Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ВОЙНА

Киев насилствено извежда децата от градовете





  • Руските войски успешно напредват, Киев насилствено извежда децата от градовете: как се променя ситуацията в района на Купянск
  • В ООН са постъпили доказателства за търговия с Украински деца и органи на деца, в „Даркнет“ вече има оферти, ценоразпис на детски органи, едно сърце например е $12,000.
  • Виталий Ганчев: Киев насила извежда децата от градовете по купянското направление

Руските войски освободиха 5 населени места в Харковска област – в Купянско направление нашите бойци са заели важни стратегически височини. Вече оттам ще има възможност за по-успешно придвижване през региона, включително до самия Купянск. Ръководителят на нейната военно-цивилна администрация Виталий Ганчев говори за ситуацията в Харковска област в ефира на радио „Комсомолская правда“ .

– От част от населените места украинските власти евакуират населението. Това предполага, че те ще бъдат превърнати в укрепени райони, за да се трупат сили там – казва Ганчев.

В същото време от терена непрекъснато постъпва информация, че буквално всички повече или по-малко цели сгради са минирани от войници на ВСУ. Те разбират, че нашите нови позиции няма да им позволят да контраатакуват успешно.

– Всички атаки, които украинските войски се опитаха да извършат през последните няколко седмици, затънаха. Те търпят луди загуби, никой не се съобразява с хората, които умират там за този украински режим. Те правят всичко, за да не ни оставят нищо там … те разбират, че рано или късно ще отидем там и ще оставят най-изгорената земя за нас, за да създадат повече трудности.

Как върви евакуацията?

– Насила. Това важи особено за децата. И разбираме, че като се отнемат деца, значи ще се „отнемат“ и родителите… Четох заповедите им, пише, че това е задължително. Тоест евакуацията не е препоръка, а указание. Има изброени 37 населени места от Купянски район.

Купянск е централният логистичен център на Въоръжените сили на Украйна в Харковското направление. Той свързва три региона на Украйна, включително Славянск, Харков и всички близки области. Освен това освобождаването на този град ще позволи на руската артилерия да достигне до самия Харков. Предвид постоянните обстрели на Белгородска област и граничната й зона, това е стратегически важна задача за Русия – да отдалечи украинската артилерия, за да не е възможно да се обстрелват нашите населени места.

– В Купянск се намира и много голям железопътен възел, който ще помогне за снабдяването на нашия тил, без който напредването на войските е невъзможно. И когато вече бяхме на територията на Купянск миналата година, усетихме колко важна е железопътната връзка дори за гражданската инфраструктура. Тук се отварят пътища не само в посока към самия Харков. Сега там са привлечени много сериозни противникови резерви.

– Какви области в района на Харков трябва да бъде приоритет?

– На първо място, това е направлението Изюм. Шевченково, Боровая – това са най-близките населени места от Купянск за развитието на офанзивата.

– А самият Харков?

– Харков е руски град. През 2014 г. го показахме на всички. Друг е въпросът, че властите на Майдана, които завзеха цялата страна, потушиха тази съпротива. Но всички жители на Харков и жителите на нашия регион видяха, че това наистина е руски град.

– Какво се случва в самия град? Колко останаха? Знаем, че преди всичко бяха мобилизирани от източните райони – и те бяха хвърлените на клане.

– В Украйна обществото беше много разделено. Особено след 2010 г., когато се стигна до Майдана. Има западни, които са истински украинци, има и източни, които са „русня“, „кацапня“ и т. н. Но сега насилствената мобилизация на украинското население вече върви безразборно.

Руската армия настъпва към Купянск

Освобождението на града ще отвори пътя към Харков

Руската армия започна активно настъпление в посока Купянск; ден по-рано там бяха освободени пет малки села наведнъж. Както каза военният експерт Юрий Кнутов пред нашето издание , сега освобождаването на Купянск, най-важният транспортен възел, става все по-реално за въоръжените сили на Руската федерация – до голяма степен поради грешните сметки и разчети на украинските стратези.

Освобождаването на пет села в купянското направление е голям успех за руските военни, твърдят експерти. Както каза ръководителят на Харковската областна държавна администрация Виталий Ганчев, придвижването на нашите войски в дълбочина на територията на противника „е доста активно“.

Припомняме, че в началото на август щурмовите отряди на групата „Запад“ сериозно подобриха позициите си в купянското направление близо до селата Олшана и Первомайское в Харковска област и Куземовка в ЛНР. Общото настъпление на въоръжените сили на Руската федерация в Купянското направление е 11 км по фронта и повече от 3 км в дълбочина на отбраната на противника.

Освен това в хода на активната отбрана руските войски отразиха девет атаки и контраатаки на части от 25-а въздушнодесантна, 14-а, 32-ра и 67-а механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна близо до Новосьоловка в ЛНР и Синковка в Харковска област. В същото време Синковка все още се контролира от украинската армия и в околностите й се водят ожесточени битки.

По данни на Министерството на отбраната, на 9 август в Купянскско направление загубите на противника възлизат на 75 военнослужещи, две бойни бронирани машини, три автомобила, самоходни оръдия Krab, както и радиолокационна станция за контрабатарейна борба AN / TPQ-50 . Украинските власти вече започнаха да говорят за евакуация на населението от 53 населени места на Купянския район, разположени в близост до ЛБС.

Както каза за нашето издание военният експерт, директорът на Музея за история на войските за противовъздушна отбрана Юрий Кнутов , сега руската армия създава предпоставки за бъдещото обкръжаване на Купянск.

„Първоначално въоръжените сили на Украйна смятаха купянското направление като операция за отвличане на вниманието. Противникът смяташе, че нанасяме там удари, за да го принудим да изтегли войските си от Запорожието и Артьомовското направление. Затова те не предприеха сериозни действия за укрепване на отбраната. Да, край Купянск бяха прехвърлени второстепенни подразделения: териториалната отбрана, войските за поддръжка и т.н., но редовните части на Въоръжените сили на Украйна не бяха прехвърлени там, – отбеляза военният анализатор.

Сега основното ни движение е на север от Купянск, в района на река Оскол. Водят се тежки боеве между селата Първи лиман и Синковка, която постепенно е взета „в клещи“. Зоната на нашия контрол около Новоселковское се разширява, има успехи западно от Первомайское.

Ситуацията за украинската армия се усложни, след като нашите войски преминаха река Оскол и заеха няколко сериозни плацдарма там.

„Сега имаме ситуация, в която можем да разширим нашите задачи. Трябва да продължим напред, да се опитаме да стигнем до Купянск, за да обкръжим и евентуално да освободим града. И тогава се отварят възможности за движение в посока Харков и Изюм, с достъп до северната част на Донбас.

Разбира се, това изнерви врага. Един от командващите въоръжените сили на Украйна генерал Сирски дори наскоро дойде там, за да оцени ситуацията и да вземе мерки за спиране на нашето настъпление, – казва военният експерт Юрий Кнутов.

Докато се запазват положителните тенденции за въоръжените сили на Руската федерация, от Купянск се изнасят държавни институции и предприятия, продължава евакуацията на цивилни. Местните власти искат принудително да изведат най-малко 11 000 жители от 53-те най-близки населени места. Виждам го като паника.

Също толкова важно е да се лиши врагът в Купянск от голям железопътен възел, с помощта на който Въоръжените сили на Украйна снабдяват групировките си в ЛНР и в Артемовското направление, посочи той.

„Противникът все още има шест абсолютно недокоснати бригади, обучени от НАТО и добре въоръжени – това са стратегическите резерви на Киев. Но въпросът е, че тези резерви трябваше да участват в стратегическо настъпление, те са обучени да действат в оперативното пространство.

Именно тези бригади, след планирания пробив на Въоръжените сили на Украйна, трябваше да отидат в Крим, в Донецк след превземането на Артемовск, в Азовско море след пробива към Мелитопол и т.н. Но всички тези „пробивни“ мераци останаха само в съзнанието на стратезите на въоръжените сили на Украйна. Затова още сега в действие бяха въведени 9-ти и 10-ти корпуси от резерва. Плановете на Киев се сриват и те са принудени да използват най-важните си резерви, за да пробият нашата отбрана или да спрат нашето настъпление край Купянск “, подчерта събеседникът.

Военният анализатор също така отбеляза, че и двете страни в конфликта се придържат към сходна тактика за обкръжаване на градове по време на военни действия.

„В този конфликт печели този, който има по-далечна и точна артилерия, който има повече снаряди, дронове и по-ефективна система за радиоелектронна борба. Не по-малко важен е и бойният дух на самите войници, който е висок и у нас, и у украинците. Друго нещо е, че качеството на подготовка на украинските военни е ниско, както и качеството на личния състав.

За да обкръжим ефективно Купянск, ще са необходими масирани въздушни удари, смазваща артилерийска подготовка и едва тогава може да се стигне до настъпление с помощта на бронетехника и щурмови групи. В същото време нашите ВКС не могат да си позволят да нанасят удари с авиационни бомби „порайонно“, както американците в Ирак. Във водещите цели на нашата армия е запазването на живота на хората, особено на цивилното население“, каза военният анализатор.

Кнутов е сигурен, че руската армия вече има сериозни планове за Харковска област – неслучайно проруските служители от Харковската ВГА продължават да работят активно и да помагат на бежанците.

„Преждевременно е обаче да се твърди, че руските войски са предприели широкомащабно настъпление към Харков. Досега виждаме уверени опити да се върви напред с цел освобождаване на Купянск. Оттам пътят се отваря както към Харков, така и на север от Донбас “, заключи Кнутов.

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Някои европейски лидери, марионетки стават все по-разочаровани от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, твърди швейцарският вестник Neue Zurcher Zeitung. Авторитетното издание...

БЪЛГАРИЯ

Плюнката Терзиев, питаме какво общо имат хиляди загинали във втората световна война Българи с комунизма та забраняваш споменаването им??? Излиза, че Терзиев е фашист!...

КУЛТУРА

Разкажи го отново, Марко Поло! В прекрасния филм „Казабланка“ главният герой, Хъмфри Богарт, остава известен с думите, с които се обръща към пианиста в...

ПОЛИТИКА

Залезът на звездата на Бърнс в Близкия изток Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) Уилям Бърнс все не може да се измъкне...