Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Украинци плащат до $10 000, за да избягат от мобилизация





Хиляди украинци са платили големи суми подкупи, за да не бъдат призовани на военна служба по време на продължаващия конфликт между Киев и Москва, съобщи Financial Times.

Преди дни украинският президент Владимир Зеленски започна мащабна военна чистка, уволнявайки всички регионални служители на военната повинност и позовавайки се на многобройните корупционни скандали, разтърсващи страната. Длъжностните лица за набиране на войници ще бъдат заменени от бойни ветерани, според плана на Киев.

Хиляди украинци са успели да избягат от мобилизация чрез различни схеми. Киев забрани на мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат страната, когато за първи път въведе военно положение през февруари 2022 г., но този ход само подхрани още корупционни практики. Един от най-популярните варианти е просто закупуване на медицински документи за освобождаване средно за около 6 долара, съобщава FT, позовавайки се на констатациите от разследване на корупцията от украинските власти.

Хиляди украински мъже също са се опитали да напуснат страната незаконно, като около 13 600 са заловени близо до граничните пунктове, а други 6 100 са задържани на контролно-пропускателни пунктове с фалшиви документи, отбелязва FT, позовавайки се на последните официални данни.

Ръководителят на регионалния център за набиране на военни в Одеса Евгений Борисов, който беше арестуван миналия месец, се оказа един от най-богатите служители, замесени в рекета. Той е заподозрян, че е събрал повече от 5 милиона долара подкупи, като е таксувал от 2 000 до 10 000 долара на човек за различни „опции“, за да избягат от мобилизация. Смята се, че Борисов е използвал незаконно придобитите пари, за да финансира луксозен начин на живот, като семейството му се е сдобило с вила за 4,2 милиона евро в Испания миналия декември, както и други луксозни активи, според украински следователи.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

АНАЛИЗИ

Бездарността на властите стана проклятие за Великобритания Британският премиер Риши Сунак не отговори на очакванията на населението и счупи всички предишни рекорди на непопулярност,...

ВОЙНА

US военното разузнаване: При война с Китай американската армия ще победи Американските военни имат повече боен опит от своите китайски колеги, смятат във Вашингтон...

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget