Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕМА

Адска жега – Земята отново гори





Повече от 1700 смъртни случая, свързани с горещината, са докладвани този месец само в Испания и Португалия.

Пистите в летищата се топят и забавят самолетите, коловозите се изкривяват и забавят влаковете

Топлинните вълни стават все по-горещи, по-дълги и по-чести и това наистина е много лоша новина

През септември 2020 г. метеорологичната служба на Обединеното кралство публикува хипотетична прогноза за времето за средата на юли през 2050 г., коятo беше 40?С в Лондон. (Това е 104 градуса по Фаренхайт). 38?С в Хъл (100?F). 39?С в Бирмингам (102?F). Това бяха нелепи числа, и ние никога досега не бяхме виждали американските прогнози за времето, и много по-малко ги усещахме в действителност до миналата седмица. Met Office публикува прогноза за миналия вторник, която, както няколко наблюдатели отбелязаха, изглеждаше страшно подобна на прогнозите им за 2050 г. През последните дни, както беше предвидено, Великобритания разбива предишния си топлинен рекорд, регистрирайки 40,3?C или 104,5?F, в малко село близо до източния бряг. От спекулативната фантастика до реалността за по-малко от две години.

Когато попитах Саймън Ли, учен по атмосферните явления от Колумбийския университет, точно колко необичайна е тази горещина, той ми обясни, че на въпросът е невъзможно да се отговори еднозначно. В сравнение с миналото? Явно е необичайно. В контекста на настоящия ни климат? За да установим основната линия, срещу която измерваме, каза Ли, в идеалния случай бихме разчитали на години на малко последователни налични данни.

Но климатът просто се променя твърде бързо. Как да установите какво е необичайното, когато дори не можете да определите какво е обичайно. „Това е като да се опиташ да отидеш във всеки ресторант в Ню Йорк, но не можеш“, казва Ли. „Никога няма да сте в състояние да стигнете до всички ресторанти и да кажете:„ Ял съм във всеки един ресторант“, защото винаги се отварят нови“.
По-рано тази година Met Office на САЩ трябваше да актуализира дефиницията си какво е гореща вълна, тъй като изменението на климата направи старото определение остаряло: горещите вълни вече биха били толкова често явление, че вече са загубили значението си.

Извънредно положение във Великобритания заради екстремни горещини.

Не е само Великобритания сега навсякъде е горещо. В момента повече от 100 млн. американци са в капана на жегата или са предупреждавани, че тя предстои. В Индия рекордна гореща вълна едва наскоро отстъпи място на мусона. Части от Централна Азия все още виждат температури до 115оF (46 градуса по Целзий). А щетите, нанесени чрез припокриващи се бедствия се натрупаха едно след друго.

С течение на времето при изменението на климата тези едновременни крайности ще бъдат все по-чести, казва Кай Корнхубер, климатолог в Колумбия.

От края на 1970-те години едновременните големи горещи вълни са нараснали шест пъти и са по-чести в Северното полукълбо – Корнхубер и няколко колеги, откриха това по-рано тази година. „Това, което виждаме сега, е ситуация, при която климатът цялостно е по-горещ, което ни приближава все повече до появата на екстремни горещини“, казва Алекс Руан, учен-климатолог в НАСА.

Съществува и възможността, казва Корнхубер, че отвъд простото затопляне на планетата като цяло, изменението на климата да може да промени начина, по който метеорологичните системи се движат по целия свят, така че да направят едновременните горещи вълни много по-вероятни. При една хипотеза бързото затопляне на полюсите компресира температурните различния между полюсите и екватора. Това от своя страна забавя екваториалния реактивен поток (който по принцип можете да си представите като гигантската вятърна магистрала, по която пътуват много време), което води до това, че горещите вълни ще се задържат по-дълго, отколкото трябва. Тази хипотеза обаче засега е само хипотеза. Учените не са единодушни дали този механизъм допринася за нарастващото разпространение на екстремната топлина.

Каквито и да е, фактите са следните: топлинните вълни стават все по-горещи и по-дълги и по-чести и това наистина е много лоша новина. За всеки, който се стреми да бъде жив в продължение на още няколко десетилетия, „простите закони на физиката означават, че това вероятно ще бъде едно от по-хладните лета на нашия живот“, казва Даниел Хортън, учен-климатолог от Северозападния университет.

Като съавтор на Междуправителствения панел за доклада за изменението на климата (IPCC) за 2021 г. Алекс Руан помогна да се моделира точно как може да се случи това бъдеще. В сценария, при който ограничаваме затоплянето до 1,5?С, бихме могли да очакваме да видим гореща вълна, която се е случвала веднъж на 50 години в края на 1800-те години, но сега тя се случва около девет пъти по-често. Този сценарий е почти вече оптимистична фантазия. Лесно е да се забрави, когато си представяме хипотетично бъдеще, че когато крайностите на настоящето станат норми на бъдещето, това също води до появата на нови крайности. Според доклада на IPCC, тези нови крайности могат да се бъдат с 10?F (12,2 С) по-горещи, отколкото са в момента.
До известна степен можем да се адаптираме към нашия затоплящ се свят, но „способността ни да се адаптираме не е безкрайна“, казва Руан. И ние вече се приближаваме към неговите граници. Повече от 1700 смъртни случая, свързани с горещината, са докладвани този месец само в Испания и Португалия. Пистите в летищата се топят и забавят самолетите. Коловозите се изкривяват и забавят влаковете. Хирургическите операции се отменят заради претоплените операционни.

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ФАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАНИЦА, ДОМ

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

СВЯТ

Медведев за атаката срещу Фицо: „Квинтесенцията на русофобска Европа. Това е само началото!“ За първи път от десетилетия насам в Европа беше извършено покушение...

КОНСПИРАЦИЯ

Словашкият премиер Роберт Фицо беше ранен при стрелба след заседание на правителството. Нападателят е стрелял четири пъти, преди да бъде задържан от полицията. Опитът...

БАНКЕРЪ

Една от най-големите банки в Австралия, Macquarie Bank, която има активи на стойност 267 милиарда долара, информира клиентите си, че ще премахне напълно парите...

АКТУАЛНО

Руската армия продължава настъплението си в района на Харков. Вражеското командване полага неистови усилия да стабилизира ситуацията, но има голяма вероятност „лекът“ да бъде...