нараства загрижеността относно по-нататъшното развитие. Нигерийското „буре с барут“ е готово да избухне всеки момент, а последствията от това могат да бъдат катастрофални за целия африкански континент.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СВЯТ

Mysl Polska: Полша няма нужда от война, а от мир В ход е следващият етап от могилизацията на украинците, която клоуна кръвопиец Зеленски организира...

ЗАКОН

Залогът е върху демонтажа на Украйна. Защо Зеленски и компания бяха обявени за издирване? В събота, 4 май, руското министерство на вътрешните работи обяви...

ПОЛИТИКА

Амбициите на Наполеон и Хитлер: Лавров обвини Макрон в „пещерна русофобия“ Лавров каза, че изборите в САЩ няма да променят отношението им към Русия...

КОНСПИРАЦИЯ

Politico: Антиизраелските протести в САЩ са платени от Сорос и Гейтс. FOX: Сега ли разбрахте? Антиизраелските протестиращи в университетските кампуси в САЩ получават финансиране...