Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СКАНДАЛ

Лъжеца Василев си присвоил 1 млрд. от енергийния фонд





Еленко Божков: Асен Василев взе 1 млрд. от енергийния фонд, цената на тока може да скочи с 20%

Повишение на тока за битовите клиенти може да има от 1 юли т. г. когато се преминава на свободния пазар и се елиминира КЕВР като определящ цените. За това предупреди енергийният експерт Еленко Божков в интервю пред БНР. Той припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната.

Какво ще се случи с цената на електроенергията за битови потребители от 1 юли т. г. когато тя ще се определя от МС, обясни бившият зам.-министър на енергетиката в предаването „12+3“. Той прогнозира, че увеличението може да бъде около 20%.

При либерализиране на цените на пазара на дребно на ток ще се елиминира КЕВР.

„Регулаторът определяше цена за битовите потребители въз основа на ролята на НЕК като обществен доставчик, от 1 юли се премахва тази роля на НЕК и цената за бита до декември 2025 г. ще се определя на регулирана база от правителството. Като тази цена заляга в бюджета на държавата. КЕВР, както досега, ще определя цени за достъп до мрежите – преносна и разпределителна“, обясни енергийният експерт.

Той още не знае дали ще определя прогнозна пазарна цена на ток, „защото тази роля – базовата, която ще определя МС ще е прогнозна“.

„Но не знам от институциите на изпълнителната власт ли ще се извършва това или от независимия регулатор КЕВР. В преходния период до 2025 година е предвидено, разликата от прогнозната базова цена на правителството и цената на пазара – цена на борсата, тази разлика да се компенсира от Фонда за сигурност на електроенергийната система“, обясни Еленко Божков.

Той припомни, че „притеснения се появиха и от Румен Радев с неговото вето“: Президентът върна закона за енергетиката именно с тези мотиви, че е възможно цените да се изменят, така че да не могат да се компенсират от Фонда, защото няма достатъчно пари във фонда и има някакви причини, които не дават възможност да се съберат пари във фонда.

Божков съобщи, че на тази година, на 22 февруари, МС е взело решение, с което „одобри прогнозни приходи на този фонд, оцени ги на 2,6 млрд. лв. за 2024 година“

„От тази сума 2,2 млрд. лв. трябва да са приходи от търговията от свободните емисионни квоти на въглероден диоксид, които България продава на европейските енергийни борси. Сега цените на квотите са устойчиво ниски. В доклада на КЕВР от 2023 г. бяха 85 до 100 евро на квота, а сега са 60 – 65 евро и то са устойчиво ниски. Това означава, че в този фонд ще се съберат 600 млн. лв. по-малко пари“, коментира Еленко Божков.

Енергийният експерт припомни, че 800 млн. лв. бяха прибрани от фонда от финансовия министър Асен Василев и вкарани в бюджета, за да се намали дефицитът на бюджета и да влезе в рамките, за да може България да кандидатства за еврозоната.

„Единственият начин да се попълни фондът, ако се върне единият милиард“, смята Божков и призна, че се надява в новия кабинет министър на енергетиката да е от ГЕРБ.

„Всички говорим едно и също и считаме, че от 1 юли т. г., ако няма друг начин да се компенсира Фонда, единственият начин е да се върне отново тази такса на обществото, което ще натовари всички потребители с едни 20 лв. на мегават часа и това говори за увеличение на цените около 20% за битовите потребители. Елементарна сметка направих за панелен апартамент и тя е за увеличение с около 8 лв. на месец при положение, че се плаща нормално 40 лв. на месец за ток“, предупреди Еленко Божков.

Еленко Божков

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

СВЯТ

Телефонно обаждане до Путин даде основните отговори: Иран и Израел са на прага на голяма война Иран и Израел балансират на ръба на открита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget