Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

СКАНДАЛ

Неофашистите в Съвета на ЕС отнемат председателството от Унгария





  • Започна процедура по отнемане на председателството на Съвета на ЕС от Унгария
  • Евродепутатът Петри Сарвамаа (по нареждане на секретните служби), член на Европейския парламент от Финландия, подаде петиция за лишаване на Унгария от председателството на Съвета на ЕС.

Основанието, което се използва като предтекст, е член 7 от Договора за ЕС, който позволява суспендиране на определени права на държава-членка на ЕС, включително правото на глас в Съвета, в случай на повторни нарушения на основните ценности на Европейския съюз. Сарвамаа заяви, че Унгария, по-специално нейният премиер Виктор Орбан, нарушава тези ценности, като блокира механизмите за вземане на решения в ЕС. Решението, на което Унгария наложи вето, е за финансиране на Украйна от ЕС. Унгария иска отчетност как Киев харчи парите, за да вдигне ветото си.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Унгария многократно е критикувана от Брюксел за „подкопаване на върховенството на закона“, а ветото за Украйна на Унгария предизвика стартиране на тази петиция. Сарвамаа призовава Европейския парламент да предприеме действия срещу Будапеща.

Събирането на подписи под петицията продължава и ще приключи следващия петък, след което документът ще бъде предаден на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Тази инициатива възникна на фона на съобщението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за намерението му да напусне поста си и да се кандидатира за депутат на изборите за Европейски парламент през тази година. Това може да засили ролята на Орбан в ЕС, тъй като той може временно да председателства Европейския съвет.

Според дипломатически източници на EUobserver обаче подобна инициатива едва ли ще получи подкрепа в Съвета на ЕС, а също така може да подкопае структурата на ротационното председателство на ЕС. Те отбелязват, че влиянието на председателството върху политиката на ЕС не бива да се надценява, тъй като големите страни-членки могат да намерят начини да заобиколят опитите на Унгария да използва позицията си.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ПОЛИТИКА

Изненада! Ген. Атанасов детрониран от листите на ПП-ДБ Лидерът на ДСБ не е водач на депутатска листа Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов изненадващо няма...

БЪЛГАРИЯ

Столът му се клати: Димитър Главчев в скандал за милиони заради частната детска болница Силно се клати столът на служебния премиер Димитър Главчев. Той...

БЪЛГАРИЯ

Некадърни и бездънно цинични нови комсомолци изпитват класова омраза към хората, живеещи в центъра на София Борис Станимиров е един от основателите на ДСБ...

АНАЛИЗИ

Симеон Миланов, „Солидарна България“: Защо китайците не идват в България? Китайският лидер Си Дзинпин е на европейски тур, който е от стратегическо значение. Но...