Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ТЕХНОЛОГИИ

ЕС започва голямото следене в онлайн платформите





Новите правила, известни като Закон за цифровите услуги (Digital Services Act – DSA), влязоха в сила миналата година за най-големите световни платформи, включително Facebook и TikTok. Но вече законът ще бъде прилаган към абсолютно всички компании, с изключение на най-малките, пише France 24.

Когато Европейският съюз предлага закона през 2020 г., беше под предлог: да укроти необузданата западна онлайн среда, в която според Брюксел компаниите не правят достатъчно, за да блокират незаконно съдържание, и не действат достатъчно, за да защитят потребителите.

Имаше вълна от проучвания, инициирани от Европейската комисия, за да се изследват най-големите платформи за това как се справят с редица опасения от защитата на потребителите до активността на децата онлайн, посочва материалът.

Досега ЕС е започнал официална процедура за нарушение срещу социалната платформа X (бивш Twitter) на технологичния милиардер Илън Мъск, заради „незаконно съдържание и дезинформация“.

Наказанията за нарушения на DSA ще бъдат сурови, пишат от AFP.

Тези, които нарушават правилата, могат да бъдат глобени с до 6% от глобалния си годишен оборот, а при сериозни и повтарящи се нарушения дори да им бъде забранено да оперират в ЕС.

От събота ЕС официално ще може да налага санкции на компаниите, включително глоби, за всякакви нарушения.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Но отвъд перспективата за глоби, Александър де Стрийл от Центърa за регулиране в Европа (CERRE), коментира, че законът има за цел в крайна сметка да промени културата на цифровите фирми. „DSA е постепенна система, всичко няма да се промени за една минута и не на 17 февруари“, пояснява той, като добавя: „Целта не е да налагаме глоби, а платформите да променят своите практики.“

Задълженията за следенето на платформите ще бъде разпределено между Европесйката комисия, с нейния екип от повече от 120 експерти, и държавите от ЕС, отбелязва материалът. Комисията ще контролира най-големите платформи, но държавите ще трябва да създадат „координатори за цифрови услуги“, които да наблюдават по-малките фирми.

Фирмите с по-малко от 50 служители и оборот под 10 милиона евро (10,8 милиона долара) ще бъдат освободени от най-тежките правила.

Oт АФП припомнят, че законът влезе в сила през август за „много големи“ платформи, притежавани от Alphabet на Google, Amazon, Apple, майката на TikTok – ByteDance, собственика на Facebook Meta и Microsoft.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget