Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

„Сивокосият“ новият шеф на „Вагнер“





  • След смъртта на Пригожин: Ето какъв ключов пост зае „Сивокосият“ командир във „Вагнер“
  • Зад псевдонима стои полковник Андрей Трошев, обявен от официалния вестник на Европейския съюз за началник-щаб на групата „Вагнер“

Източници, близки до ЧВК „Вагнер“ твърдят, че да се говори за прекратяване на съществуването на компанията след гибелта на Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин е абсурдно. Според тях командването ще поеме командирът с позивна „Седой“ („Сивокосият“, бел. ред.), пише „Епицентър“.

Наблюдатели припомнят, че на 29 юни, 5 дни след метежа, президентът Владимир Путин е приел в Кремъл група от 35 командири от „Вагнер“, включително Пригожин. Тогава той им е предложил да преминат на служба към руската армия под командването именно на „Сивокосия“.

Зад псевдонима стои полковник Андрей Трошев, обявен от официалния вестник на Европейския съюз за началник-щаб на групата „Вагнер“.

Самият Путин разказва по-късно пред местна медия за срещата.

„Можеха всички да се съберат на едно място и да продължат да служат и нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха бъдат водени от същия човек, който е бил истинският им командир през цялото време“, казва Путин.

„И какво стана тогава?“, пита журналистът.

„Много хора закимаха (утвърдително), когато предложих това. А Пригожин, който седеше най-отпред и не виждаше това, каза високо: „Не, момчетата не са съгласни с такова решение“, обяснява още президентът.

Кой е Андрей Николаевич Трошев с псевдоним „Сивокосият“?

В открити източници се съобщава, че зад позивната „Седой“ стои полковникът в оставка от полицията от Специализирания отряд за бързо реагиране към МВР, бившият артилерист-десантчик от руската армия, ветеран от Афганистан, Чечня и Сирия, Андрей Николаевич Трошев. Носител на редица медали и ордени и герой на Русия за превземането на Палмира в Сирия през 2016 г.

Роден е на 5 април 1962 г в Ленинград (Санкт-Петербург). Завършва висшето артилерийско командно училище в Ленинград. Служи в различни артилерийски части на командни и офицерски длъжности. Участва в бойните действия в Афганистан, командва батарея самоходни артиллерийски установки. За мъжество и героизъм е удостоен с два ордена „Червена звезда“. След това завършва Военно-артилерийската академия.

След разпадането на СССР продължава службата си във въоръжените сили на РФ. Участва в контратерористичните операции в Северен Кавказ, за бойни заслуги е удостоен с два ордена „За мъжество“ и „За заслуги пред Отечеството“ 2-ра степен. След това служи в частите на Ленинградския военен окръг.

След като излиза в запаса, Трошев продължава да служи в органите на МВР. Участва в подразделенията на ОМОН и СОБР към Главното управление на МВР в Северозападния федерален окръг, командвал е Санкт-Петербургския Специализиран отряд за бързо реагиране. Приключва службата си през 2012 г със звание полковник.

От началото на войсковата операция в Сирия е доброволец. Без да взима непосредствено участие в бойни действия, управлява тиловата служба и службата за сигурност на ЧВК „Вагнер“. За превземането на Палмира е удостоен от президента със звание Герой на Руската федерация.

По непотвърдена информация след завръщането си в Русия е началник-щаб на ЧВК „Вагнер“, шеф на служата ѝ за сигурност и изпълнителен директор.

Международни санкции

На 29 юни 2022 г е включен в санкционния списък на Великобритания като един от ръководителите на „Вагнер“, взел участие във военния конфликт в Сирия на страната на Башар Асад.

На 13 декември 2021 г е вписан в санкционните списъци на всички страни от ЕС като началник-щаб на групата „Вагнер“, взел непосредствено участие в бойните действия на страната на режима на Башар Асад, в частност в района на Дейр-ез-Зор.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

БЪЛГАРИЯ

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа „за“ на...

ФОКУС

Носителят на награди журналист, автор на популярната книга „Дълбоката държава“ и новия бестселър, наречен „Индоктриниране на нашите деца до смърт“, Алекс Нюман заяви, че...

ПАРИ

Руски съд разпореди изземването на средства на JPMorgan Chase в Русия на обща стойност 439,5 милиона долара седмица, след като руската банка VTB започна...

СКАНДАЛ

Мутрата Павел Лисев, който нападна Димитър Стоянов, се опитва да командори граждани НАПаджия, сноуборд инструктор, има проблеми с алкохола и наркотиците Вижте Павел Лисев,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget