Connect with us

Hi, what are you looking for?

Вестник ЗОРАВестник ЗОРА

ФОКУС

Ако всички са маскари, Борисов е техният цар





Докато сглобката се руши, ГЕРБ и ДПС правят спойка

Живеем в страната на чудесата. Най-голямата политическа сила – ГЕРБ, се държи като опозиция, нищо, че се води част от (все още) управляващата коалиция. Партия, която уж не е част от властта – ДПС, се натрапва като незаобиколим стожер на коалицията, задава дневния ред и спуска директиви за управлението. ПП-ДБ всячески се мъчи да удържа „сглобката“ – в името на реформите. ГЕРБ и ДПС в синхрон също се трудят неуморно по реформите, но май с идеята да ги отлагат в безвремието и да им пилят зъбите.

Това се виждаше през 9-те месеца на мъката „ротационен кабинет“ и особено ярко лъсна в последните дни, когато предаването на щафетата между участниците в сглобката бе взривено от

задкулисни маневри и стъписващи ходове

Гневът на анализатори, коментатори и обикновени зрители и за дългомесечното скърцане на сглобката, и за мартенската политическа криза е фокусиран върху ПП-ДБ. ПП и ДБ допуснаха много грешки и продължават да правят гафове. Дадоха лош сигнал, когато премиерът Денков прибърза с оставката на кабинета и я подаде на 5-и, а не на 6-и март, както се очакваше. Направи го, когато Бойко Борисов и Мария Габриел отсъстваха от България. Глупаво беше и изригването на Асен Василев за новото красиво лице на мафията и последвалите обяснения от ПП-ДБ, че вече нямат доверие на Мария Габриел и не я искат за следващ премиер, но са готови да работят за продължаване на съвместното управление. Та какво значение има лицето – ново или още по-ново, красиво или не толкова красиво, ако зад него продължава да наднича грозната мутра на мафията?!

Партиите на промяната ни разбиха надеждите, ядосват се дори техните привърженици. Те разочароваха, повтарят по студията всичколози. И подминават тактическите тарикатлъци и „мазните турски“ кафета на Бойко Борисов и Делян Пеевски – защото „тях си ги знаем“.

Кой започна войната

Миналата есен, точно преди местните избори, Бойко Борисов шашна активисти на ГЕРБ от Северозападна България с гневна реч – нахока ги, че не протестират срещу правителството. „Вие все едно живеете на друга планета. Мене ме скъсаха да ме подиграват – Битко Бибитков (Борисов получи този прякор заради премиерските му обиколки с джипката). Горивата минаха на 3 лв., а на мене за 2,20 лв. ми правеха протести…“ Така говореше през октомври лидерът на ГЕРБ срещу съставения само месец по-рано с негово участие кабинет „Денков-Габриел“.

Сега, в разгара на драмите около ротацията, Борисов се изцепи: „Благодарение на ГЕРБ Асен Василев е финансов министър. Ние го защитавахме 9 месеца“. Това не е виц, Борисов наистина го каза. Всъщност финансовият министър е най-атакуваният.

През ноември депутатите на ГЕРБ громяха Асен Василев, че вкарва държавата в дългова спирала. Борисов лично и драматично го призова „да не отваря кутията на Пандора“ с нови заеми. Даже пресметна, че лихвата на 2.3 млрд. евро нов дълг е близо 250 млн. лв. годишно.

Но как да повярваме на тази загриженост, след като самият Борисов като премиер през 2015 г. поиска да загроби България с 16 милиарда лева дълг, а неговият финансов министър Владислав Горанов твърдеше, че това е много разумно.

И препоръка на МВФ се оказа повод за атака. От мисията на фонда повториха старата си идея България да замени плоския данък върху доходите с прогресивно облагане, за да вдигне бюджетните приходи и да намали социалните неравенства – все недоказани ефекти от вдигането на данъци. Лидерът на ГЕРБ обвини Асен Василев, че това било неговият сценарий – да махне плоския данък, затова харчел като невидял държавните пари.

„Безплатен обяд няма! Сега всички ще вадим от джобовете си, за да платим безумната политика на раздаване на пари – масово, за да си готин, да си добър, да си френдли“, заяви човекът, който пръсна милиарди за тупици като АЕЦ „Белене“, недостроената „Хемус“, скъпо, но пък козметично саниране, неукрепени свлачища и надупчени язовири

Финансовият министър бързо затвори устата на Борисов с две ясни изречения: „МВФ говорят за вдигане на данъците в последните 20 години. Нямаме намерение да вдигаме данъците“.

Делян Добрев, който е по-яростна опозиция дори от БСП и „Възраждане“, неспирно клейми „промяната“, че обслужвала руски интереси с петрола и бензина. Асен Василев дори се бил возил на служебна кола на „Лукойл Нефтохим“, възмути се бившият енергиен министър на ГЕРБ. Парадоксът е, че докато Добрев се заяжда за „руски връзки“ на ПП, по любимата рожба на Бойко Борисов – „Балкански поток“, милиарди кубици природен газ текат към Европа, като захранват бюджета на Кремъл.

„Приятелският огън“ се ожесточава

В четвъртък ГЕРБ заедно с ДПС организира 4-часов парламентарен линч на Асен Василев, задето бил пробил дупка за милиард във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Дупка има, и то огромна, но най-вече защото фондът се пълни от вноски, които зависят от цената на енергоизточниците, а те поевтиняха много повече от очакваното. Въпреки тези обективни причини всички освен ПП и ДБ награчиха финансовия министър за дефицита във фонда. След което му стовариха невъзможна задача – до 31 март да запуши пробойните. Никой не каза откъде да се вземе липсващият милиард.

Борисов и ГЕРБ обвиниха Асен Василев, че бил прибирал дивидентите от държавните фирми, за да кърпи дупки в бюджета. Да не би борисовите министри Кирил Ананиев и Владислав Горанов да не са го правили?

Друг бивш министър на Борисов – Николай Нанков, се присмива на сегашния министър на регионалното развитие, че е закъсал с „Хемус“ и другите „магистрални“ строителни планове. Всъщност всички знаем, че закъсването е заради порочните договори, наследство от кабинетите „Борисов“. Пътищата са такъв батак, че вече петима министри не могат да се оправят в това наследство, чиято емблема е злополучвата магистрала „Хемус“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Темата саниране на панелки пак е на мода, само че с европейски пари, а герберите напето се хвалят с тяхната програма за „безплатно“ саниране. „Успехите“ бяха изхарчване на 2 млрд. лева за „фасадно“ полусаниране – главно лепене на стиропор и боядисване на блоковете.

Енергийният министър Румен Радев също бе сложен на дръвника. Ясно е защо – задава се голямо „инвестиране“ – АЕЦ Козлодуй 2, преобразяване на Маришкия басейн във „водородна долина“ и още много-много милиарди пърхат на хоризонта – и от българския бюджет, и от европейския. А кой разбира по-добре от енергетика и милиарди от Бойко Борисов и неговия съратник Пеевски.

Само че преди да уволнява Радев, Борисов трябваше да обясни къде е прословутата пътна карта за Балкански/Турски поток – документ от 2017 г., за който Теменужка Петкова, тогава енергиен министър, и днес гузно мълчи.

В първите седмици на некоалицията Борисов редеше нестройни мисли: „В тая сглобка нищо не може да се планира за дълго време. В законодателната власт Кирил Петков се справи добре, дойде със списък със закони, приехме тайминг и се справихме добре. Ако същото направим и в изпълнителната власт… Ротацията е нещо, което ще докаже,

ще прегледаме всеки министър как е работил

И тези, които са по-слаби ще се свалят“, заяви Борисов. Обещаният преглед така и не видя бял свят. Грешка на ПП-ДБ е, че не настояха за публични оценки на всеки министър. Така дадоха шанс на Борисов да обяснява колко некадърен е военният министър и да му се подиграва заради забавена пратка ръкавици за украинските войници. Инак по международни форуми шефът на ГЕРБ не спря да се пъчи колко много помага България на Украйна.

Борисов и Пеевски още през февруари поискаха оставката на Тагарев – заради забавените БТР-и за Украйна. После се разбра, че всъщност любимият им вътрешен министър Калин Стоянов се е замотал с прехвърлянето на военната техника от МВР съм отбраната.

Булгаристански нрави

Борисов, който парадира, че е много набожен, избра точно деня за прошка да взриви ротирането с извънредна вечерна пресконференция, на която обяви война на ПП-ДБ – не лично, използва карето преговарящи дами. Пак тях прати да преговарят, че и да вземат мандата от президента.

Не, не се криел зад гърба на нежната четворка, но бил наплашен: „Те се държат невъзпитано. Ако присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, вие ще искате ли такава среща?“ После пък обясни, че не искал да се изправя сам срещу четиримата лидери на ПП и ДБ.

А защо сам – можеше да вземе Томислав Дончев, можеше да покани лидера на СДС Румен Христов – нали е коалиционен партньор. Вместо това го унижи – не го пусна да участва в препирните за ротацията поне за парлама.

След дълги усуквания Бойко Борисов изплю камъчето на конфликтите – ПП-ДБ си слагали техни хора на възлови постове: „Повече в сглобки аз няма да участвам. Не искам да разбирам от медиите коя фирма са вкарали в тол-системата, кой е новият шеф на митниците и на АДФИ, както и за поголовните смени на шефове в НАП по общините. Искам да попитам Кирил Петков, когато ПП притежава еднолично Агенция „Митници“ и НАП, това регулатори ли са, важни органи ли са? Правилно ли е да не съгласуваш с вицепремиера Мария Габриел назначенията?“

На следващия ден Габриел връчи на президента папка с имената на министри, несъгласувани с премиера Денков и партньорите от ПП-ДБ. Това дали е правилно? Чудно е как бившата еврокомисарка ще оправдае в Брюксел тази уникална процедура за съставяне на кабинет.

„Ако няма радикални промени в кабинета, регулаторите и съдебната система, няма да участваме. Ако няма ясно подписани споразумение и механизъм за работа, няма да участваме“, накара се на 6 март Борисов, сякаш не е част от неслучването на промените. „Реформаторът“ каза още, че службите всеки ден залавят шпиони, правят операции, работят прекрасно с чуждестранните партньори – „ако искат да ги сменим, аз ще съм последен с подписа си“.

В истерията около ротирането Борисов потресе с твърдението, че ПП-ДБ били в сговор с ДПС?! Пеевски пък фамилиарничи и нарича Киро и Христо „приятели“, черпи с „турски кафета“, а после ги хока, че искали да срутят правителството и държавата.

Объркани сте от този политически фарс? Явно това е целта – да ни отвратят, да ни докарат до байганьовския извод, че „всички са маскари“. И после да си правят избори без участието на мислещи, но омерзени избиратели. Хайде да не се примиряваме с този сценарий „ала Оруел“.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?







Може да харесате

ФОКУС

САЩ подготвят България за хуманитарни бомбардировки и демократично унищжаване на населението. Време е България да заеме твърда позиция за защита на своите интереси Защита...

LIFE

Съпругата на Дейвид Бекъм празнува 50-годишен юбилей преди дни Модната дизайнерка и певица Виктория Бекъм празнува с колегите си от Spice Girls в клуб...

ПОЛИТИКА

Лили Иванова вкарала Елена Йончева в ДПС Журналистката пристанала на Илхан Кючюк при гостуването на Примата в Брюксел Елена Йончева: Делян Пеевски ми се...

АНАЛИЗИ

Парите „за Украйна“ заплашват да сринат финансова пирамида САЩ Пред очите на целия свят САЩ изпълняват класическа схема за поробване на поредната колония Пари,...

КРАТКИ ОБЯВИ

Изпратете рекламен текст и снимки на нашия месинджър и ще бъде своевременно публикувана безплатно. Вашата реклама се публикува в осем издания с над два милиона и двеста хиляди (2, 200,000) читатели и в социалните мрежи, където достига до над девет милиона (9, 000,000) потребители!

Facebook Pagelike Widget