Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПОЛИТИКА

Борисов о останалите паразити се о$раха, сега Радев трябва да мете





Радев пред трудна дилема. Остана почти без избор и предупреди: Ще направя всичко възможно да не се стигне до конституционна криза!

Българският президент Румен Радев е на път да се окаже в много неудобно положение и с вързани ръце. Има много индикации за това, че в близките дни на държавния глава ще му се наложи да състави служебен кабинет до поредните предсрочни парламентарни избори. Изборът за премиер обаче, който Радев може да назначи, се оказва доста ограничен.

Съгласно новите конституционни промени, които бяха въведени от разпадналата се сглобка, постът на служебен министър-председатели може да заеме само някой между председателя на Народното събрание, управителя или подуправителя на БНБ, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана на републиката или негов заместник.

Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев публикува пост в социалната мрежа Фейсбук, в която изказва интересно мнение по така създалия се заплетен възел:

„Ако правилно съм информиран, управителят на БНБ е питал ЕЦБ дали може да стане служебен премиер и отговорът е бил категоричен- само след оставка от поста. Което никой с акъла си няма да направи, разбира се, когато пред него е цял мандат като управител или под-управител„, пише Кадиев.

„БНБ отпадат, Росен Желязков е политизиран, омбудсман и зам.-омбудсман няма, Димитър Главчев е също политизиран. Остават двамата заместници в Сметната палата, с единия от които съм работил заедно, когато беше в НАП и съм с прекрасни впечатления, макар в Сметната палата да бе номинация на ГЕРБ, а другата е на ДПС“, продължава той.

„Сложна задача пред президента – домовата книга е с две имена… Цялата им съдебна реформа на шарлатаните е такава“, завършва постът на Кадиев.

Днес и президентът Румен Радев призна, че се опитва да преодолее безпрецедентна конституционна криза. Подобно признание държавният глава прави за първи път, въпреки, че и в други моменти страната е била на ръба на конституционна криза. Това може само да подсказва, че надробените проблеми от сглобката са изключоително сериозни.

Ето, какно каза Радев при връщането на неизпълнения мандат от ПП-ДБ:

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

„Призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите стават много повече. Ще направя всичко възможно процесът по избор на служебния кабинет да не прерасне в конституционна криза. От своя страна, направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени. Направихте всичко възможно тази институция да не може да владее процесите, както беше до сега

Както писа Критично по-рано, председателят на парламентарната група на партия „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви, че е получил информация, че Кирил Петков ще върне мандата за съставяне на правителство неизпълнен. Според него предсрочните парламентарни изброи трябва да са 2 в 1, тъй като така би било по добре и за държавата и за тяхното изпълнение в административен план.

Тошко ЙордановТой добави, че заради последните конституционни промени на президента е даден списък от 10 имена, основно от ГЕРБ, като всяко едно от тях може да бъде издигнато за служебен премиер на страната. Ако обаче те се откажат, той допусна, че можем да влезем в конституционна криза.

„Това, титаните на мисълта, които са безкрайно добри юристи – най-добрите в света, го направиха„, каза Йорданов, визирайки Продължаваме промяната и Демократична България. „Дадоха възможността на ГЕРБ да имат служебен кабинет. Защото са много умни„, отсече Йорданов с тежка ирония и добави:

„Там са титан до титана. Добре, че Лена я нямаше да не направят още по-голяма умнотия да не кажа глупост„. „И като връчат на президента Радев /тези имена за служебни премиери/ той може и да не подпише. И какво правим тогава? Връща се въпросът в Народното събрание. И какво правим тогава с този състав на парламента?

Това е доказателство, колко противни конституционни промени направиха същите тези. Ако някой ще вкара в страната в криза това са ПП-ДБ. Първо ГЕРБ направиха правителство с тях по най-безпринципния начин. Второ крадоха 9 месеца и направиха бюджета на саздърма. Години наред ще трябва да оправяме нещата, които натвори Асен Василев. После изиграха унизителния танц – моля ви се вземете ме за булка, и накрая имаме конституционни промени, които могат да вкарат страната в конституционна криза“, заключи Йорданов.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget