Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ПАРИ

Заплатите растат с 13%, но защо се усеща като 0





Животът поскъпва, но доходите изпреварват поскъпването. Пак статистиката казва, че цели 78% от българите не усещат увеличение на доходите си през последната година. И този процент дори се увеличава.

Загадка няма всъщност. Инфлацията ускорява с 8,7%, а средната заплата изпреварва с 12,6%. Просто разликата трябва да е много по-голяма, за да има човек усещането, че портфейлът му се пълни, вместо да се изпразва.

Дълбока загадка обаче си остава как така расте удовлетворението на българите от живота, въпреки че 71% трудно покриват ежедневните си разходи.

***

Търгашите на пазара пощуряха, такива цени не бяхме виждали!

  • Такива цени на краставиците през лятото у нас не бяхме виждали
  • Разликата от борсата до града е 3 лв., купувачите се възмутиха

Нов ценови рекорд отбеляза лятната краставица българско производство. На Четвъртък пазара в Пловдив килограмът стигна 5,50 лв., при това за криви краставици, съобщава „Марица“. Има и по-евтини – за 3,99 лв. и 5 лв.

Справка на борсата край Първенец показа, че там едровата цена на краставиците е в диапазона 1.80 лв. – 2 лв. за килограм. Толкова са и корнишоните.

„То бива, бива лакомия и спекула, но такова чудо не е имало досега. Посред лято, когато зеленчуците изобилстват, търговците са вдигнали безумно цената на краставиците, това е чисто обирджийство. Нека никой не ги купува“, призова възмутена пенсионерка.

В момента няма внос, а и българското производство на краставици този сезон е слабо. Завишените разходи са отделно перо, а за капак и прекупвачите надуват цените. Целият този микс е причина за високата цена, коментират от Националния съюз на градинарите в България.

Краставиците са поскъпнали като цяло в страната, отчитат от Министерство на земеделието и храните. В последния оперативен анализ за основните земеделски култури е посочено, че седмичните ценови изменения при предлагането на едро на плодове и зеленчуци на тържищата в страната са преобладаващо в посока нагоре.

Средните цени на едро на оранжерийните краставици, прасковите, картофите, вносните ябълки и зелето нарастват в рамките на 0,8% – 6,3% спрямо предходната седмица. Изключения правят оранжерийните домати и зеленият пипер, които поевтиняват съответно с 8% и 3,4%. Годишното поскъпване на българските оранжерийни краставици и домати, зелето, зеления пипер и картофите е с между 6,8% и 28,6%.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА







Може да харесате

ВОЙНА

“Там имаше френски наемници”: Взривиха хотел в Днепропетровск, за което мълчат сводките Болезнено ужилване за Макрон Стана известно къде се окопават ВСУ след падането...

ВОЙНА

Господарите на кръвожадния клоун: Харков да бъде разрушен? Зеленски да създаде жив щит от цивилните. Невиждана жестокост от страна на запада в Украйна, докарват...

СВЯТ

Американският Сенат в спешен порядък прие законопроект за предоставяне на военн0 оборудване и икономическо финансиране на войните в Палестина, Китай и Украйна за почти...

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget